פמיניזם דמוקרטיה ושלום
"עדיין יש 3 מילים שהנשים הדתיות לא מרגישות איתן בנוח: פמיניזם, דמוקרטיה ושלום. שלושתן נעדרות מהשיח הנשי הדתי". דיון זה לא מבטל את מגזר המיעוטים ובתוכו המגזר הדרוזי. האישה פורצת דרך ומגיעה לעמדות אבל היא לא מובילה שום מהלך חברתי והנהגתי.

כנס בנושא "חינוך-צעירות ציוניות דתיות- זהות, שייכות ומצוינות" התקיים במשכן הכנסת בירושלים, אותו הובילה חה״כ מיכל וולדיגר יחד עם תנועת האישה הדתית "אמונה".
הכנס עסק בתפיסת הזהות הדתית והנשית בקרב נשים דתיות בוגרות החמ״ד והציג נתונים של סקר עדכני שערך הסוציולוג ד"ר עדו ליברמן ואשר הנו רפלקטיבי למחקר שערכה פרופסור זהבית גרוס דיקנית הפקולטה לחינוך באוניברסיטת בר אילן, לפני 20 שנה.
בכנס השתתפו חה״כ מיכל וולדיגר, יו"ר תנועת אמונה, יפעת סלע, חברות רשת ראשונות מבית תנועת אמונה, חגית יוגב, מנהלת מרחב במרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא, טל נבוני, מנהלת אגף החינוך מועצה אזורית שומרון ונשים נוספות בעלות תפקיד במערכת החינוך ומוסדות חינוך שוניים.
במהלך האירוע, התקיים דיון באשר לתוצאות הסקר, וכן הועלו סוגיות בוערות מהשטח סביב תרומת מערכת החינוך לזהותן הדתית והנשית של התלמידות.
ח"כ מיכל וולדיגר ציינה: "הקול הציוני הדתי הוא לא קול שמחפש להתלהם או להילחם באחרים, הוא קול שמבקש להיאבק למען הזהות היהודית שלנו, למען ערכי הציונות הדתית, למען חברה שיכולה להכיל מורכבות מבלי לוותר על זהות. אני מאמינה שכאשר אנו מעניקות חינוך טוב לבנותינו, חינוך אמוני,ערכי וציוני, חינוך שילמד אותן להכיר בערך של עצמן, במתנות שקיבלו מבורא עולם כדי לתת מעצמן גם לאחרים, אנחנו מחזקות את החברה כולה ואת המדינה שלנו".
יפעת סלע אמרה: "אני נרגשת להיות כאן היום ולדון בנושא שמעסיק אותי 24/7 כבר שנות דור. מתכנסים פה היום כי על אף שאנחנו באבולוציה, עדיין לא הגענו לרבולוציה.
למרות העובדה שניכר שינוי מהכנס הקודם ויושמו חלק מההמלצות כמו הגדלת כמות מנהלות שעומדות בראש אולפנות, פחות גברים שמלמדים אישות ועוד, ועדיין רואים שיש עוד דרך לעבור.
למשל בכל הקשור לעיצוב הזהות הנשית, התרומה של מערכת החינוך נמוכה משמעותית ביחס לעיצוב הזהות הדתית. אפשר להשקיע ואפשר להשפיע.
הנשים הדתיות מסתכלות עלינו בציפיה ואפילו בדרישה שנבנה להן תשתית וכלים מתאימים לאפשרויות העומדות לפניהן בתחומים השונים".
פרופסור זהבית גרוס הוסיפה: "20 שנה לאחר המחקר המקורי והמחקר הנוכחי שאני מבצעת עכשיו ב2025 ניתן לראות המשכיות לצד שינוי , זהויות מורכבות, גמישות רעיונות התחזקות קול נשי וזהות מודעת לעצמה.
"בראיונות העומק שאני מבצעת עכשיו במסגרת המחקר האיכותני ב2025 יש 3 מילים שהנשים הדתיות לא מרגישות איתן בנוח: פמיניזם, דמוקרטיה ושלום. שלושתן נעדרות מהשיח הנשי הדתי. גם ב2003 נשים דתיות הרגישו אי נוחות עם מילים אלו״.
"מערכת החינוך ממשיכה לשמר גישה שמרנית אבל הבנות עצמן מתקדמות לעבר מודל עצמאי וביקורתי יותר של דתיות נשית מודרנית. ביום שאחרי אני חושבת שחייבת לקום ועדת היגוי מיוחדת משותפת שמורכבת מנציגי החמ"ד עם נציגי תנועת אמונה ונציגות מהאקדמיה וביחד נבנה תכנית התערבות חינוכית שתעזור לנשים דתיות למצות את הפוטנציאל האנושי שלהן שתעצים אותן להיות מנהיגות מובילות ולתיקון עולם".