תאונות עבודה ממשיכות לגבות קורבנות

בשלוש השנים האחרונות זינק שיעור ההרוגים בתאונות עבודה ביחס למספר המועסקים ב-56%, לפי הסטטיסטיקה, בכל חודש נהרגים בישראל כתוצאה מתאונות עבודה כארבעה עובדים בממוצע. עבודה בגובה היא הסיבה המרכזית לתאונות עבודה בענף הבניה.

09.01.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תאונות עבודה ממשיכות לגבות קורבנות

צילום מד"א

בשנה שחלפה ארעו עשרות תאונות עבודה קשות וקטלניות, מהן 60% בענף הבניין. עובדים עולים לגובה מבלי שהם קשורים כנדרש, לעיתים ללא קסדה ולעיתים מבלי שעברו אפילו הדרכה אחת על בטיחות עבודה בגובה.לא מקפידים על כל כללי הבטיחות ואינם מצוידים כראוי.

ענף נוסף שבלט לרעה מבחינת התרומה לעלייה במספר ההרוגים בתקופה הנסקרת הוא המסחר והשירותים, שבו נרשמה עליה של 66% במספר ההרוגים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

הגורם המרכזי לתאונות העבודה הקטלניות הוא נפילות מגובה, הגורם השני הוא נפילות של חפצים כבדים, והשלישי פגיעות כלי רכב, לרוב דריסה של משאית או מלגזה בתוך מקום העבודה.

בשלוש השנים האחרונות זינק שיעור ההרוגים בתאונות עבודה ביחס למספר המועסקים ב-56% – כך על פי דו"ח שפרסם היום (חמישי) משרד העבודה והרווחה.

בעוד שבשנת 2017 עמד שיעור ההרוגים בעבודה על 1.26 לכל 100 אלף מועסקים, ב-2018 עמד שיעור זה על 1.62, וב-2019 עמד על 1.97 – הנתון הגבוה ביותר בעשור האחרון, שעד שנת 2017 התאפיין בירידה כמעט עקבית בשיעור תאונות העבודה הקטלניות.

במשרד העבודה ציינו גם עלייה של 22% במספר ההרוגים בשנה האחרונה, זאת בניגוד ליעדי המשרד שביקשו להוביל לירידה של 10%. בשלוש השנים האחרונות נרשמה עליה מדי שנה במספר ההרוגים בכל ענפי המשק: בניין, שירותים ומסחר, תעשייה וחקלאות.

עובדים בענף הבניין מצויים בסיכון של פי 6.6 מהממוצע להיפגע פגיעה קטלנית בעבודתם. שיעור ההרוגים למאה אלף עובדים בענף הבניין עלה אף הוא בהדרגה בשלוש השנים האחרונות והגיע מ-10 ל-13.1, ועמד על ממוצע של 12.3 בעשור האחרון.

במשרד ציינו כי 58% מההרוגים בתאונות הקטלניות בשנת 2019 נהרגו באתריהן של חברות בניה קבלניות בעלות הסיווג הגבוה ביותר, המאפשר את הבניה המורכבת ביותר, במרשם הקבלנים של משרד השיכון. סיווג זה, המכונה 'ג'-5' מאפשר עבודה בכל סוג של פרויקט בנייה ובכל סדר גודל של היקף כספי לפרויקט.

כשליש (33.7%) מהתאונות הקטלניות במשק בשנים 2019-2017 נגרמו בשל נפילה מגובה, כחמישית (19.5%) נגרמות בשל פגיעת עצם, כ-14.6% בשל פגיעת רכב וכ-12.2% בשל התמוטטות קירות, תבניות, פיגומים או אלמנטים אחרים, 6.3% בשל התחשמלות, 5.4% בשל התפוצצות או הדף, 3.4% בשל לכידה, 3.4% בשל חנק או הרעלה, והיתר בשל גורמים אחרים.

עליה במספר ההרוגים בכלל הענפים

בענף הבניין מנה המשרד 40 הרוגים בשנת 2019 (עליה של 33.3% ביחס ל-2017). בענף השירותים והמסחר, שלראשונה עקף את ענף התעשייה במספר ההרוגים, נמנו 19 הרוגים (עליה של 137.5% ביחס ל-2017), בענף התעשייה 17 (עליה של 41.6% ביחס ל-2017) ובחקלאות שמונה (פי ארבעה מ-2017).

בענף הבניין נגרמו 44% מהתאונות הקטלניות בשל נפילה מגובה, ו-24% בשל פגיעת חפץ.

במשרד העבודה ביקשו גם לסמן את הערים בהן שיעור ההרוגים בענף הבניין הוא הגבוה ביותר ביחס למספר אתרי הבניה הפעילים הרשומים במשרד.

