מי אחראי על אכיפת החוק בהעסקת בני נוער בחופש?

ידעתם שהחוק אוסר על העסקת ילדים מתחת לגיל 14 בחופשת החופש הגדול? ומה לגביי העסקה מתחת לגיל 18 אחרי השעה 22:00? החוק אוסר על העסקה מסוג זה

14.08.2012 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מי אחראי על אכיפת החוק בהעסקת בני נוער בחופש?

עבודה או עבדות. חוקרי מכון כת"ר לחקר ההלכה בכלכלה: "ברגע שיחלו רשויות המדינה לאכוף את החוק בצורה מבוקרת, החובה תחול גם על המעסיקים".

ילדים ונערים רבים היוצאים לחופשת הקיץ ממלאים את זמנם הפנוי בעבודות שונות - שמטרפות לתינוקות, קייטנות לילדים קטנים, שטיפת מכוניות השכנים, עזרה במשקים חקלאיים ועוד.

במקרים רבים, עבודות אלו נעשות באופן רשמי בניגוד לחוק, שכן החוק אוסר באופן גורף על כל העסקה של ילד מתחת לגיל 15 במהלך שנת הלימודים ומתחת לגיל 14 אפילו בחופשת הלימודים. נוסף לכך, החוק אוסר באופן גורף על כל נער ונערה מתחת לגיל 18 כל עבודה אחרי השעה 20:00 בשנת הלימודים ואחרי השעה 22:00 במהלך החופשה.

בפועל חוקים אלו אינם נשמרים ואינם נאכפים במהלך חופשת הקיץ, וככל שהדבר נוגע לשמרטפות גם לא במשך השנה. ילדות המסיימות כיתה ז' פותחות בביתן קייטנה לילדים צעירים, נערים בגיל זה שוטפים מכוניות לפרנסתם, ונערות בגיל 17 עושות ביביסיטר גם אחרי השעה 22:00. חוקרי מכון כת"ר לחקר ההלכה בכלכלה בחנו בנייר עמדה שיצא היום האם ההלכה מחייבת לציית לחוק  ולדבוק בלשון החוק גם במקרים בהם הציבור כולו אינו מקפיד על כך?

"על פי ההלכה קיים תוקף לחוקי המדינה אם מכח דינא דמלכותא ואם מכח תקנות הקהל", כתבו חוקרי המכון בנייר העמדה שהוציאו והוסיפו: "העדר מוטיבציה לאכיפת החוק עשוי להעיד על כך, כי למרות העבודה שמבחינה משפטית החוק תקף בכל המקרים בלי יוצא מן הכלל, אין עניין ציבורי בקיומו של החוק במקרים אלו וממילא במקרים אלו יאבד החוק את תקפותו ההלכתית".

לטענתם בחינת חוק עבודת הנוער שעומד מאחוריו עניין ציבורי המגן עליהם מפני ניצול ועבדות, ובא על מנת להעניק להם ילדות נעימה ורכישת השכלה נאותה.

החוקרים מכריעים כי במקרים בהם החוק מגביל העסקת בני הנוער, אך בפועל הציבור אינו מקפיד על כך ואף רשויות המדינה אינן עושות דבר לאכיפתן, רשאי גם אזרח שומר תורה ומצוות לנהוג כמו הציבור כולו. כלומר, ברגע שיחלו רשויות המדינה לאכוף את החוק בצורה מבוקרת, החובה תחול גם על המעסיקים. כך שלמעשה הגדר פרוצה, בני הנוער מועסקים בניגוד לחוק ואילו האחריות המוטלת על רשויות המדינה אינה מתבצעת והניצול ממשיך.

הרב שלמה אישון ראש מכון כת"ר: "החובה לאכיפת החוק היא אזרחית ולא הלכתית. מעסיק שעובר על החוק אינו אשם, כיוון שבראש ובראשונה מוטלת האחריות לאכיפה על הרשויות. כך שהמדינה ערבה להשכלתם וילדותם של בני הנוער".

תגובות

מומלצים