דיון על הריסת בתים ביישובים דרוזים

בזמן שראשי הרשויות ומינהל התכנון מקדמים את אישור תוכניות המתאר ביישובי הדרוזים, שלא עודכנו עשרות שנים, מתבצעת במקביל אכיפה שמתבטאת בהריסת בתים שנבנו ללא היתר.

11.03.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
דיון על הריסת בתים ביישובים דרוזים

יו"ר ועדת הפנים יואב קיש בדיון על הריסת בתים ביישובים דרוזים: "גם ראשי המגזר הדרוזי מסכימים שאין לאפשר בניה חדשה ללא היתרים, מצד שני אין כוונה שיוציאו צווי הריסה לבנייה ישנה בתוך הקו הכחול, מקרים אלה יקבלו גיבוי הוועדה".

ועדת הפנים דנה בהריסת בתים ביישובים דרוזים, ביוזמת ח"כ איציק שמולי וח"כ חמד עמאר

יו"ר הוועדה ח"כ יואב קיש: " תכנון זו מילת המפתח. זו נקודת אור שלפני כמה שנים לא היינו בה. אנו בתקופת מעבר עד שיהיה אוויר לנשימה והתכנון יושלם. בתקופה זו צריך לנהוג בשום שכל. לא ניתן יד לבניה חדשה בלתי חוקית. לזה מסכימים גם ראשי הרשויות הדרוזים. גם לא למהלכים מסכני תכנון ולא לבנייה מחוץ לקו הכחול. אבל לא נכון בתקופת הביניים להפעיל צווי הריסה על בנייה ישנה בתוך קו כחול -  יש בעיה עם הריסת ביתו של צעיר דרוזי שבנה על קרקע פרטית. אנו נדון במקרים, ומי שיענה על הקריטריונים האלה, יקבלו גיבוי הוועדה".

יוזם הדיון ח"כ איציק שמולי: "אם בונים על תכנון, זה דורש שיתוף פעולה שנשען על לגיטימציה. מדיניות דווקנית של המשך ההריסות לא משרתת את זה. צריך לחשוב מחדש על הסדר. לא לאפשר בניה בלתי חוקית חדשה, ולא משהו שמסכן תכנון עתידי. אני קורא לכם ללכת למהלך הקפאת מצב של שנה. הצעירים האלו בונים על אדמתם הפרטית בתוך שטח היישוב".

ח"כ חמד עמאר: "אנו לא בונים על קרקע מדינה ולא של אף אחד. בונים על אדמות שלנו. תוכנית המתאר האחרונה של חורפיש היא בת 30 שנה. זו של מרר בת 50. אף אחד לא רוצה שיהיה לו תיק פלילי. אנשים נכנסו לכלא בגלל בניה בלתי חוקית. ראשי הרשויות משקיעים את כל זמנם בתכנון. כל היום אני צריך להתעסק רק בתכנון ובניה. לא נותר זמן לטפל בחינוך, בתעשייה, בתרבות".

ח"כ סאלח סעד: "אף דרוזי אינו עבריין בניה. שום דבר לא יקרה אם ידחו את כל צווי ההריסה לשנתיים. פניתי בעניין ליועץ המשפטי לממשלה".

עו"ד בת אור כהנוביץ, פרקליטות המדינה: "אנו מקדמים תכנון. הכנסת נתנה שנתיים לבניה ישנה, כדי לאפשר הכשרה למגורים. היה דיון מעמיק על זה כאן בוועדה. במרר הייתה בניה מחוץ לקו הכחול, ואנו הסכמנו עם השייח להקפיא ולא לבצע הריסה. היה מוסכם שההסכמות על דחייה הן לא לעולם ועד. זו בניה שכשהיא נתפסה היא הייתה בניה חדשה. הסכמנו לעצירה כי רצינו לראות איך מתקדם התכנון במרר".

שפיק קבלאן: "העדה הדרוזית קשרה את גורלה עם עם ישראל. היינו 16 ישובים, האוכלוסייה גדלה ונותרנו 16 יישובים. ליהודים יש 800. לא קם ישוב דרוזי אחד. אנו רוצים ברית חיים אתכם, לא ברית מוות. אני גר בבית ג'ן, הישוב שנפלו בו הכי הרבה חללים. הצעירים שלנו נלחמים למען המדינה. כולם מדברים. נמאס לנו מכל ההצגות. המוטיבציה ירודה. אנחנו לא רוצים שהצעירים הדרוזים יפסיקו לשרת  את המדינה".

אשרף חלבי: "לפני 16 שנה, כשסיימתי את לימודי בווינגייט הקמתי בריכת שחיה ציבורית בבית ג'ן. עשיתי החלפת קרקע עם המינהל. אני לא מסכן תכנון קיים, אני בתוך הקו הכחול. אף אחד מהשכנים לא התנגד, החתמתי את כל הכפר וגם שמורת הטבע אישרו לי, אחרי שדחו אותי ושוב כמו פינג פונג. אז למה שילמתי 300,000 קנס?"
 

תגובות

מומלצים