האם ראוי לאחד רשויות מקומיות שנה לפני מועד הבחירות לשלטון המקומי?

שאלה זו נדונה בוועדת הפנים בראשות ח"כ דודי אמסלם שאמר "לפני איחוד רשויות מקומיות צריך לשאול את התושבים ולא לכפות. הוועדה קוראת לשר הפנים לא לשנות כללי משחק שנה לפני בחירות".

07.11.2017 מאת: פורטל הכרמל והצפון
האם ראוי לאחד רשויות מקומיות שנה לפני מועד הבחירות לשלטון המקומי?

מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן: "לפני שמתקדמים בנושא איחוד רשויות מקומיות, צריך לדעת האם יהיו משאבים. אם לא יהיו משאבים לא תהיה התקדמות. להוציא שני מקבצים, שר הפנים הנחה לא לקדם איחוד רשויות לפני הבחירות. שני המקבצים הם צור יגאל-כוכב יאיר ששוקלים לאחד עם צור יצחק, וביו"ש - אלקנה, אורנית, עץ אפרים ושערי תקווה. ביו"ש הנושא בבדיקה כי שני ראשי רשויות – של אורנית ושל המועצה האזורית, לא התנגדו ולא תמכו. אורנית אמרו – אם יהיו לנו הנתונים נקבל החלטה, ומשרד הפנים התחיל עבודת מטה מאד מעמיקה. אם יהיו משאבים מהאוצר, ואם תהיה הסכמה, אז יש מקום להתקדם עוד לפני הבחירות לרשויות המקומיות".

יו"ר הוועדה, ח"כ דודי אמסלם: "אמרת שמדיניות השר היא בעת הזו, לפני בחירות לרשויות המקומיות, לא לדבר על איחוד. למה שני המקבצים שהזכרת שונים?"

שימי אליאל, ראש מועצת צור יגאל: "למשרד השיכון יש תוכניות מגירה לשכונה עירונית נוספת באזור. שרטוט עדיין אין".

אסף מנצר, ראש מועצת אלקנה: "אנו 7 חודשים לפני בחירות. לא מדברים איתנו". 

שלומי לנגר, ראש מועצת אורנית: "אני לא יודע לומר האם לתושב בקצה איחוד רשויות טוב או לא. משרד הפנים מקים ועדות כפולות ולא נותן נתונים. האוצר לא אומר כלום. אני לא יודע אם אחרי איחוד התושב יקום עם חיוך על הפנים או שכסף יתפזר לשאר הרשויות. משרד הפנים לא מתנהג כמבוגר אחראי. צריך להכין עבודת מטה לכל איחוד בפני עצמו ולקבל גיבוי של האוצר ולתת לנו להבין".

אבי גרובר, ראש עיריית רמת השרון: "אין לי ספק שמנכ"ל משרד הפנים רציני וכוונותיו טובות, אבל אם תאחד רשויות בשנת בחירות, כל הבחירות יהיו סביב השאלה מי יהיה השריף שידע להפוך שולחן. אתה תקבל 3 שריפים הכי אנטי. זה יהיה קמפיין הבחירות. התהליך הנכון הוא אחרי שיהיו נציגים נבחרים, יושבים לשולחן בלי לחץ".

יעלה מקליס, ראשת יהוד מונסון: "אצלנו איחדו שתי רשויות במצב כלכלי מאד קשה. למונסון לא הייתה זכות קיום ויהוד לקחה על עצמה בלי שום מחשבה. מונסון לא קיבלה יותר מהאיחוד. אני ירשתי ב-2013 רשות עם שני צווי ארנונה נפרדים. לא זכיתי לעזרה מהממשלה ופניתי לבג"ץ. זו לא הדרך. צריך עבודת מטה לפני איחוד. בנווה מונסון יש נאמנות חזקה לשכונה וחיי חברה תוססים. אף אחד מתושבי יהוד לא יעזור לו שיהרסו את מונסון".

ארז ירדני, סגן ראש מועצת רמת נגב: "שירותי רווחה וחינוך דורשים קשר אישי בין ראש רשות לתושבים. לא שמענו דוגמה טובה על איחוד שהצליח".

דב קהת, יועץ למועצת כוכב יאיר: "בשנות ה-70 באירופה היו הרבה איחודי רשויות ומצאו שזה לא הוכיח את עצמו כלכלית ומאידך פגע קשות בלוקל-פטריוטיות. כשיש רצון משני הצדדים, בסדר. מענק משרד הפנים ב2002 היה 4.2 מיליארד והוא ירד ב-2003 ל2.4. השר פורז אמר אז כולם גנבים והוריד את המענק ל2 מיליארד. הוא הרס את השלטון המקומי".

יו"ר הוועדה דודי אמסלם סיכם: "השלטון המקומי חייב להיות שותף בכיר בתהליך. אי אפשר להנחית איחוד רשויות. אני מציע למשרד הפנים לייצר כמה ימי עיון בנושא. אם האיחוד טוב רק מסיבות כלכליות, אבל פוגע בייחודיות היישוב, אז אולי אפשר לפתור את הבעיה הכלכלית אחרת. לא מכניסים לחתונה כי יש בעיות. יש מקבצי תעשייה וכל משרדי הממשלה יושבים בתל אביב. לא שופכים 160 אלף איש לתוך 300,000 סתם. צריך לשאול את התושבים ולא לכפות. הגשתי הצעת חוק שאיחוד רשויות יתבצע רק לאחר משאל תושבים. הוועדה קוראת לשר הפנים לא לשנות כללי משחק שנה לפני בחירות. הם צריכים להתחיל קמפיין בחירות וצריכים להתארגן ואין להם מושג מי קהל היעד. הוועדה פונה לשר הפנים – זו לא העת. תרגיעו את העניין ומיד אחרי הבחירות תתחילו לבחון ותקימו שולחן עגול בו השלטון המקומי יהיה שותף של 50%".

תגובות

מומלצים