"עשרות אלפי ילדים המתגוררים בבתים ללא חשמל"

הוועדה לזכויות הילד, בראשות ח"כ יוסף ג'בארין, קיימה דיון בנושא ילדים המתגוררים בבתים ללא חשמל וסוגיית חיבור בתים ביושבים ערביים לתשתית החשמל, במסגרת יום זכויות האדם הבינלאומי המצוין היום בכנסת.

15.12.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
"עשרות אלפי ילדים המתגוררים בבתים ללא חשמל"

צילום כנסת ישראל

 

יו"ר הוועדה, ח"כ ג'בארין: הדעת לא סובלת שבתחילת המאה ה-21 יש עשרות אלפי ילדים המתגוררים בבתים ללא חשמל, חברת החשמל תומכת בניתוק הקשר בין דיני התכנון והבנייה לחיבור בית לרשת החשמל.

יו"ר הוועדה פתח ואמר: "אי חיבורם של בתים לחשמל זו אחת הסוגיות האקוטיות והקשות ביותר בחברה בערבית מזה שנים ארוכות. אני וחבריי חברי הכנסת מקבלים פניות כל הזמן, מאלפי משפחות המתגוררות בבתים שאינם מחוברים לתשתית החשמל, בעיקר בגלל היעדר מה שמכונה טופס 4, טופס האכלוס.  
"אספקת שירותי חשמל היא שירות חיוני תמיד, ועל אחת כמה וכמה, בתקופת הקורונה, כדי לקיים את שירותי החינוך של הלמידה מרחוק עבור הילדים, עבודה מרחוק למבוגרים וחיים חברתיים תקינים בכלל, למעשה.  יש דרך להסדיר את המציאות הזו, ואני מפנה אתכם לצו שחל מ-88 שאפשר חיבור לחשמל של ארבעה ישובים. הצו היה בתוקף עד 2006 ואז נחקקה הוראת שעה לחוק אספקת חשמל, שאפשרה חיבור לחשמל של כ-9000 בתים, שזה מספר משמעותי אבל עדיין רחוק מלענות על כל הצרכים. אנחנו 13 שנים לאחר שפג תוקפו של הצו ולא חודש, והפתרונות שאז המשלה ידעה לתת לא קיימים. הקריאה שלנו למשרדי הממשלה היא למצוא פתרון דחוף שיימצא לחבר אותם בתים לחשמל. אלה בתים שאינם מיועדים להריסה, שקיימים באזורים המיועדים למגורים והרשות המקומית מאשרת את זה, וגם התכניות המוצעות, ולכן אין לקבל מצב שחסמי התכנון הללו וכשלים ביורוקרטיים אינם מאפשרים חיבורים לחשמל. זה היה אפשרי ב-88, זה היה אפשרי ב-96 ואין סיבה שזה לא יהיה אפשרי גם כיום".

ח"כ עאידה תומא סלימאן: "כל הזמן מדברים על הנושא הזה מזווית של דיני התכנון והבנייה, ולא מהמבט של הזכות הבסיסית ביותר של הילדים לקורת גג ולחיבור לתשתיות כמו מים וחשמל. כאשר כתבו בדרום אפריקה את החוקה שלאחר האפרטהייד התייחסו מפורשות לזכות לחיבור תשתיות כזכות אנושית בסיסית לקיום טבעי גם באותם בתים שהמדינה האשימה קודם לכן בבנייה בלתי חוקית.  יש היום סמכות לשר הפנים בחוק, והוא צריך לקחת את הנושא לידיו ולקדם זאת".

יו"ר הוועדה הודה למרכז המחקר והמידע של הכנסת על חיבור מסמך מיוחד לדיון זה, וביקש מהחוקרת אילה אליהו, לפרט את ממצאיה. אליהו אמרה:  כפי שציינת חיבור מבנים חוקי לחשמל תלוי בעמידה בדיני תכנון ובנייה. לפי חברת חשמל יש עשרות אלפי מבנים כאלה ביישובים ערבים וזה גורם לבעיות רבות ומפגעים במרחב האישי והציבורי, פגיעה באיכות החיים, וגם נזק כלכלי לחברת החשמל שצריכה לשדרג את התשתיות. בעבר היו פתרונות זמניים , צו שחל מ-88 והוראת השעה מ-96 שאפשרו לחבר בתנאים מסוימים אבל אינם בתוקף כיום. הגורמים השונים חלוקם בשאלה איך להתמודד עם המצב: מנהל התכנון ומשרד המשפטים אומרים שיש פעילות נמרצת להסדרת הבנייה ויש להמתין לסיום ההסדרה, וכן יש כבר היום אפשרות לחיבור כאשר יש תכניות מפורטת אשר הופקדה. בפועל, ממעטים להשתמש באפשרות הזו. בחברת חשמל מציינים כי תכנית מפורטת זה שלב מאוד מאוחר בתהליך. גם חברת חשמל וגם ראשי הרשויות המקומיות מציינים שצריך לקדם פתרונות מידיים לנושא. חברת החשמל ציינה שצריך לנתק את הקשר שבין חיבור לחשמל לאכיפת דיני תכנון ובנייה, כיוון שלרשויות יש כלים אחרים, בגלל המצב בשטח וכיוון שחשמל זה שירות חיוני".

