אבחון ומעקב אחר הגן האחראי על התפתחות סרטן השד

במהלך 2015 תושק מרפאת נשאיות לנשים שאובחנו עם מוטציה בגן האחראי על התפתחות סרטן השד, המטרה: אבחון ומעקב אחר נשים וגברים, נשאים של מוטציות גנטיות הקשורות בהתפתחות סרטן שד.

05.12.2014 מאת: פורטל הכרמל והצפון
אבחון ומעקב אחר הגן האחראי על התפתחות סרטן השד

באולם ספנסר בקריה הרפואית רמב"ם, נערך יום העיון השנתי בנושא סרטן השד בהנחייתה של גב' אפרת לוין אחות אחראית מערך בריאות השד. מיטב המומחים מביה"ח בתחום זה, הרצו בזה אחר זה בפני קהל רב. הנושאים שהוצגו כללו חידושים במגוון תחומים החל באבחון דרך טיפול ומעקב.

 אחד החידושים שתוארו הינו בתחום המענה לגילוי מוקדם וסיוע בהתמודדות אוכלוסייה המוגדרת בסיכון גבוה לחלות בסרטן שד ושחלות.

אוכלוסיית הנשים נשאיות של המוטציה בגנים BRCA1 ו- BRCA2. פרופ' משנה קליני חגית בריס פלדמן, מנהלת המכון הגנטי ברמב"ם מסבירה: "מי שנושא את מוטציות בגנים הללו, עלול לחלות בסרטן שד בסיכוי של 50% עד 80%. ברגע שאנחנו מזהים את המוטציה הגנטית התורשתית, אנחנו יודעים לבנות מעקבים רפואיים מותאמים אישית אחר המטופלים והמטופלות לפי מין, גיל, מוצא עדתי והיסטוריה משפחתית".

צוות סרטן השד

כחלק מתפיסה רחבה, שהתגבשה לפני כשנתיים, במרכז הרפואי – הוחלט להכפיף את כל מרכיבי ההתמודדות עם סרטן השד תחת כנפי מערך אחד, מערך בריאות השד. מתוך כוונה להנגיש את מגוון השירותים לחולות ולחולים, התקבלה ההחלטה לפתוח במהלך 2015, מרפאה שתיועד אך ורק לנשים ולגברים הנושאים את הגן הנ"ל ולנשים בסיכון גבוה אשר אינן נשאיות גן זה אך בעלות סיפור משפחתי המגביר את הסיכוי לתחלואה בסרטן השד. מרפאה זו תהיה חלק מהמערך ובהתאם לתפיסת ה "ONE STOP SHOP" תיתן את כל הליווי הרפואי משלב המיפוי הגנטי, ייעוץ, אבחון, התערבות טיפולית ומעקב. למעשה, "כבר היום ניתן לפנות למרפאה כדי לקבל ייעוץ, ליווי והכוונה".

כך אמר ד"ר לירון אלדור מנהל המערך לבריאות השד והוסיף כי "מערך בריאות השד כבר פועל על פי עקרונות הגישה המולטי-דיסיפלינארית ומשלב היבטים רבים של דימות, כירורגיה, אונקולוגיה, גנטיקה, פלסטיקה, טיפולים הוליסטיים, ציוד, טכנולוגיה ושיטות מהמובילות בעולם. כל זה נועד גם לנשים בריאות לצורכי אבחון והכוונה אבל גם עבור נשים הנמצאות באמצע ההליך הרפואי".

בתמונה צוות סרטן השד ברמב"ם, צילום: פיוטר פליטר. 

תגובות

מומלצים