מה עושה קנגורו בפגייה של רמבם

צוות הפגייה של רמב"ם משתתף בימים אלו ביוזמה עולמית במטרה לעודד הורים לפגים לעשות שימוש בטכניקת טיפול המבוססת על מגע. איך זה קשור לקנגורו ולמה כולם מסתובבים שם עם אוזניים ארוכות?

16.05.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מה עושה קנגורו בפגייה של רמבם

צילום פיוטר פליטר

המבקרים בפגייה של בית החולים "רות" לילדים ברמב"ם בימים האחרונים הופתעו לגלות שצוות המחלקה מסתובב עם אוזניים ארוכות ומדבקות קנגורו על כיסי המדים. לא מדובר בהצהרת אופנה חדשה, אלא ביוזמה שמטרתה לעודד את ההורים לפגים המאושפזים ברמב"ם לקיים מגע עם התינוקות, בהתבסס על שיטה טיפולית הקרויה על שם חיית הכיס האוסטרלית המפורסמת.

היוזמה, חלק ממיזם עולמי המתקיים בימים אלו במדינות שונות ברחבי תבל, החלה ביום ראשון האחרון ה-13.5 ברמב"ם ומיועדת להמשך בשבועיים הקרובים תחת אירוע "מרתון קנגורו" במסגרתו ינסו הפגיות השונות לצבור כמה שיותר שעות טיפול בשיטה. מאז החל המרתון ברמב"ם נרשמה היענות גדולה בקרב הורי הפגים.

"קנגורו" (KMC) הינה שיטת טיפול בת יותר מ-40 שנה, המבוססת על מגע עור לעור בין ההורה לתינוק ומתייחסת לרצף הטיפול של ההורים תוך השימוש במגע, הנקה בלעדית, תמיכה בקשר עם התינוקות ועוד. השיטה, שפותחה כפתרון למחסור באינקובטורים עבור פגים בארצות שונות באפריקה ובקולומביה שבדרום אמריקה, הוכיחה את עצמה מאז במחקרים רבים שנעשו, כבעלת השפעה חיובית על התפתחות הפגים, אחוזי הישרדותם ופרמטרים נוספים.

לשיטת הקנגורו יתרון גם במדינות מפותחות ובפגיות עם ציוד מודרני. "הטכניקה הזו הוכחה כמסייעת בשמירת חום הגוף של התינוק, המדדים הפיזיולוגים שלו, כמשפרת את תפקוד מערכת העיכול, מסייעת בביסוס הקשר עם ההורה, באופן שידמה ככל האפשר את המתרחש בלידה רגילה ויש לה עוד יתרונות רבים וחשובים", מסבירה מאיה רוזנר, אחות בפגייה של בית החולים "רות" לילדים ויועצת הנקה, "אנחנו כאן כדי לעודד את הצוות ואת ההורים לעשות בה שימוש במסגרת המרתון ולאחריו".

כאמור, מאז יום ראשון מתקיים בפגייה של רמב"ם מרתון קנגורו. המחלקה מקושטת פוסטרים, דגלונים ושלטים עליהם מתנוססת דמות הקנגורו והסברים מפורטים על הטכניקה הטיפולית ויתרונותיה. במקביל מקיימים הצוותים שיחות עם ההורים ומסבירים באופן פרטני לכל הורה והורה איך ניתן לעשות בה שימוש. "כשמולך עומד איש צוות עם אוזני קנגורו על הראש וגזירי קנגורו על הכיס, קצת קשה להתעלם", אומר בחיוך ד"ר אורי הוכולד, מנהל יחידת טיפול נמרץ בילודים ופגים ברמב"ם וסגן מנהל המחלקה, "הנושא הוא נושא רציני וחשוב, אבל אנחנו נוקטים בגישה חייכנית ומעודדת. המטרה היא לקדם את המודעות ולסייע להורים לנקוט בכל אמצעי שיעזור לפגים להתפתח, להתאושש ולצאת הביתה".

אחת האימהות שמשתתפת באופן פעיל במרתון הזה היא אתי אהרונסון, בת 44 מרכסים ואם לעשרה ילדים. בתה עדי, נולדה לפני כחודשיים וחצי במשקל של 570 גרם ונמצאת בפגייה של רמב"ם מאז. עבור אהרונסון, זו הפעם השנייה שהיא נמצאת במחלקה, כאשר לפני ארבע שנים טופלה שם אחת מבנותיה.

"הניסיון שלי עם השיטה הזו הוכיח שזה נותן הרגשה טובה", היא אומרת, "זה טוב גם לאם וגם לתינוק ומסייע למעשה לשני הצדדים. זה נותן לנו מענה לחסר של המגע, שהוא החסר הכי גדול בלידת פג. כשהאמא מחזיקה את התינוק זה נותן מענה נפשי, רגשי, פיזי להרבה צרכים. אני רואה את הילדה שלי בת הארבע שטופלה כאן כפגה. היא היום ילדה שאוהבת להתחבק, פיקחית מאוד עם אינטליגנציה רגשית מפותחת. אני מייחסת את זה גם לשימוש בשיטה בתקופת האשפוז. זה בוודאי עזר ותרם. הצוות תומך, מסביר, מעודד ומפרגן להתנהג בצורה הכי טבעית שאפשר. אני ממליצה בחום לכל ההורים. זה מה שהילד ואתם צריכים".

הפגייה של רמב"ם הוקמה לפני יותר מ-50 שנה ונחשבת לאחת הגדולות והמתקדמות מסוגה בארץ. בפגייה ברמב"ם ישנן 30 מיטות אשפוז והיא משרתת כ-600 ילודים חולים ופגים מידי שנה, המגיעים מכל אזור הצפון. בין מגוון הפעילויות המבוצעות במחלקה, תוך שימוש בטכנולוגיות ושיטות מתקדמות, יש גם כאלה הייחודיות לרמב"ם, כמו: ניתוחים נוירוכירורגיים, ניתוחי חזה ביילודים ותיקון מומי לב מולדים, בירור וטיפול במחלות מטבוליות ובמחלות נפרולוגיות מולדות ועוד.

בסוף החודש יארח רמב"ם את אירועי פסגת הרמב"ם 2018 אשר יוקדשו השנה לציון שמונה עשורים לפעילות בית החולים הגדול בצפון ולתחומי המצוינות שלו והחדשנות שהוא מקדם.

 

צוות הפגייה של רמב"ם משתתף בימים אלו ביוזמה עולמית במטרה לעודד הורים לפגים לעשות שימוש בטכניקת טיפול המבוססת על מגע. איך זה קשור לקנגורו ולמה כולם מסתובבים ש...

תגובות

מומלצים