מה מביא ילדים מתחת לגיל 12 להתאבד?

בישראל מתאבדים מדי שנה 500 בני אדם, המדיה החברתית מחמירה את הבדידות של הצעירים, שיעור ההתאבדות במגזר הערבי נמוך במידה ניכרת מהשיעור במגזר היהודי, עם זאת, שיעור ההתאבדויות בקרב בני נוער וצעירים גילאי 15–24 במגזר הערבי גבוה יחסית.

29.11.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מה מביא ילדים מתחת לגיל 12 להתאבד?

כנס בנושא מניעת אובדנות נערך באודיטוריום הכנסת, ​​האירוע נערך ביוזמת חברת הכנסת יעל גרמן ובשיתוף עמותת "בשביל החיים".

חברת הכנסת יעל גרמן בי​רכה את המשתתפים באירוע ואת עמותת "בשביל החיים", העוסקת במניעת התאבדויות ובהושטת יד למשפחות, ומסרה את הנתון המרכזי שלפיו בישראל מתאבדים מדי שנה 500 בני אדם. נושא נוסף שיש לדעתה לטפל בו בדחיפות הוא מחלות נפש. "יש לשים את המחלות האלה על השולחן ולהתייחס אליהן כמו לכל מחלה פיזית אחרת", אמרה.

בהמשך ניתנו הרצאות קצרות וממוקדות בנושא ההתאבדויות.

פרופ' גיל זלצמן, יושב-ראש המועצה הלאומית למניעת אובדנות ומנהל המרכז לבריאות הנפש גהה, טען שהמדיה החברתית מחמירה את הבדידות של הצעירים, וכי בשנים האחרונות יש עלייה של פי שניים בהתאבדויות של ילדים מתחת לגיל 12.

פרופ' ענת ברונשטיין קלומק, היועצת המדעית של משרד החינוך בתכנית הלאומית למניעת אובדנות, אמרה כי לראשונה, בעקבות התוכנית, מורים ויועצים מדברים עם תלמידים על אובדנות.

ד"ר סמי חמדאן, מהמכללה האקדמית יפו-תל אביב סקר את תופעת ההתאבדויות במגזר הערבי בהשוואה למגזר הכללי.

הממצא הבולט ביותר בהשוואת שיעורי ההתאבדויות וניסיונות ההתאבדות של יהודים לעומת ערבים 
הוא שהשיעור במגזר הערבי נמוך במידה ניכרת מהשיעור במגזר היהודי. עם זאת, שיעור ההתאבדויות
בקרב בני נוער וצעירים גילאי 15–24 במגזר הערבי גבוה יחסית.

ד"ר יוסי לוי בלז דיבר על התמודדות שארי התאבדות והתמיכה בהם. הגברת שייכות ותמיכה חברתית מסייעות באופן ברור לבני המשפחה של אלה ששמו קץ לחייהם.

לאחר מכן התקיים רב שיח בהשתתפות חברי הכנסת יעל גרמן, יעקב מרגי, יאיר גולן, קטי שטרית ורויטל סויד.

חברת הכנסת יעל גרמן טענה כי המשימה למנוע התאבדויות מוטלת על משרדי הממשלה, ותפקידה של המועצה הלאומית למניעת אובדנות לייעץ להם בעניין זה. בחזית המאבק יעמדו הכנסת והציבור.

חבר הכנסת יעקב מרגי, שעמד בכנסת העשרים בראש השדולה למניעת אובדנות, אמר שיש הרבה מה לעשות בנושא זה, והראיה לכך היא שבצה"ל הצליחו להוריד את מספר המתאבדים במידה משמעותית.

חברת הכנסת קטי שטרית טענה שחובה להקים רשות כדוגמת הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. הרלב"ד פועלת בבתי הספר החל מהחינוך היסודי. המנהלים מרגישים בטוחים יותר כאשר גורמים מקצועיים נכנסים לבתי הספר כדי לעסוק בנושאים אלה.

חבר הכנסת יאיר גולן סיפר שבצה"ל הצליחו להוריד בממוצע רב-שנתי את כמות המתאבדים לחצי, וזאת בשל חמישה גורמים: מודעות המפקדים, התרבות הארגונית, תהליכי העבודה, המערך המטפל (קב"נים) ותחקור האירועים. תוחקרו גם אירועי ניסיונות התאבדות.

ח"כ רויטל סויד האירה את הנושא מהזווית של הרשתות החברתיות. לדבריה, בפייסבוק קוראים על מקרים שאפשר לזהות בהם פן אובדני. כ-20 אלף פניות מגיעות מתוך הרשת, ואולם אנו חושבים שבמקרים כאלה איננו יכולים לעשות מאומה. יש הרבה מה לעשות. צריך לראות איך להציל חיים דרך הרשת. בפייסבוק הכניסו אלגוריתם שמזהה תכנים מסוג זה, ופייסבוק העולמית לקחה עניין זה כנושא לטיפול.

בכניסה לאודיטוריום הוצגה התערוכה "פנים אבודות".

במהלך האירוע הוקרן סרטון בנושא התמודדות משפחתית עם אב שהתאבד, והוצגו קטעי שירה מפי זמרים שחוו את הנושא דרך בני משפחה או חברים שהתאבדו.​​

 

תגובות

מומלצים