חשבת שקפה נטול קפאין הוא ללא קפאין? אז חשבת

בניגוד למה שרובנו חושב, קפה נטול קפאין Decaffeinated Coffee הוא לא באמת נטול קפאין במאת האחוזים. אז כמה קפאין אנחנו צורכים בקפה "נטול" קפאין?

13.12.2017 מאת: פורטל הכרמל והצפון
חשבת שקפה נטול קפאין הוא ללא קפאין? אז חשבת

חשוב להבין שתהליך נטילת הקפאין מהקפה אכן שולף החוצה את מרבית הקפאין, אך לא את כולו. עיקר התהליך כולל השריה של פולי הקפה בתרכובות ששולפות מהם אחוז ניכר מהקפאין, לצד חלקיקים אחרים. לאחר ההשריה הפולים נשטפים.

התרכובות "מחלצות הקפאין" כוללות ממסים כימיים כגון מתילן כלוריד או אתיל אצטאט. שיטות נוספות לחילוץ הקפאין כוללות שימוש בפחמן דו חמצני נוזלי במקום הממסים הכימיים, או שיטת המים השווייצרית בה מים הם אלו שמשמשים לחילוץ הקפאין.

כדי לענות על ההגדרה של "נטול קפאין", על הקפה להיות ללא קפאין רק ברמה של 97 אחוזים. משמע - כל מנת קפה "נטולת קפאין" מכילה 3% קפאין בלבד.

אומנם 3 אחוזי קפאין הם בהחלט רמה נמוכה, אך מסתבר שזה מספיק כדי להשפיע על אנשים הרגישים לקפאין. אז מהי באמת ההשפעה של אותם 3 אחוזים מדוברים?

חשוב לזכור שגם בתערובות הקפה נטול הקפאין, כמויות הקפאין הקטנות משתנות בהתאם לסוג התערובת. כאשר מדובר בפולי קפה, אנו עוסקים בעיקר בשני סוגים עיקריים - קפה ערביקה המתוק יותר, לעומת קפה רובוסטה המריר יותר. לזה האחרון יש כמעט פי 2 יותר קפאין מאשר בפולי ערביקה.

סוגי הקפה האיכותיים והיקרים יותר עשויים מפולי ערביקה העדינים, בעוד פולי רובוסטה משמשים לייצור הקפה הרגיל שרובנו מכיר ואוהב, כגון קפה נמס ונגזרותיו. זאת מכיוון שפולי רובוסטה זולים יותר, עשירים יותר בקפאין וקלים יותר לגידול.

באופן כללי, גם אחרי תהליך נטילת הקפאין - פולי רובוסטה עדיין יהיו בעלי תכולת קפאין גבוהה יותר לעומת פולי ערביקה. ההבדלים יהיו תלויים גם בתהליך וגם במותג המדובר. למרות זאת, כל ההבדלים הללו עדיין לא מחסלים לגמרי את תכולת הקפאין בכל אחד מסוגי הפולים.

תהליך חליטת הקפה תורם עוד נדבך להרחקת הקפאין מהתערובת. למעשה, זהו התהליך החשוב ביותר כשמדובר בשאלה כמה קפאין תצרכו בפועל עם הקפה שלכם. בין שתרצו להגדיל או להקטין את כמות הקפאין בקפה שלכם, ניתן לעשות זאת על ידי שינוי צורת החליטה של הפולים (לצד שינוי כמות הפולים וזמן החליטה - יותר פולים ויותר זמן, יפיקו לכם יותר קפאין).

תהליך של חליטה קרה, למשל, יצור כמות גדולה יותר של קפאין במוצר הסופי. זאת מכיוון שדרוש זמן רב יותר לחלוט את הפולים, מה שמגדיל את כמות הקפאין הסופית במשקה. לדוגמה - קפה גדול של סטארבקס מכיל 310 מיליגרם קפאין, בעוד שהגרסה נטולת הקפאין תכיל רק 25 מיליגרם קפאין.

מעדיפים קפה עם פחות קפאין?

חפשו מותגים המשתמשים בשיטת המים השווייצרית (Swiss Water Process). כאשר מדובר בהפחתת כמות הקפאין בלי לאבד את איכות הקפה, השיטה השווייצרית היא הטובה ביותר. שיטה זו מסירה 99.9% מהקפאין בפולים, הודות לכך שהם מושרים במים חמים ולאחר מכן עוברים במסנן פחם.

בשיטה זו אפשר ממש להרגיש את ההבדלים בטעם. אומנם היא יקרה יותר, אך במקביל גם ידידותית לסביבה מכיוון שאינה כוללת כימיקלים. למרות זאת יש בה חיסרון אחד - אומנם היא מסירה את רוב הקפאין, אך על הדרך גם רוב הטעם אובד. פולי הקפה עלולים לקבל טעם מתכתי או פחמי.

אם רוצים לשמור גם על הטעם וגם לצרוך פחות קפאין, עדיף להסיר את הקפאין בשיטת הפחמן הדו חמצני. מכיוון שטעם הוא "עניין של טעם", כדאי להתנסות בכמה סוגי מוצרים שנרקחו בכמה שיטות, כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורכם.

יושבים בבית קפה ובא לכם נטול קפאין עם טעם אמיתי של קפה? הזמינו אספרסו נטול קפאין, מכיוון שלאספרסו יש טעמי קפה חזקים יותר. גם קפוצ'ינו כפול נטול קפאין הוא פתרון טוב, מכיוון שהחלב מעדן אותו. ההבדלים הגדולים ביותר בטעם יתרחשו כשתשתו קפה שחור.

אגב - בעולם שמחוץ לישראל אין דבר כזה "קפה הפוך". פשוט אומרים קפוצ'ינו.

השפעת הקפאין תלויה גם במידת הסבילות האישית שלנו

אומנם יש כמה וכמה פרמטרים נוספים, כפי שכבר הספקנו לראות - סוגי הפולים בהם השתמשו (ערביקה או רובוסטה), כמה זמן הם נחלטו, אילו תהליכים שימשו לנטילת הקפאין וכן הלאה. אבל בסופו של דבר הפרמטר החשוב ביותר הוא מידת הסיבולת שלנו לקפאין.

המומחים אומרים שאם אתם רגילים לשתות לא מעט קפה, כנראה שנטול קפאין לא ייתן לכם את זריקת המרץ הנחוצה. אם אינכם מורגלים בשתיית קפה כשגרה ובנוסף אתם גם רגישים לקפאין, כנראה תרגישו גם תרגישו את נטול הקפאין שלכם.

המאמר באדיבות רוסו קפה

תגובות

מומלצים