ד"ר טריף בדר פרופסור לרפואה ואקדמיה
"ישראל שוברת שיא באחוז הרופאים בוגרי מדינות חוץ", פרופסור טריף מנהל המרכז הרפואי קפלן ובי"ח השיקומי הרצפלד בגדרה, כיהן בתפקיד קרפ"ר בצה"ל, הוביל משלחת של 130 אנשי צוות רפואי לאסון ניפאל, פיקד על הבאת ישראלים שנפצעו ברעידת אדמה בטורקיה והוביל טיפול ב-6000 פצועים סורים בבתי חולים בישראל, בשיחה לפורטל הכרמל והצפון.

המערך הרפואי מאז ה-7 באוקטובר
פרופ' טריף: "ידענו לתת מענה טוב כמו שנדרש בזכות היציבות של מערכת הבריאות, ובשל התרגולים במשך שנים אומנם לא לאירוע בסדר גודל כזה, אבל הצלחנו לתת מענה משגרה לחירום בצורה מהירה, ולהציל חיים רבים של פצועים שהגיעו לבתי חולים ב-7 באוקטובר".
"אנשי הרפואה הצבאית הם המגיבים הראשונים באירוע, שיתוף הפעולה בין הרפואה הצבאית לרפואה האזרחית נתן תוצאות לא רעות".
האתגרים שעומדים בפני רופאים במלחמה
פרופ' טריף: "במלחמה אין מנצחים יש רק מפסידים, האתגר העיקרי של רפואה זה להציל את אותם מקרים ברי הצלה, מדובר בהחלטות מאד לא קלות, באיזה מקרים ברי הצלה להשקיע את מירב המאמצים, בשנים האחרונות במערכת הצבאית אנחנו התרכזנו בהשקעה באותם מקרים ברי הצלה. האתגר הנוסף שאתה בהרבה פעמים מטפל באנשים שאתה מכיר אותם מהיחידה שאתה משרת בה, בנוסף לריבוי הפציעות. אני לא מקנא באותם רופאים שהגיעו ראשונים ב7 באוקטובר לטפל בנפגעים וראו את ההרוגים הרבים. יש כיום יותר כוחות רפואה, לתת את המענה הראשוני לכל אירוע".
"אני לא חושב שהמדינה צריכה להכין את עצמה ל-7 באוקטובר נוסף. לצפות לסדר גודל כזה של פצועים והרוגים, אני לא חושב שצריכים להכין את מערכת הבריאות לדבר כזה, אלא להכין את המערכות האחרות שדבר כזה לא יקרה. גם לפני ה-7 באוקטובר, היה שיתוף פעולה הדוק, בין שעת חירום במשרד הבריאות, פיקוד העורף ובתי החולים, יש פעילות סדורה של תמהילים שנעשים בבתי חולים ללא קשר ל-7 באוקטובר".
אתגרים בניהול בית חולים קפלן
פרופ' טריף: "קפלן משרת קרוב למיליון תושבים, האתגר לתת את הרפואה הטובה והכי זמינה, תוך שמירה על מקצועיות ושירותיות. לחזק את נושא הכוח אדם, טכנולוגיות ותשתיות, רק חיזוק שלושת המרכיבים האלה ביחד יביא לתוצאות. בימים אלה אני סוגר 4 שנים בקפלן, התברכתי בצוותים מצויינים בכל המחלקות, המטרה לשמר את הכוח הזה ולצרף צוותים חדשים מצויינים ולהשקיע בשאר הדברים שהזכרתי".
"הסטנדרטים שקבענו במדינה מבחינת התוצרים של הרפואה הם מעולים, אם אני רואה את מיקום ישראל לעומת מדינות ה-OECD ישראל במצב מצוין, בפרמטרים של תוחלת חיים שעולה ותמותת תינוקות שיורדת, יש לנו מחסור בכוח אדם".
רפורמת יציב
פרופ' טריף: "אני חושב שישראל שוברת שיא באחוז הרופאים בוגרי מדינות חוץ שנמצאים בארץ, מה שאין במדינות אחרות בעולם. בשנים האחרונות נכנסת לתוקף רפורמת יציב , להגדיר כמה אוניברסיטאות בחו"ל שבוגריהם לא יכולים להיות רופאים בישראל, סטודנטים לרפואה בחו"ל שהחלו את לימודיהם בשנת 2019 ואילך יוכלו להגיש בקשה לגשת לבחינה הממשלתית ברפואה בישראל, רק אם למדו את כל שנות לימודי הרפואה בבתי ספר לרפואה העונים על כל הפרמטרים".
