הנזק הפחות מדובר של הסגרים והיעדר המסגרות הלימודיות

השלכות הסגרים וביטול המסגרות הלימודיות על הילדים דובר בהקשר של פגיעה בלימודים, בדידות ושעמום ועד פגיעה רגשית וירידה בהישגים. כעת, מחקר חדש עם מעל 120,000 משתתפים מציג ממצאים עגומים נוספים: הידרדרות של מאות אחוזים בראיית הילדים לאחר סגר אחד בלבד.

23.04.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הנזק הפחות מדובר של הסגרים והיעדר המסגרות הלימודיות

 

בעקבות הקורונה לא רואים עתיד: מחקר חדש חושף את הנזק הפחות מדובר של הסגרים והיעדר המסגרות הלימודיות

עוד שיעור ב-Zoom במקום בכיתה, עוד משחק בפלייסטיישן במקום מחבואים בחצר בית הספר, עוד פרק בנטפליקס במקום להיפגש אחר הצהריים עם החברים - ברור לכולנו שמציאות החיים בשנה האחרונה הייתה רחוקה מאידאלית, אבל נראה שבעודנו נשארנו בבית כדי לשמור על הבריאות, בלי לשים לב פגענו בראייה של הילדים שלנו - ולא ברור אם יש דרך להחזיר את הגלגל לאחור.

במחקר חדש שנערך בסין בדקו את ראייתם של 123,535 ילדים בגילאי 6 עד 13 - לאחר סיום הסגר הראשון, בחודש יוני, והשוו את התוצאות לבדיקות הראייה של ילדים באותם הגילאים בחמש השנים שלפני הקורונה. המדענים מצאו הידרדרות בראייה, אך התוצאות היו יותר דרמטיות מהמצופה. בגילאי שש, למשל, מצביעים הממצאים על קפיצה של מעל 400%: מ-5.7% ילדים בלבד שסבלו מקוצר ראייה בשנת 2019, ל-21.5%, כלומר כל ילד חמישי, בסוף הסגר הראשון ב-2020.

בנוסף מצביעים ממצאי המחקר כי הראייה של בנות נפגעה יותר מזאת של בנים, ושעין ימין נפגעה יותר בממוצע מעין שמאל, אך הנתון המעניין ביותר שעולה הוא שדווקא תלמידים בוגרים (כיתות ג'-ו') נפגעו פחות מהתלמידים הצעירים (א'-ב') למרות שהם למדו יותר שעות בכל יום, ובילו יותר זמן מול המסכים.

את הממצאים המפתיעים המדענים מסבירים בכך שהעיניים של הילדים הקטנים, במיוחד בגילאי 6-8, רגישות יותר לשינויים סביבתיים, ומכאן שזהו חלון הזמן הקריטי ביותר שבו ניתן להשתלט על ההידרדרות, או לחלופין, אם נעשית הזנחה של הבעיה, הסיכוי לפתח מחלות עיניים עתידיות ושלל סיבוכים - עולה משמעותית.

"לעומת הסברה הרווחת, אלה דווקא לא המסכים שפוגעים בראייה, אלא עצם הפעילות שדורשת התמקדות בעצם שקרוב לפנים, בין אם זו קריאת ספר, פתירת תרגילים בחשבון או משחק בטלפון", מסבירה אורטל סבג, מנהלת חטיבת המחקרים בקופרויז'ן.

אז מה אפשר לעשות בנושא? עד לאחרונה, הפתרונות היחידים היו לעודד את הילדים לשחק יותר בחוץ (רופאי העיניים ממליצים על לפחות שעתיים ביום), ולהזכיר להם לעשות הפסקות של לפחות 20 שניות לאחר 20 דקות של עבודה מקרוב - כדי להסתכל למרחק, ולתת לעיניים לנוח.

כעת, פתרון מסקרן חדש תופס כותרות בעולם: עדשות טיפול יומיות לילדים שגם מתקנות ראיה וגם מעכבות ואף עוצרות את גדילת המספר.

העדשות שנבדקו במחקר ארוך טווח שנמשך שש שנים ופורסם לאחרונה מציעות עדשות בטכנולוגיה ייחודית שנועדה לבלום את התפתחות קוצר הראייה אצל ילדים החל מגיל 6.

זה אינו המחקר הראשון שבוחן את יעילות העדשות הטיפוליות (MiSight® 1 day), אך מדובר במחקר הרחב והמקיף ביותר שבחן את יעילותם עד כה.

המחקר נערך על פני 6 שנים בהשתתפות ילדים בגילאי 8 עד 12 מלאומיים שונים. במשך שלושת השנים הראשונות  חולקו הילדים באקראי: כאשר קבוצת המחקר הרכיבה עדשות יומיות טיפוליות וקבוצת הביקורת הרכיבה עדשות מגע יומיות רגילות.

השימוש בעדשות טיפוליות נמצא כמעכב את התארכות גלגל העין ב- 52% בממוצע לאחר 3 שנות שימוש. לאחר 6 שנים של הרכבת עדשות טיפולית עמדה ההתארכות הממוצעת על חצי מילימטר, לעומת התארכות של חצי מילימטר לאחר שנתיים בלבד בקבוצת הביקורת.

עוד נמצא כי העדשות הטיפוליות מעכבות את קצב גדילת המספר ב- 59% כאשר כרבע מהנבדקים אשר הרכיבו את העדשות הטיפוליות שנבדקו נותרו ללא שינוי מספר כלשהו לאחר שש שנות שימוש.

 

תגובות

מומלצים