פיפ"א תחקור ביטויי גזענות בבית"ר ירושלים

בתגובה למכתב ששלחו מוסאוא והמטה למאבק בגזענות להתאחדות לכדורגל עולמית בנושא גזענות בכדורגל, פיפ"א מודיעה כי ועדת המשמעת שלה תחקור.

06.06.2012 מאת: פורטל הכרמל והצפון
פיפ"א תחקור ביטויי גזענות בבית"ר ירושלים

התאחדות הכדורגל העולמית, פיפ"א FIFA, הודיעה אתמול למרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבים בישראל, והמטה למאבק בגזענות בישראל, כי היא העבירה למחלקה המשמעתית הוראה שתחקור את ביטויי הגזענות בשנים האחרונות בכדורגל הישראלי, במיוחד אלה מצד אוהדי, שחקני, ומנהלי קבוצת בית"ר ירושלים, מחזיקת גביע המדינה 2009, שמהלך חגיגות הזכייה בגביע תועדו שחקני הקבוצה, ובמיוחד החלוץ עמית בן שושן, שר "אני שונא אותך סלים טועמה, אני שונא את כל הערבים", ואירועי התקיפה של עובדי ניקיון ערבים באיצטדיון טדי משנת 2010, וסקילת האוטובוס של קבוצת בני סכנין באבנים ושבירת החלונות לאחר הפסד של בית"ר ירושלים במהלך פברואר 2011, ואירוע התקיפה של עובדי ניקיון ערבים בקניון מלחה לאחר נצחון של בית"ר מחודש מרץ השנה.

לאור אירועי גזענות אלה, ודומים להם, ואוזלת ידם של המשטרה, ההתאחדות לכדורגל, היועץ המשפטי לממשלה, וגופים אחרים האמונים על הכדורגל ושלטון החוק בישראל, החליטו במרכז מוסאוא, והמטה למאבק בגזענות בישראל, לשלוח מכתב להתאחדות הכדרוגל העולמית והאירופית, בדרישה שתחקור את ביטויי הגזענות בכדורגל הישראלי בכלל, ובכל הקשור לקבוצת בית"ר ירושלים בפרט, ותנקוט בצעדים משמעתיים כלפי ההתאחדות לכדורגל בישראל, ובות"ר ירושלים, וכל המתבטא בגזענות בכלל.

המכתב שנשלח לכריסטיאן סטאם מנהל מחלקת האחריות והסינגור החברתי בהתאחדות העולמית לכדורגל FIFA, ואיריס הוגו- בובייר מההתאחדות האירופית לכדורגל UEFA, נערך על ידי רכז חברי צוות המטה למאבק בגזענות והמחלקה לסנגוריה בינלאומית במרכז מוסאוא, טוען ההתאחדות לכדורגל והמשטרה בישראל, כשלו במילוי תפקידם, אי העמדת לדין של הממונים על קבוצת בית"ר, והשחקן בן שושן, בגין הסטה לגזענות, במוסדות ההתאחדות לכדורגל, וגם אי העמדתם של המבצעי התקיפות כלפי עובדי הניקיון הערבים במלחה ובטדי, מצד המשטרה והפרקליטות, בגין תקיפה על רקע גזעני, מראים עד כמה המערכת החוקתית בישראל, סובלנית כלפי גזענים, במיוחד בכל הקשור לענייני כדורגל וספורט בישראל.

גם נטען כי העונש ה-"חינוכי" שקיבל בן שושן בזמנו, שהתבטא במתן מספר מועט של הרצאות (בהשתתפותו של סלים טועמה גם) נגד גזענות בבתי ספר ומול קבוצות נוער, הינו עונש מקל מאוד, ביחס לחומרת העבירה. כאשר בשנה שעברה קיבל שחקן ליברפול, לוויס סווארז האורוגוואי, בועדת המשמעת האנגלית הרחקה משמונה משחקים, בגין קריאה גזענית כלפי שחקן הקבוצה היריבה מנצ'סטר יונייטד, הצרפתי פטריס איברה במהלך משחק, למרות שההתבטאות לא הייתה פומבית. ולכן דרושה התערבות מצד התאחדות הכדורגל העולמית.
המטה למאבק בגזענות ומרכז מוסאוא קראו להתאחדות לכדורגל אירופית ועולמית, להחל מיידית בקמפיין תקשורתי למלחמה בגזענות במגרשי הכדורגל בשיתוף עם ההתאחדות לכדורגל הישראלית.

מרכז מוסאוא והמטה למאבק בגזענות מזכירים כי פיפ"א מפעילה תוכנית למיגור הגזענות בהיכלי הספורט, ומעודדת את ההתאחדויות המקומיות החברות בה לפעול כדוגמתה, דבר שהתבטא בדבריו של נשיא פיפ"א סף בלאטר לאחרונה. אך כנראה שההתאחדות לכדורגל כשלה בלפעול לפי תקנון ההתאחדות לכדורגל עולמית. ועל כן, דרשו מרכז מוסאוא והמטה למאבק בגזענות,  לנקוט בצעדיים משמעתיים כלפי ההתאחדות לכדורגל בישראל, וקבוצת בית"ר ירושלים בייחוד, ולחקור לעומק את הגזענות במגרשי הכדורגל בישראל, ולהעמיד את הגזענים לדין.

המטה למאבק בגזענות ומרכז מוסאוא גם הציעו לפי"פא ויופ"א, לבדוק את מבנה ועדת המשמעת ובית הדין של ההתאחדות לכדורגל בישראל, ולדחוק בהם לפעול בהתאם לתקנות של ההתאחדות לכדורגל עולמית, ולפי המידות המקובלות בכדורגל העולמי ואירופה כיום.

יוזכר כי מרכז מוסאוא פנה לאחרונה לשרת הספורט לימור לבנת, ומשרד התרבות, המדע והספורט, בדרישה שתמנה מומחים ערבים בועדה שמינתה לבדיקת תחלואות הכדורגל הישראלי, והמבנה הניהולי של הכדורגל בישראל. מרכז מוסאוא הדגיש כי: "העדר ייצוג של ערבים בוועדה ציבורית, הוא בלתי סביר בעליל, כיוון שוועדה ציבורית אמורה לשקף ככל הניתן את הרכב האוכלוסיה בישראל, אזי צריך שיהיו לכל הפחות שני נציגים של החברה הערבית בוועדה כזו. מהלך כזה של השרה לבנת פוגע בזכות אלמנטארית של חברה שלמה".

שאהין נסאר, אחד מיוזמי הפניה, ורכז תקשורת במרכז מוסאוא והמטה למאבק בגזענות, מסר כי "גופים כמו ההתאחדות לכדורגל ומשרד הספורט צריכים להילחם בגזענות בכדורגל ובספורט בכלל, אך לצערנו בישראל, גופים שאחראים על כך, לא עושים את תפקידם יאות, ולכן הפניה לגופים הבינלאומיים שיתערבו, כי אין מקום לגזענות בספורט, ואסור לתת לגזענים להרים את ראשם, במיוחד באירועים המוניים ופומביים כגון משחקי כדורגל. מגרש הכדורגל אמור להיות מקדש לאחווה ולתחרויות שיוויונית ולאהבה למשחק שמעסיק ומהנה מיליונים מסביב לגלובוס".

תגובות

מומלצים