מהם השלבים בהליכי חדלות פירעון?

לצערנו, משבר הקורונה הוביל לא מעט בעלי עסקים, חברות וארגונים למצב של חובות כבדים. במקרים רבים, ניתן להתמודד עם החובות באמצעות נטילת הלוואות נוספות, אך ישנם לא מעט מצבים בהם אין מנוס מכניסה להליכי חדלות פירעון אשר בסופם החייב יקבל הפטר מחובותיו.

16.04.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מהם השלבים בהליכי חדלות פירעון?

 

יצאנו לבדוק ביחד עם המומחים בעולם המשפט כיצד ניתן להתמודד עם חובות שהולכים ותופחים ומהם השלבים העיקריים בהליכי חדלות פירעון.

הרפורמה בהליכי חדלות פירעון

החל מספטמבר 2018, מונהגת בישראל רפורמה משמעותית אשר מבצעת איזון בין צרכי החייב לנושים. בבסיס הרפורמה המחוקק שם דגש על שיקומו של החייב ולא על הענשתו כי שהיה בעבר, כך שבסופו של תהליך הוא יוכל לשים סוף למצב הכלכלי בו הוא שרוי ולחזור לשגרת חיים יצרנית.

על פי עופר פרץ, עורך דין לחדלות פירעון, לאחר הרפורמה בהליכי חדלות פירעון, חובות של מתחת ל – 150 אלף ₪ מנוהלים על ידי רשם ההוצאה לפועל. במקרים בהם החובות גבוהים יותר, ההליך מנוהל על ידי הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (לשעבר הכונס הרשמי) במשרד המשפטים.

באופן כללי, במצבים בהם החובות גבוהים מ – 150 אלף ₪ להליך חדלות הפירעון 4 שלבים עיקריים:

  • הוצאת צו פתיחת הליכים – בשלב הראשוני, מוגשת בקשה רשמית לחדלות פירעון על ידי עורך הדין אשר מלווה את החייב בהליך חדלות הפירעון. במסגרת קבלת הצו מוקפאים כל הליכי הגבייה אשר מתנהלים נגד החייב מצד הנושים (בנקים, ספקים וכדומה) והחייב מקבל הגנה משפטית מלאה מצד הנושים.
  • תקופת הביניים בהליכי חדלות הפירעון – לאחר קבלת הצו, החייב עובר תהליך מקיף של בדיקת יכולת על ידי הנאמן המיוחד. הנאמן המיוחד מבצע ריכוז של כלל החובות מול ההכנסות של החייב ומוטלות על החייב הגבלות (צו יציאה מהארץ, איסור על כניסה למינוס וכדומה) אשר נועדו להגביל את צעדיו ולשמור על חוב נמוך ככל האפשר.
  • קבלת צו לשיקום כלכלי -  במהלך קבלת הצו לשיקום כלכלי נקבע הסדר החוב הסופי של החייב מול הנושים. הצו לשיקום כלכלי קובע מה תהיה חובת התשלומים החודשית אשר תוטל על החייב, דרכי מימוש הנכסים של החייב (אם יש) ומה ההכשרה הכלכלית שהוא יעבור. על פי החוק, מתבצע איזון בין הצרכים של החייב לקבלת הפטר לבין הצרכים של הנושים לקבל חלק מכספם.
  • הפטר – במידה והחייב עמד בתנאי תוכנית הפירעון שנקבעה לו על ידי הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (לשעבר הכונס הרשמי) במשרד המשפטים, הוא יוכל לקבל הפטר חלוט אשר מהווה אישור על פטור מכל חובות העבר שהוא צבר. 

 

לסיכום, הרפורמה בהליכי חדלות פירעון קיצרה, פישטה והקלה על חייבים בהליכי חדלות פירעון מורכבים. בסופו של יום, המטרה של המחוקק היא לאפשר לחייב לחזור לשגרת חיים נורמטיבית ולפתוח דף חדש מבחינה כלכלית.

 

תגובות

מומלצים