המטרה להרחיב את מאגר התורמים של איברים להשתלה

הצלחה ראשונה בפיילוט DCD (ללא לב פועם) של המרכז להשתלות בו נעשה שימוש בציוד חדשני שאפשר נטילת כליות מתורמים לאחר דם לב, במטרה להרחיב את מקור האיברים להשתלה.

26.08.2014 מאת: פורטל הכרמל והצפון
המטרה להרחיב את מאגר התורמים של איברים להשתלה

במהלך מבצע צוק איתן, הגיע למרכז הרפואי רמבם, צעיר כבן 30 בעקבות דם לב פתאומי. לאחר שניסיונות ההחייאה לא צלחו, ונקבע מותו, פנה הצוות למשפחתו וקבל הסכמתם לתרומת כליות, שהושתלו באשה בת 57 (בבלינסון) ובגבר בן 58 (באיכילוב).

צוות מיומן ברמב"ם שעבר הכשרה ייעודית ביצע פעולות ייחודיות כולל החדרת צנטרים ותמיסה לשימור הכליות המאפשר זמן התארגנות של עד 120 דקות להוצאת הכליות מהתורם. ואכן בתוך זמן קצר הובא התורם לחדר ניתוח שם הונצלו שתי הכליות וחוברו למכונה לשימור כליות. מכונה חדשה שנרכשה על ידי משרד הבריאות במיוחד לפעולות אלה.

את הצלחת ההשתלות בשיטה זו, של תורמים ללא לב פועם, ניתן להעריך רק שבועות אחדים לאחר הניתוח, מאחר והכליה ניטלה מתורם שאספקת הדם שלו לכליות פסקה דקות ארוכות לפני הניתוח בהשוואה לכליות שניטלות מתורמים במוות מוחי נשימתי.

המרכז להשתלות החל בפיילוט של הפעלת השיטה, לנטילת כליות מתורמים לאחר דם לב- בחודש מרץ האחרון, בארבעה מרכזים רפואיים (רמבם, בלינסון, הדסה, וסורוקה), וזאת במטרה להרחיב את מאגר התורמים של איברים להשתלה.

משרד הבריאות רכש ציוד יקר וחדשני להפעלת השיטה מתוך ראיית הצורך במציאת מקורות נוספים לתרומות איברים מצילות חיים.

השתלההשימוש בשיטה זו בא בנוסף לשיטה הנהוגה כיום בעולם, בה נוטלים איברים מנפטרים לאחר שנקבע אצלם מוות מוחי נשימתי.

תרומה לאחר דום לב מוגדרת כנטילת איברים ממטופל לאחר הפסקה בלתי הפיכה של פעימות הלב, ומכונה גם 'תרומה מתורם ללא לב פועם' או DCD  Organ donation after cardiac death
שיטה מחודשת זאת באמצעות הציוד החדשני  מנוסה בישראל לאחר הצלחות שנצפו בספרד בארה"ב  בהולנד, בצרפת, ועוד.

פרופ רפי ביאר יו"ר ועדת ההיגוי של המרכז להשתלות, ומנהל רמב"ם: "זהו צעד חשוב  בקידום ההשתלות בישראל. רשימת ההמתנה להשתלת כליות היא הארוכה ביותר, ואנחנו מקווים שהשימוש בשיטה  זו להרחבת מאגר תורמי הכליות, תסייע לקיצור הרשימה לממתינים להשתלת כליה".

"חשוב מאוד שהציבור ידע כי הפתרון למצוקת הממתינים נמצא כאן בידינו. כל אחד מוזמן בצו המוסר והדת לחתום על כרטיס אדי ולהביע הסכמתו לתרום איברים לאחר מותו".

ד"ר תמר אשכנזי מנהלת המרכז הלאומי להשתלות: "במשרד הבריאות ובמרכז  הלאומי להשתלות  עבדו תקופה ממושכת לקראת הפילוט במהלכה יצאו צוותים רפואיים  ללמידה בחול ובהמשך הגיעו צוותים מחול וקיימו הדרכות בבתי החולים על השימוש בציוד החדיש. אני מברכת את הצוותים ברמב"ם על הצלחתו של הפיילוט".

תגובות

מומלצים