מה עשו עשרות זוחלים ודו חיים נדירים בבית?

תיעוד מיוחד עשרות זוחלים ודו חיים נדירים שהוחזקו בניגוד לחוק בדירה קטנה בלב תל אביב נתפסו במסגרת מבצע אכיפה משולב של רשות הטבע והגנים ומשמר הגבול של משטרת ישראל

17.07.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מה עשו עשרות זוחלים ודו חיים נדירים בבית?

 

הזוחלים והדו חיים, חלקם נדירים ביותר ובעלי ערך כספי גבוה, הוחזקו בניגוד לחוק לאחר שהוברחו לארץ, תוך סכנה לבריאות הציבור והסביבה. המבצע נערך לאחרונה על ידי רשות הטבע והגנים ומג"ב כחלק ממבצע בינלאומי רחב היקף של האינטרפול בו לקחו חלק גם רשות המיסים ומינהל המכס למען הגברת הפיקוח והאכיפה בנושא ציד והחזקה לא חוקיים של חיות בר וערכי טבע מוגנים. מבצע זה שנערך מדי שנה שם דגש השנה על נושא איתור שימוש במלכודות לולאה בציד לא חוקי.

עשרות זוחלים ודו חיים, חלקם נדירים ביותר ובעלי ערך כספי גבוה, שהוחזקו בניגוד לחוק לאחר שהוברחו לארץ תוך סכנה לבריאות הציבור והסביבה, נתפסו לאחרונה בדירה קטנה בלב תל אביב במסגרת מבצע אכיפה משולב של רשות הטבע והגנים, הגוף הממלכתי האמון על הגנת חיות הבר בישראל, ומג"ב, הזרוע המבצעית של משטרת ישראל המבצעת אכיפה משמעותית בתחום.

במסגרת המבצע נתפס ועוכב לחקירה תושב תל אביב בשנות ה-30 לחייו החשוד בהחזקה וסחר ללא היתר במינים האסורים בהחזקה פרטית. בביתו של החשוד נמצאו עשרות אקווריומים עתירי צמחייה מושקעת לצד מצעים לגידול תולעים וחרקים להאכלה של מאות זוחלים שונים.

בין הזוחלים והדו-חיים שנתפסו בביתו של החשוד: צב נשכן, מין מסוכן לאדם בעל פוטנציאל פלישה אקולוגית הרסנית לטבע בישראל, עם לסתות אימתניות ויכולות נשיכה מהחזקות בטבע, שעלולות אף לשבור ולכרות אצבעות אדם;  צפרדעי חץ  מינים שמקורם בדרום אמריקה, ניזונות בטבע מנמלים רעילות ומפרישות מגופן רעל חזק ; מספר מינים של "לטאות עלה"  מינים מיוחדים בעלי מראה מוסווה של עלה יבש, אשר חיים במדגסקר וכלל הנראה הגיעו בהברחה מהטבע ועוד. על פי ההערכות מדובר בחיות בר וערכי טבע מוגנים שערכם בשוק הסחר הלא חוקי בישראל מגיע למאות אלפי שקלים.

לדברי יתיר שמיר, מנהל האגף להגנת החי והצומח ברשות הטבע והגנים: "בצו החיפוש שנערך בביתו של החשוד בהמשך לעבודה מודיעינית מקדימה בנושא בשיתוף מג"ב נמצאו עשרות מינים של זוחלים ודו חיים, אשר לא נכנסו מעולם לישראל תחת יבוא חוקי, חלקם נדירים בארצות המקור שלהם. חשוב להדגיש כי הבאת מינים כאלה לארץ מסכנת את הטבע פעמיים – פעם אחת שפוגעים ומוציאים מינים נדירים, חלקם בסכנת הכחדה, מארצות המקור ופעם שנייה שמביאים את המינים האלה לטבע המקומי בארץ, כאשר החשש הוא שמינים אלו יפגעו במיני בעלי החיים והצומח המקומיים, יתפסו את בתי הגידול שלהם ואף יהוו סכנה לאדם ולטבע בהתרבות והתפשטות לא מבוקרת והרסנית, הפצת מחלות, נזקים לחקלאות ועוד".

שמיר מוסיף כי, "רשות הטבע והגנים בשיתוף גורמי אכיפה נוספים בישראל בהם משטרת ישראל, מג"ב רשות המיסים ומינהל המכס והשירותים הווטרינרים יחד עם גופי מודיעין בינלאומיים כדוגמת האינטרפול והיורופול וארגון המכס הבינלאומי, ימשיכו לפעול יחדיו תוך הגברת הפיקוח והאכיפה לצמצום התופעה הלא חוקית למען בריאות תושבי ישראל, הטבע וחיות הבר בישראל. אנו שבים ומדגישים כי כל הזוחלים והדו חיים הנם חיות בר מוגנות, בין אם מינים מקומיים ובין שאינם מישראל. החזקתם והסחר בהם צריכים להיעשות תחת היתר מטעם מרשות הטבע והגנים. בימים אלו אנו פועלים כדי להנגיש עוד יותר לציבור את המידע בדבר ההחזקה והסחר בחיות בר במטרה לצמצם את הסחר וההחזקה הלא חוקיים של חיות בר".

