קראטין, תוספי תזונה לספורטאים
קראטין הפך פופולארי לאחר המשחקים האולימפיים בברצלונה כאשר לינפורד כריסטי הזוכה במדליית הזהב בריצת 100 מטר דיווח על השימוש בתוסף.
4 שנים לאחר מכן במשחקים האולימפים באטלנטה 80% מאתלטים השתמשו בקראטין.
קראטין בגוף
קראטין מיוצר בגוף מ3 חומצות אמיניות בשלבים המערבים כבד כליה ולבלב. כמו כן הוא מצוי בתפריט במזונות כמו בשר,עופות ודגים. סה"כ הכמות הנדרשת ליום היא של כ2 ג"ר . צמחונים אינם צורכים קראטין בתפריט ועל כן מיצרים אותו באופן קבוע בגוף. סך כל כמות הקראטין המאוחסנת בגוף אדם ממוצע עומדת על 120 גר', כאשר רוב הכמות מאוחסנת בשרירם ומעט במוח.
כמות הקראטין המאוחסנת בשריר עומדת בממוצע על 124 מילימול ל-1 ק"ג שריר.
תוצר הפירוק של קראטין הוא קראטינין אשר נישא בדם ומופרש בשתן .
השפעה על ביצוע ספורטאים
רוב המחקרים מראים שיפור עם נטילת קראטין במאמצים הבאים :
שיפור בכוח.
שיפור במאמצים קצרים וכוח סטטי למספר שניות.
שיפור מאמצים קצרים של רכיבה על אופניים משך 6 -30 שניות.
כמו כן נמצא שיפור (אם כי מועט) בניתורים ושחיה למרחקים קצרים.
לא נמצא שיפור אצל ספורטאים בענפים אירוביים.
קראטין- בטיחות ותופעות לוואי
לא נמצאו עדויות מחקרים לסכנה או בעיה בריאותית עם נטילת קראטין. על פי הקולג' האמריקאי לרפואת ספורט אין חשש לצריכה של קראטין אצל אנשים בריאים , למעט חולי כליה לחץ דם או כבד. במחקרים בהם נטלו אנשים 5 ג"ר קראטין משך חודשים רבים לא נצפו תופעות לוואי בריאותיות, וחשוב לציין כי גם במזון הרי צורכים כל העת כמויות ניכרות שלו, לידיעה 200 גרם בשר מכילים 1 גר' קראטין ..
הערה: הכתבות הן מעין המלצה בלבד.


















