שימו לב למים שאתם מבזבזים

צפי הגשמים לחורף הקרוב טוב, אך רחוק מלהספיק, רוב מוחלט מהציבור מבין את המצב, מפנים ומונע בזבוז, ברשות המים מסתכלים ברגשות מעורבים לעבר עונת הגשמים הקרובה.

22.09.2018 מאת: מאלכ הזימה
שימו לב למים שאתם מבזבזים

על פי המודלים והתחזיות המעודכנות שבידי רשות המים אנו מצפים לחורף ממוצע ואולי אף מעבר לכך.
עם זאת, המחסור שהצטבר מחמשת שנות הבצורת האחרונות הוא עצום (חסר במקורות המים הטבעיים כ- 2.5 מיליארד קוב מים!), וצריך חורף יוצא דופן בעוצמתו כדי למלא את החוסרים.

התחזית לחורף הקרוב מעודד. שכן, אם חלילה רצף הבצורת היה נמשך לשנה שישית מצבנו היה מאוד בעייתי. בהנחה שהחורף אכן יהיה ממוצע פלוס, לפחות נצליח לעצור את המשך ירידת המפלסים.

בעקבות החורף החזוי, מפלסי המים במאגרים צפויים אף לעלות במקצת, אך עדיין נשהה מתחת לקווים האדומים דבר אשר מחייב את כולנו להמשיך להתייעל ולמנוע בזבוז, ולהמשיך עם בניית המערכת אשר תוביל מים מותפלים לכנרת (במקרה והשנה הבאה תהיה שחונה ונשוב לקווים שחורים), הקמת מתקני ההתפלה הנוספים ועוד.

מפלס הכנרת צפוי לעלות במעט במהלך החורף הבא עלינו לטובה, אך עדיין נשאר עמוק מתחת לקוו האדום התחתון, ולמגינת ליבנו האי בכנרת לא צפוי להעלם, למרות שכבר כשלוש שנים אנחנו – כמדיניות – כמעט ולא שואבים מהכנרת למערכת הארצית כלל.

אנו רואים כי שינויי האקלים מביאים לפחיתה מתמשכת של כמויות המים באזורנו: בהסתכלות על כמויות המים המגיעים למקורות המים בשקלול כלל ארצי אנו רואים ירידה מתמשכת של כ- 20% ב- 30 השנים האחרונות, והדבר ניכר גם בירידה חזקה בשפיעת המעיינות, הזרימה בנחלים ועוד.

פחיתה הולכת ומתמשכת בכמויות הגשמים המגיעות לאזורנו (בשקלול רב שנתי), לצד הגידול בביקוש למים (הגידול באוכלוסייה והעלייה באיכות החיים) מחייב אותנו להמשיך ולהתייעל ולמנוע בזבוז כאורח חיים קבוע.

בסקר שנעשה ברשות המים עם סיום השלב הראשון של הקמפיין לחיסכון במים במשק הבית נבחנה השפעתו והעמדות של הציבור בנושאים הרלוונטיים (בהשוואה לעמדות הציבור טרום הקמפיין).

91% מהציבור מדווח על התנהגות חסכונית ככל שזה קשור למים.

הבנת המסרים המוכחת גבוהה משמעותית מקמפיינים בסדר גודל דומה וקרובה למימוש הפוטנציאל, כאשר המסר העיקרי שהוטמע הוא הצורך לחסוך במים (סה"כ הבנת מסר מוכחת – 96% מהציבור).
על פי הסקר, הקמפיין משיג רמות גבוהות של שכנוע (כולל בהשוואה לנורמה) – 92% מהציבור.

עדיין מוקדם לספק נתונים מספריים על שינויים בצריכה הביתית. הנושא בבדיקה ותוצאות תתקבלנה בחודשים הקרובים.

החל מחודש ספטמבר, רמת ההתאיידות יורדת, ובהתאם גם צריכת המים בגינה הפרטית והציבורית, כך שיש להקטין את כמויות ההשקיה, ובשום מקרה לא להשקות בשעות החמות (ההשקיה בהמטרה אסורה לחלוטין בין השעות 10:00 בבוקר ועד 17:00).

התגברנו יחד על המחסור בעבר, וביחד, בשימוש נכון ויעיל של המים - נתגבר על שינויי האקלים גם עכשיו.

 

תגובות

מומלצים