מודר יונס, ראש מועצת ערערה ויו"ר ועד ראשי הרשויות בחברה הערבית: "להערכתנו ישנם ביישובים הערביים 45 אלף בתים לא מוסדרים, שלא יכולים להתחבר למערכת החשמל. אנשים עושים חיבור פיראטי, או מתקינים מערכות סולאריות קטנות, שלא מספיקות, ובגלל שמערכות החשמל חלשות, מתקשים להדליק תנורי חימום בחורף או מזגנים בקיץ. יש כיום הליכי תכנון רציניים מאוד, והבתים הללו יוכשרו גם לפי מדיניות משרד המשפטים והממשלה, וייפתח דף חדש  ולא ייבנו יותר בנים ללא היתר, אבל הבתים הללו כבר קיימים, האנשים כבר סובלים זמן רב, ולא יכולים לחכות לסיומה של ההסדרה שתימשך עוד זמן".

ד"ר סמיר מחאמיד, ראש עיריית אום אל פאחם, סיפר לוועדה כי להערכתו יש 3000 בתים, כרבע מכמות הבתים בעירו, אשר אינם מוסדרים ואינם מחוברים לתשתית החשמל. ד"ר מחאמיד אמר כי ראשי הרשויות אינם מתנגדים לקשר בין עמידה בכללי תכנון ובנייה לחיבור לרשת החשמל, אבל לא רק בשלב של טופס 4. ד"ר מחאמיד ביקש גם להקיא לחברי הוועדה מכתב שקיבל בשבוע שעבר מתלמידה שכתבה לו על זכותה ללמוד, ועל הקשוי לעשות זאת בתקופה זו, בשל בעיית החשמל".

עו"ד כרמית יוליס, מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים: "הבעיה חריפה ומשמעותית ונוגעת לחיי היום יום של התושבים ואנו לא מקלים בזה ראש לרגע. יש אצל המשנה ליועמ"ש, ארז קמיניץ, המון דיונים בנושא, גם להסדרה בכללותה וגם במקרים פרטניים. אנו מקווים שבישיבות הממשלה שתתקיים מחר הממשלה תאמץ את הדו"ח שכתבנו להסרת חסמים בחברה הערבית והדרוזית, שיביא בשורה בכל הקשר להליכי תכנון, ויש בו הרבה כאלה. המחוקק קבע קשר בין התקדמות בהליכי התכנון, שרק בעת קבלת טופס 4 ניתן לחבר לתשתיות. החוק עדיין השאיר פתח, שניתן להקדים את השלב התכנוני, ובעת הפקדת תכנית מפורטת ומספר תנאים נוספים, ניתן יהיה לחבר לחשמל. מאוד קשה לנו להסתפק בשלב התכנון הכוללני כדי לאשר חיבור, שכן זה עדיין ברמת חזון או רעיון, ואי אפשר להבין מהתכנון הכוללני איפה יוקמו המבנים בסופו של דבר. אנחנו מציעים היום לא לתכנן בשני שלבים אלא ישר תכנון מפורט, ולכן חיבור לפי תכנון כוללני ירד מהפרק".

"כל הצדדים רוצים להתקדם בהליכי ההסדרה הגדולים והרבים כיום בחברה הערבית, ויש דיונים רבים לגבי המבנים שנמצאים כרגע בהליכי הסדרה, וזה נושא שמעורר לא מעט קשיים משפטיים, אבל עצם האפשרות של חיבור כבר בשלב התכנון המפורט היא בשורה גדולה. הוראת השעה אינה בתוקף כבר 13 שנים, וצריך לומר בכנות שנושא החיבור לחשמל כן מביא אנשים לרצות להסדיר את התכנון. לוותר על הקשר הזה לא מסתנכרן עם הרצון הממשלתי להסדיר, אבל לעדכן את הקריטריונים אפשר תמיד לבחון".
יו"ר הוועדה העיר כי במבחן התוצאה אין ספק שאופציית החיבור בשלב התכנון המפורט נכשלה, כי היו רק פניות מועטות לפי סעיף זה בחוק התכנון והנייה ועו"ד יוליס השיבה: "אני מציעה שנערוך בדיקה מול ועדות התכנון השונות להבין מדוע זה נכשל, ומדוע לא נתנו האישורים לאחר שלב התכנון המפורט, ונשוב לוועדה עם המסקנות".