לדברי גורם במג"ב האמון על שיתוף הפעולה בין הארגונים: "בתקופה האחרונה, מאז נחתמה האמנה שחיזקה את שיתוף הפעולה בין מג"ב לרט"ג אנו עדים להצלחות מבצעיות רבות וחשובות. המערך המודיעיני שהוקם במג"ב לעיסוק בתחום יחד עם פריסת הכוחות הארצית של שוטרי החיל ופקחי הרשות הם אלו המאפשרים את הפעילות המבצעית הענפה שמביאה לחיזוק הביטחון של בעלי החיים בישראל ולשמירה על ערכי הטבע במדינה. המבצע במסגרתו נתפסו עשרות בעלי החיים בתל אביב זו נקודת ציון חשובה ומשמעותית אליה הגענו במסגרת מבצע בין לאומי והודות לשיתוף הפעולה בין ארגוני האכיפה בארץ ובעולם".

מבצע זה הינו חלק ממבצע בינלאומי של האינטרפול תחת השם "כדור הרעם" (Thunderball) שנערך במהלך חודש יוני 2019 (30-4 ביוני) נגד סחר והחזקה לא חוקיים של בעלי חיים בשיתוף למעלה מ-100 מדינות ברחבי העולם ביניהן ישראל. במבצע לקחו חלק מספר רב של גורמי אכיפה ביניהם גופים ממלכתיים למען שמירת טבע כגון רשות הטבע והגנים, רשויות המכס והמיסים וגופי משטרה ביניהם כאמור גם רשות המיסים ומינהל המכס בישראל ומג"ב. מבצע זה שנערך מדי שנה נתן דגש השנה על נושא איתור שימוש במלכודות לולאה בציד לא חוקי.

באינטרפול מציינים כי המבצע המודיעיני רחב ההיקף נועד לזהות בין היתר את נתיבי הסחר הבינלאומיים ואת זירות הפעולה של הפשע המאורגן  בתחום הסחר וההחזקה הלא חוקיים של חיות הבר, דבר שאיפשר לגורמי האכיפה השונים בכל העולם לעצור ולחקור למעלה מ-500 חשודים ולתפוס ולהחרים אלפי פרטים של בעלי חיים ומוצרים שמקורם מבעלי חיים.

לדברי שאול גולדשטיין מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "קיימת חשיבות רבה בשיתוף הפעולה הבינלאומי בין הגופים שהתוצאה שלו הנה  שמירת חיות הבר וצמצום הסחר הלא חוקי שפוגע במינים המקומיים ובסוף גם בבריאות התושבים".

בין בעלי החיים וחלקי בעלי החיים שנתפסו ברחבי העולם במהלך המבצע הבינלאומי: 23 קופים חיים, 30 מיני חתולים גדולים (נמרים וכו') וכמויות גדולות של חלקי בעלי חיים, 440 חתיכות של ניבי פילים ועוד 545 ק"ג של שנהב, חמש קרני קרנף, למעלה מ -4,300 ציפורים, כ-1,500 זוחלים חיים וכמעט 10,000 צבי יבשה ורכים. בתוך כך נתפסו כ-7,700 חלקי חיות בר מכל המינים וכמעט 10,000 בעלי חיים ימיים ופריטים, כגון אלמוגים, סוסוני ים דולפינים וכרישים".

בסרטון – תיעוד מיוחד של המבצע המשותף של רשות הטבע והגנים ומג"ב לתפיסת עשרות הזוחלים והדו חיים בבית בלב תל אביב. מצולם ומסביר בסרטון על המבצע: יתיר שמיר, מנהל האגף להגנת החי והצומח ברשות הטבע והגנים .

 

צילום סרטון: דוברות המשטרה

 

בתמונות:

  1. סלמנדרה מנומרת- מין של דו חי מצפון אמריקה, כמו כל הדו חיים אסור ביבוא לישראל בשל חשש גדול להעברת מחלות העלולות לגרום נזק אדיר לדו חיים המקומיים. קרדיט צילום יניב כהן רשות הטבע והגנים.
  2. זיקית פנתר- מין האסור בהחזקה ובסחר בישראל. צילום יניב כהן רשות הטבע והגנים.
  3. האקווריומים שנתפסו בבית החשוד – צילום יניב כהן רשות הטבע והגנים
  4. שממיות יום ממינים שונים – צילום יניב כהן רשות הטבע והגנים

 

תגובות

מומלצים