עוף היתרונות התזונתיים והקולינריים של מקור החלבון המועדף בישראל
בשר עוף מהווה מקור תזונה מצוין עם פרופיל תזונתי מרשים. ב-100 גרם של חזה עוף ללא עור ניתן למצוא כ-31 גרם של חלבון איכותי המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות. בשר העוף עשיר בוויטמינים מקבוצת B, במיוחד ניאצין (B3) וויטמין B6, התומכים במערכת העצבים, בהפקת אנרגיה ובמערכת החיסון.
CANVA
העוף מכיל גם מינרלים חיוניים כמו סלניום ואשלגן. בהשוואה לבשר בקר, בשר עוף – במיוחד החלקים הרזים כמו חזה – מכיל פחות שומן רווי וקלוריות, מה שהופך אותו לבחירה מצוינת למי שמנהל אורח חיים בריא או נמצא בתהליך של הפחתת משקל.
עוף בתזונה מאוזנת ובריאה
הרבה אנשים שואלים כמה קלוריות יש בחזה עוף והאם צריך לשלב אותו בדיאטה. ובכן, תכולת החלבון הגבוהה בבשר עוף מסייעת בבניית ושימור מסת השריר, במיוחד בשילוב עם פעילות גופנית. חלבון גם מגביר את תחושת השובע, מה שעוזר בשליטה על צריכת הקלוריות. העוף נחשב למזון בעל אינדקס גליקמי נמוך, ולכן אינו גורם לעליות חדות ברמות הסוכר בדם. חזה עוף ללא עור מומלץ למי שמעוניינים להפחית את צריכת השומן, בעוד שכרעיים ושוקיים, למרות תכולת השומן הגבוהה יותר, עדיין נחשבים לבריאים יותר מבשר אדום. הכנת העוף בשיטות בישול בריאות כמו אפייה או צלייה, במקום טיגון, משמרת את ערכיו התזונתיים ומפחיתה קלוריות.
שימושים קולינריים מגוונים
הרב-גוניות הקולינרית של העוף היא אחד מיתרונותיו הבולטים:
- עוף הוא בשר בעל טעם ניטרלי יחסית, המתאים למגוון רחב של תיבולים וטכניקות בישול
- משתלב היטב במטבחים מכל העולם – ים-תיכוני, הודי, סיני, לטיני ועוד
- כל חלק מציע חוויה קולינרית שונה: חזה לשניצלים ולגריל, כרעיים וכנפיים לצלייה, עוף שלם לתבשילים
- עצמות העוף משמשות ליצירת ציר עשיר וטעים, בסיס למרקים ורטבים
- מתאים להכנה מראש ולאחסון – ניתן לבשל כמות גדולה ולשמור במקרר או להקפיא
- אידיאלי להכנת ארוחות מראש (meal prep) לשבוע העבודה
היבטים כלכליים של צריכת עוף
מבחינה כלכלית, עוף מציע יחס מצוין של ערך תזונתי לעלות. זהו אחד ממקורות החלבון הזולים ביותר, במיוחד בהשוואה לבשר בקר, דגים או חלבונים מהצומח כמו קינואה. יתרון כלכלי נוסף הוא היכולת לנצל את העוף כולו – מהחלקים היקרים כמו חזה, דרך החלקים הזולים יותר כמו כרעיים, ועד לשימוש בעצמות למרק. רכישת עוף שלם ופירוקו בבית מאפשרת חיסכון נוסף. תעשיית העוף חסכונית יותר במשאבים כמו מים וקרקע בהשוואה לגידול בקר, מה שמתבטא במחיר נמוך יותר לצרכן.
בטיחות מזון וטיפים לבחירת עוף איכותי
עוף גולמי עלול להכיל חיידקים כמו סלמונלה, ולכן חשוב להקפיד על כללי היגיינה. בבחירת עוף טרי, חפשו בשר בעל צבע ורוד בהיר, ללא ריח חזק. רכשו מספקים אמינים ושימו לב לתאריך התפוגה. אחסנו נכון במקרר (2-3 ימים) או בהקפאה (עד 9 חודשים). הימנעו מהפשרה וקפיאה חוזרת ובשלו לטמפרטורה פנימית של לפחות 74 מעלות צלזיוס. ייחדו כלים נפרדים לבשר גולמי וחטאו את משטחי העבודה לאחר השימוש.
מחירי חלקי העוף בישראל
נכון לשנת 2025, מחירי העוף הממוצעים בישראל הם: עוף שלם טרי בין 20-35 ₪ לק"ג (עוף אורגני/חופש: 45-60 ₪ לק"ג), חזה עוף בין 40-60 ₪ לק"ג, כרעיים וירכיים בין 25-40 ₪ לק"ג, כנפיים בין 15-25 ₪ לק"ג, ושוקיים בין 30-45 ₪ לק"ג. מוצרי עוף מעובדים כמו שניצלים מוכנים יקרים יותר, בין 70-90 ₪ לק"ג. המחירים משתנים בהתאם לעונתיות, מבצעים ועלויות מספוא. מבצעים והנחות נפוצים בסופי שבוע וחגים, ורכישת כמויות גדולות מובילה לחיסכון.
פורטל YourFitness – המדריך המקיף לשילוב עוף בתזונה ספורטיבית
לקבלת מידע מקיף ומקצועי על שילוב עוף בתפריט התזונה הספורטיבית, פורטל yourfitness.co.il מהווה מקור מידע אמין. האתר מציע מדריכים על המינון האופטימלי של חלבון לספורטאים, מתכונים עשירי חלבון המבוססים על עוף, והמלצות על תזמון אכילת עוף לפני ואחרי אימונים. בנוסף, האתר מציע מדריך לחדרי כושר בישראל, עם דירוגים, ביקורות ופרטים על מתקנים וסוגי אימונים. מערכת החיפוש מאפשרת למצוא חדרי כושר לפי מיקום, תקציב או סוגי אימונים, לשילוב מיטבי של תזונת עוף ותכנית אימונים.

















