דו"ח משותף על בריאות וסביבה בישראל 2014

23.10.2014 מאת: פורטל הכרמל והצפון
דו"ח משותף על בריאות וסביבה בישראל 2014

משרד הבריאות, בשיתוף הקרן לבריאות וסביבה, מפרסם דו"ח מצב על בריאות והסביבה בישראל. הדו"ח החדש בודק מגמות בריאותיות המושפעות מהסביבה, כולל סרטן, סכרת ופוריות ובוחן את הגורמים הסביבתיים המשפיעים על הבריאות, איכות אוויר, מי שתייה, חומרי הדברה, חומרים כימיים במזון ומוצרי צריכה, קרינה בלתי מייננת ושינוי אקלים.

הדו"ח מהווה  סיכום מקיף ראשון מסוגו של מגוון רחב של תחומים שמתקיימים בהם יחסי גומלין בין הסביבה לבין בריאות האדם בישראל. מטרת הדו"ח לרכז מידע שהצטבר בחמש השנים האחרונות (2010-2014), ולהציג תמונת מצב עדכנית של סוגיות סביבתיות- בריאותיות המעסיקות את מקבלי ההחלטות בישראל בעת הזאת.

הסקירה המופיעה בדו"ח כוללת 12 פרקים. בכל פרק דיון על היבט סביבתי מסוים והשלכותיו על בריאות האדם, הרגולציה והמדיניות העדכנית בישראל הנוגעת לו, נתונים בריאותיים שנאספו בישראל בשנים האחרונות בנושא, מחקרים מדעיים עדכניים הנערכים בארץ וסעיף העוסק בהתקדמות ובאתגרים העומדים לפנינו בהיבט סביבתי זה.

הדו"ח מציג התקדמות אתגרים ביחס לסוגיות הקשורות לבריאות הסביבה, ביניהם: איכות אוויר הפנים: האדם הממוצע מבלה עד 90% מזמנו בתוך מבנים. לכן חשוב לאסוף נתונים על איכות אוויר הפנים בישראל, ובעיקר מבני ציבור כגון בתי ספר. משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ומשרד החינוך מתכננים סקר חלוצי על איכות אוויר הפנים בבתי ספר בישראל.

עשן טבק סביבתי: בישראל קיימת חקיקה האוסרת על עישון במקומות ציבוריים. משרד הבריאות גיבש חקיקה שמטרתה להרחיב את האיסור לסיגריות אלקטרוניות, ולמקומות ציבוריים כגון פארקים.

עם זאת, קיימים נתונים המעידים על חשיפה נרחבת של האוכלוסייה הלא מעשנת לעשן טבק סביבתי. נתונים של משרד הבריאות מ 2013 מראים כי 25% מהתינוקות היהודים ו 52% מהתינוקות הערבים חשופים לעשן טבק סביבתי.

גורמים כימיים במי שתייה: תקני מי שתייה בישראל מתאימים לאלו במדינות מפותחות בעולם כגון ארצית הברית ומדינות אירופה. עם זאת ישראל מתמודדת עם אתגרים מיוחדים: לנוכח התלות ההולכת וגדלה במים מותפלים בישראל, דרוש מחקר נוסף לשם ניטור השפעת ההתפלה על צריכת הסידן והמגנזיום ועל בריאות הציבור בכלל.

כימיקלים במוצרי צריכה: קיימת רשימה ארוכה של תקנים ישראליים המגדירים דרישות בכל הקשור לרמות מותרות של מזהמים כימיים במוצרים שונים, כגון צעצועים, רהיטים, ופלסטיק במגע עם מזון. עם זאת, אין חובה בישראל לסמן מוצרים העומדים בתקן ישראלי וחסר לצרכנים מידע על בטיחות של מוצרים.

אסבסט: מתחילת 2011 נוקו כ 159 אתרים ציבוריים ופרטיים וסולקו יותר מ 55,000 מ"ק של פסולת אסבסט.  עם זאת, בישראל יש נתונים מעטים על תוצאי בריאות הקשורים לחשיפה סביבתית (לא תעסוקתית) לאסבסט.

מדדים ומגמות בבריאות וסביבה: השוואה של נתוני בריאות וסביבה הנאספים בישראל לתכניות אחרות בעולם מלמדת בבירור כי פיתוח מדדי בריאות וסביבה הוא בר ביצוע .

בישראל אין תכנית רשמית לפיתוח מדדי בריאות וסביבה  אך לצורך הצלחת התכנית חיוני כי הנתונים הנאספים על גורמים סביבתיים ועל ההשפעות הבריאותיות הנובעות  מהם יהיו נגישים לחוקרים, למקבלי ההחלטות וגם לציבור הרחב באופן רציף ועדכני.

קישור לדוח

http://www.health.gov.il/NewsAndEvents/SpokemanMesseges/Pages/22102014_1.aspx

תגובות

מומלצים