בראש הרשימה ניצבת יבנה עם חמישה הרוגים (ארבעה מהם בקריסת מנוף במאי) על 142 אתרים פעילים (יחס של 3.5%), אחריה הוד השרון עם שני הרוגים ו-98 אתרים פעילים (2%); בני ברק עם ארבעה הרוגים ו-243 אתרים פעילים (1.6%); אשקלון עם ארבעה הרוגים ו-263 אתרים פעילים (1.5%); וראש העין עם ארבעה הרוגים ו-391 אתרים פעילים (1%).

נפילה מגובה מהווה את הגורם השכיח לתאונות הקטלניות גם בענפי השירותים והמסחר. חלקן של הנפילות בענף עומד על 41%. בשלוש השנים האחרונות קיימת מגמת עליה בהתרחשותן של תאונות נפילה – 10 ב-2019, שבע ב-2018 ואחת ב-2017. במשרד ציינו כי ייתכן ותאונות אלו היו נמנעות אילו הייתה מתקיימת הקפדה ועמידה מספקת בדרישות תקנות הבטיחות לעבודה בגובה. יחד עם זאת הוסיפו כי מידת השליטה ויכולת האכיפה והפיקוח על ביצוען של עבודות בענף זה, בו עצמאים רבים, היא מוגבלת.

מלבד נפילה מגובה, 16% מהתאונות בענף זה נגרמו מפגיעות חפצים, 12% בביצוע עבודות אינסטלציה ו-12% נוספות כתוצאה מנהיגה לא נכונה ברכב.

עיקר ההרוגים בענף זה נפגעו במהלך ביצוע עבודות מסגרות שהתבצעו בגובה, מפגיעה נשימתית במהלך טיפול במתקנים להובלת ביוב, וכן בעת מתן שירות במרכזי מסחר וקמעונאות. נוסף על אלו התרחשו בתדירות גבוהה יחסית תאונות שעירבו מתקיני מיזוג אוויר, עובדים במחסנים וכן עוסקים בתחום הפקת אירועים ובידור. במשרד הדגישו כי בכוונתם להגביר את פעילות ההסברה בענף, בדגש על תחום האינסטלציה, וכן להסדיר את נושא העסקתם של מתקיני מיזוג – תחום שכיום הוא פרוץ.

בענף התעשייה, אירועים בהם מעורב כלי רכב ממונע במקומות עבודה מהווים את הגורם המרכזי לנפגעים בנפש – 31% מהתאונות בשלוש השנים האחרונות. גורם נוסף הוא פגיעה מחפץ כבד, האחראי לכ-19% ממקרי המוות, כשתרחיש מרכזי לתאונות אלו הוא התמוטטות מערום לוחות עץ או אבן שיש.

נפילות עובדים מגובה התרחשו בעיקר בנפילה מסולמות או בעליה של עובד לגובה על ציוד או מתקן שאינו מיועד לכך. בשונה מענפים אחרים, נפילה מגובה מהווה 14% מהתאונות בענף זה, אירועי לכידה 14% נוספים, ותאונות התפוצצות ולחץ כ-12%. שמונה תאונות קטלניות ארעו בשנתיים האחרונות במקומות עבודה המטפלים בפסולת ומיחזורה, ובמשרד הדגישו את דוחסני האשפה ועבודה בשופלים, מלגזות וכלים הנדסיים שונים כגורם מסכן מרכזי. חמש תאונות ארעו במוסכים – כתוצאה מנפילת חפץ בעבודה עם מגביהי רכב, במהלך טיפול בצמיגים או בשימוש במלגזה.

במאפיות ובמפעלי מזון נהרגו חמישה עובדים נוספים בתרחישים שונים בהם דריסה על ידי מלגזה, נפילה מסולם, הילכדות במכונה ועוד. במרכזים לאספקה טכנית נהרגו שלושה עובדים כתוצאה מנהיגה לא בטוחה בכלי רכב ממונעים ובנגריות נהרגו שלושה עובדים כתוצאה מהתמוטטות ופגיעת מערומי לוחות עץ. בשלושה מהאירועים בשנת 2019, ציינו במשרד, היו מעורבים בני משפחה של המחזיק במקום העבודה.

בענף החקלאות, חמישה מתוך שמונה עובדים שנהרגו בשנת 2019 נפגעו כתוצאה מהתהפכות או מפגיעת טרקטורים ומכונות חקלאיות אחרות. שני עובדים נוספים נהרגו כתוצאה מפגיעת עצם ואחד כתוצאה מקריסת מדפים. ב-2018 נהרגו חמישה עובדי חקלאות – אחד מהם כתוצאה מהתהפכות טרקטור, אחת כתוצאה משריפה שפרצה בלול, עובדת נוספת כתוצאה מנפילה מגובה, ושתי תאונות כתוצאה מפגיעת עצם בעובד. במשרד הדגישו כי עובדים בענף זה חשופים גם לפגיעות כתוצאה משימוש בחומרי הדברה או מחלות ופגיעות הנגרמות במהלך טיפול בבעלי חיים.

 

תגובות

מומלצים