גביע העולם בקטאר: חולם לגשר על שבר המפרץ

עם מונדיאל 2022 בקטאר שנמצא רק שנתיים משם, וההחלטה של ​​שבר המפרץ בן השלוש לא נראה באופק, פקידי ממשל, מנהלי ממשל כדורגל ושומרי יד משחקים עם הרעיון שהטורניר יכול לשמש שובר קרח.

31.10.2020 מאת: ג'יימס מ 'דורסי
גביע העולם בקטאר: חולם לגשר על שבר המפרץ

 

בסכסוך בין קטאר למלעיזים שלה, ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות, איחוד האמירויות הערביות ובחריין.

זה רעיון שמבוסס על האשליה ארוכת השנים לפיה כדורגל יכול להניע אירועים וכשעצמו לבנות גשרים, גם אם הצדדים אינם מוכנים או אינם מסוגלים לנהל משא ומתן לפתרון ההבדלים ביניהם. 

ספורט בכלל וכדורגל בפרט בנו רק גשרים פוליטיים בסביבות בהן הספורט היה רק ​​צומת אחד בתהליך רחב יותר ומאפשר פוליטית, שביקש להנדס התקרבות. אולי הדוגמה הברורה ביותר לכך הייתה דיפלומטיה של פינג פונג ארה"ב-סינית בתחילת שנות השבעים שסייעה להנדס הפשרה ביחסים בין וושינגטון לבייג'ינג.

דוגמאות אופייניות יותר הן כדורגל שיוצר תחושת אחדות או התחממות חולפת, רק כדי שמצבים יחזרו לסטטוס ante quo של עימות, אלימות ומלחמה. זה מה שקרה בדצמבר 1914 כשגרמניה ובריטניה הכריזו על  הפסקת אש מקומית  לשחק משחק ואז חזרו להילחם במלחמת עולם במשך ארבע שנים נוספות.

זהו גם סיפורם של עיראקים מכל הפסים ששמחו ברחובות בגדאד בשנת 2007 לאחר שארצם  זכתה בגביע אסיה AFC , רק כדי להחזיר ימים לאחר מכן למלחמה עדתית.

תדלוק האשליה לפיה המונדיאל עשוי להיות גורם מרכזי היא העובדה כי איחוד האמירויות מבקש בעשור האחרון  להנדס משיכת זכויות אירוח גביע העולם בקטאר.

כאשר איחוד האמירויות הערביות הגדיל את מסע הבחירות שלו, כמה אמירטים בולטים הציעו כי כניעה או שיתוף של זכויות אלה עם מדינות אחרות במפרץ עשויות לשים קץ לחרם הכלכלי והדיפלומטי על קטאר שהוטל על ידי גורמיו בשנת 2017.

"אם המונדיאל יעזוב את קטאר, המשבר של קטאר ייגמר ... מכיוון שהמשבר נוצר כדי להתרחק ממנו", אמר בכיר לשעבר בביטחון איחוד האמירויות,  סא"ל דאהי חלפן .

השפעה מקלה של גביע העולם על השבר במפרץ תגיע במקרה הטוב לשווה ערך למפרץ של הפסקת האש במלחמת העולם הראשונה ב -1914, או לתחושת האחדות הזמנית בעירק.

המונדיאל כמעט ולא יעזור לסעודיה ולאיחוד האמירויות להציל את הפנים, בהתחשב בכך שהקרע נועד לאלץ את קטאר להכפיף את עצמה לתכתיבי שתי המדינות. זה גם לא יפתור או יכיל את מה שנסיך הכתר של איחוד האמירויות הערבי מוחמד בן זייד רואה כאיום קיומי: תמיכתה של קטאר באסלאם הפוליטי, בריתה עם טורקיה וקיומה של אל-ג'זירה כרשת טלוויזיה חופשית.

הבדיח בחבילה עשוי להיות בחירות הבאות לנשיאות ארה"ב בחודש הבא. כנשיא, ג'ו ביידן עשוי להיות פחות מגן וביקורתי יותר כלפי נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן, כמו גם על ההתערבויות הצבאיות של הנסיך האמירתי מוחמד ושלטונו המדכא הפוליטית בבית. 

מר ביידן עשוי גם להיות נוטה יותר לנהל את השימוש בערב הסעודית, ובמידה פחותה של איחוד האמירויות הערביות, בכלי נשק מתוצרת ארה"ב במלחמת תימן.

המונדיאל עשוי למלא תפקיד בסביבה בה שני נסיכי הכתר מבקשים להכיל ממשל ביידן. זה יחזק את התפיסה שספורט וכדורגל הם בוני גשרים שימושיים רק כאשר הנסיבות והפוליטיות יתמתנו כלפי בניית גשרים.

 מאמר זה פורסם לראשונה

על ידי המרכז למחקרים אזוריים ובינלאומיים בקטאר מאוניברסיטת ג'ורג'טאון.

גרסה פודקאסט של הסיפור הזה נגיש

 Soundcloud, Itunes , Spotify , Stitcher , TuneIn Spreaker , Pocket מטיל Tumblr Podbean, Audecibel Patreon ו Castbox.

ד"ר ג'יימס מ 'דורסי הוא עיתונאי עטור פרסים ועמית בכיר בבית הספר ללימודים בינלאומיים בס' רג'ראטנם באוניברסיטה הנניאנג הטכנולוגית בסינגפור. הוא גם עמית מחקר בכיר במכון המזרח התיכון של האוניברסיטה הלאומית בסינגפור ומנהל שותף של המכון לתרבות אוהדים באוניברסיטת וירצבורג בגרמניה.

 

 
 

תגובות

מומלצים