ח"כ וליד טאהא: "מילת המפתח פה היא באמת תכנון. המצב העגום של אי חיבור עשרות אלפי בתים בחברה הערבית לחשמל הוא בגלל היעדר תכנון שהחברה הערבית סובלת ממנו. אנחנו רוצים תכנון, כל החברה הערבית והח"כים מבינים שאי אפשר להתפתח ללא תכנון, אבל זה לא נעשה, ואי אפשר לדרוש זאת מרשויות המקומיות הערביות החלשות. צריך לתת להן כסף ספציפי לקידום התכנון".

הרצל פרידמן, חברת החשמל: "אנחנו רוצים לספק כמה שיותר חשמל ולחבר כמה שיותר בתים. אנו יושבים עם כל יישוב בנפרד בניסיון למצוא פתרונות, ובכל פעם שהייתה הסדרה כלשהי, נרתמנו בכל הכח לחבר את הבתים. המצב כיום יוצר לנו בעיות בטיחותיות, ריבוי תקלות ונזק כלכלי לחברה. אם זכור לכם עומס החום שהיה השנה, גילינו מקומות רבים של חיבורים פיראטיים ונשרפו הרבה נתיכים כי הרשת לא הייתה בנויה לדרישה. חשמל זה חיים, אנחנו מבינים את זה, ולכן אנו תומכים בניתוק בין התנאי של קיום טופס 4 לחיבור לרשת החשמל, וההקשר של הילדים, שהוועדה הזו עוסקת בו, זו ההוכחה".

עו"ד דרור לביא אפרת, מנהל התכנון: "האמירות שלנו הן אותן אמירות של משרד המשפטים. התכנון הכוללני מייצר רק רעיון כללי וחלק גדול מהמבנים עלולים בסופו של עניין לסכל תכנון מפורט ולייצר תכנון לא טוב. לכן לא ניתן לאשר בתים לפני התכנון המפורט ולכן הוחלט שלא ניתן להחריג את נושא החשמל ולעצור ברמת התכנון הכוללני. החוק לא מאשר כרגע לפעול במקום שבו אין תכנון מפורט, אז זה קודם כל עניין של חקיקה. השר לא מוסמך לחתום היום על צו המבוסס רק על תכנון כוללני וכאמור יש לזה הצדקה. אם שר הפנים חותם על צו לפי התכניות המופקדות, אין מניעה של חיבור. לא יודע למה זה קרה בצורה מצומצמת".
היו"ר, ח"כ יוסף ג'בארין, סיכם: "הדיון היום היה חשוב, אך כואב וקשה. אני חש שהצלחנו למקד כמה מהחסמים, ונמשיך לדון בהם בפגישת עבודה עם משרד המשפטים בה נבחן מתווים שהוצעו לפתרון הסוגיה ומקרים פרטניים.  אני גם מקווה שמחר תאשר הממשלה את הצעת המחליטים לגבי הסרת חסמים בנושא הדיור בחברה הערבית, שתקדם את כל נושא התכנון ובתוך זה את נושא החיבור לחשמל".

"אין ספק שהעובדה שעשרות אלפי בתים אינם מחוברים לחשמל זו מציאות שפוגעת באופן קשה בזכויות בסיסיות של מאות אלפי תושבים ועשרות אלפי ילדים. חשמל זו זכות בסיסית ומצרך חיוני ואין הדעת סובלת שבפתח המאה- ה-21 יש מציאות כזו. ככל שזה נוגע לילידם הפגיעה בהם בביטחונם ובבטיחותם, מקבלת משנה תוקף בעת הקורונה כאשר גם זכותם לחינוך נפגעת, ולכן חובה על כולנו לשתף פעולה כדי לקדם פתרונות למצב".

חייבם לדאוג לתקציב משמעותי ייעודי לרשויות המקומיות כדי לקדם את התכנון ברשויות, ויותר מכל, כפי שעלה כאן בבירור, לנתק את הקשר בין דיני התכנון לבין החיבור לרשת החשמל, שיאפשר את הפסת סבלם של אזרחים וילידם רבים".

 

פורטל הכרמל

צילום כנסת ישראל

תגובות

מומלצים