חלוקת מנדטים והסכמי עודפים כל מה שצריך לדעת

ערב בחירות ברשויות המקומיות, במערכת פורטל הכרמל מביאים לציבור מידע מקצועי על אופן החלוקה של המנדטים בבחירות ברשויות המקומיות, איך מתנהלת חלוקת קולות המצביעים בישובים.

21.09.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
חלוקת מנדטים והסכמי עודפים כל מה שצריך לדעת

הכול על חלוקת מנדטים והסכמי עודפים, בבחירות ברשויות המקומיות, אחרי שמתחילים במלאכת ספירת הקולות, למשל אם הצביעו בישוב 11,000 בעלי קולות כשרים, ובאותו ישוב יש 11 חברי מועצה נבחרים בלבד.

כדי לדעת מה אחוז החסימה, בשלב הראשון, מחלקים את מספר הקולות הכשרים, למספר המנדטים (חברי המועצה), ז"א 11,000 חלקי 11, מתקבל המספר 1000 שזה המכסה.

לפי החוק, כדי להשתתף בחלוקת המנדטים, על הרשימה להשיג 75% מהמכסה (מתוך 1000), ז"א הרשימה צריכה 750 קולות של הבוחרים, במקרה זה 750 הוא אחוז החסימה.

אחרי אחוז החסימה מגיע שלב בדיקת הרשימות, חברי ועדת ספירת הקולות בודקים אילו רשימות עברו ואילו לא עברו את אחוז החסימה, למשל רשימות שקיבלו 500 קולות נופלות ונפלטות מהחישוב.

אם בישוב מתוך ה 11,000מצביעים, יצאו 9800 קולות כשרים, מחלקים את הקולות הכשרים על מספר המנדטים.

החלוקה בשלב זה היא לפי ערך הקולות במספר השלם, ז"א אחרי החלוקה מתעלמים מהשבר וכל רשימה תקבל מספר שלם של מנדטים, למשל אם רשימה קיבלה 2.3  תקבל 2 מנדטים.

אם הרשימות עשו ביניהם הסכמי עודפים, מחשבים את הרשימות המשתתפות כאילו מספר הקולות שלהן הוא של רשימה אחת, כך למשל מחשבים: אם אחת הרשימות קיבלה 1.6 ורשימה אחרת קיבלה 1.5, מחשבים את מספר המנדטים שלהם כאילו הם שווים ל 3.1, בזכות הסכם העודפים כל רשימה יכולה לקבל מנדט נוסף, במקום שהייתה מקבלת רק מנדט והייתה מתחרה עם כל שאר הרשימות על מספר המנדטים הנותרים.

אחר כך מחלקים את המנדטים הנותרים מהחלוקה לפי ערך השבר העשרוני הגבוה ביותר, למשל במקרה שלפנינו הרשימה שקיבלה 1.6 היא זו שתקבל את המנדט הנוסף לפי הסכם העודפים.

יש לחדד שאם אחת הרשימות שהתקשרה בהסכם עודפים עם רשימה אחרת, לא הגיעה לאחוז החסימה, יבוטל הסכם העודפים מיידית.

 

תגובות

מומלצים