"כשבוחנים את הרופאים בישראל, אחוז מאד גבוה שעובר את החצי, למדו בחו"ל, במקביל פתיחת אותם פקלטות חדשות לרפואה, בבר אילן בצפת, אריאל, רייכמן, אונ' חיפה, מכון ויצמן, כדי להגדיל את מספר הרופאים, ע"מ לגשר על הפער הזה, שחלק מאלה שלמדו בחו"ל לא יוכלו לעבוד כרופאים בארץ".
תמיכת ההורים והמשפחה
פרופ' טריף: "ההורים חינכו על אהבת האחר, נתינה והצטיינות, הם הצליחו להחדיר בנו את הערכים האלה. הצלחתי להתקבל ללימודי רפואה בזמן שמספר הסטודנטים היה מעט מאד, סיימתי לימודים בצורה מצוינת והשתלבתי במערך הרפואה, הצלחתי בזכות תמיכת המשפחה וההשקעה האישית שלי. ללא תמיכת המשפחה ורעייתי ג'נאן מורה מחנכת ומאבחנת דידקטית, שמחזיקה את הבית כל הזמן שאני נמצא מחוץ לבית, יש לי בן רופא שיניים בצבא, מוצלח ועתידו לפניו ושתי בנות שלומדות רפואה באונ' העברית".
מבצע שכנות טובה שפרופ' טריף פיקד עליו
פרופ' טריף: "מבצע שכנות טובה ב-2013 היה שונה ממה שאנחנו חווים עכשיו, אנחנו פתחנו בית חולים שדה על הגבול ונתנו מענה מסודר, אני פיקדתי על מבצע זה במשך שנתיים, זה מבצע שנמשך כארבע שנים, בו מעל 6000 פצועים סורים קיבלו טיפול בבתי חולים בישראל, והצלחנו להציל חייהם של סורים רבים".
"היום זה סוג אחר של סיטואציה הומניטרית, של דרוזים סורים בכפרים מרוחקים שמוקפים אזרחים עוינים, ואנחנו מוצאים את עצמנו שאנחנו רוצים לעזור בזה, הנושא הזה עולה לדיונים במשרד הביטחון והפנים, במעורבות בכירי העדה הדרוזית, שמנסים למסד את זה במסגרת סיוע הומניטרי לאותם כפרים דרוזים בסוריה".
הובלת משלחות לאסונות טבע
פרופ' טריף: "לגבי משלחות הסיוע למדינות בהן היו אסונות טבע, הניסיון הראשון שלי היה ב 2010 בהאיטי שהייתי רופא ילדים, במשלחת שיצאה לניפאל טיפלנו ב כ-1600 פצועים, היינו 130 אנשי צוות רפואי. ללא הנוכחות שלנו והטיפול שנתנו לא היו שורדים. היינו המשלחת הכי גדולה והכי מקצועית, שנה אחרי זה פיקדתי על מבצע הבאת הפצועים הישראלים שנפצעו ברעידת אדמה בטורקיה".
פרופ' טריף: "נגיף הקורונה הביא אותנו ללמוד את הדברים מחדש, היה שיתוף פעולה בין הצבא לצבאות זרים, היו שיחות עם עמיתים מכל מקום, וגיבוש מהלכים, הקמת המעבדה הראשונה בישראל שהייתה צבאית, הצלחנו להפוך את המעבדה הזו ולתת מענה זמין לכל חיילי צה"ל, זה היה מצב חירום עולמי ונגע בכולם, היה צריך לתת מענה בכל מקום".
מסר לצעירים
פרופ' טריף: "המסר שלי לאחרים להאמין בעצמם ולשים מטרה ולהגיע למקומות הכי גבוהים, בכל מפגש עם חברה צעירים אני דואג להעביר להם את המסר הזה".
"אנחנו חיים כאן, זו מדינה שלנו מכל ההיבטים, אני ישראלי כמו כל ישראלי אחר, לגבי הזכויות שלנו זה טעון שיפור".