נחיתה רכה לנוער שדרות

לאחר תקופה ארוכה של שהייה בבתי מלון וחזרתם לעיר של תושבי שדרות, מתכוונת העירייה ליישם בין השאר תוכנית קליטה ייחודית עבור בני הנוער שפותחה בשיתוף המחלקה לביטחון קהילתי"השיבה מהחיים במלון לחיים בעיר היא לא פשוטה כלל".

09.03.2024 מאת: פורטל הכרמל והצפון
נחיתה רכה לנוער שדרות

בחודשים האחרונים התמודדה עיריית שדרות ואגפיה המקצועיים , בשיתוף המחלקה לביטחון קהילתי של המשרד לביטחון לאומי עם אתגרים שונים שעלו מכורח השהות הממושכת בבתי המלון ובהם גם האתגרים עמם מתמודדים בני הנוער. מבין שלל המערכות שפועלות לרווחת תושבי שדרות במוקדי הפינוי בולט במיוחד המענה לבני הנוער.

 


"מדובר כאן בסיטואציה לא נורמאלית במסגרתה נדרשים בני נוער וילדים לקיים סוג של שגרה במרחב שמעודד בדיוק את ההיפך. לאחר שכל הצרכים הבסיסיים מולאו מצאנו עצמנו עוסקים בתופעות החברתיות שאנו עוסקים בהן בשגרה – אלימות, אלכוהול, שימוש בסמים, שוטטות, חוסר גבולות של ההורים אך בסביבה אחרת ובהיקפים גדולים יותר.

 

מצאנו שגם מי שהיה נורמטיבי לפני הפינוי, נכנע להתנהגות על רצף הסיכון ושהמסגרות, הגבולות והכללים משתנים גם בקרב הילדים וגם בקרב ההורים. הלובי במלון הוא ה'סלון של הבית' או מרחב ציבורי? אפשר לסמוך על עובד המלון שמציע להכיר לי את העיר הגדולה? מי באמת הקובע במלון ההורים או עובדי המלון? שאלות אלו ורבות נוספות מלוות את החיים במוקדי הפינוי.

 

הנורות האדומות הרגילות לא פועלות", מסבירה שירן אוחנה, מנהלת המחלקה לביטחון קהילתי בעיריית שדרות. 

 


"אם ניקח את אילת לדוגמה, עיר של קיץ, של חופש ומסיבות החיים שם עבור בני נוער במלונות זו חופשה אחת גדולה. עם כל הניסיון לייצר שגרה, האווירה בבית מלון מכניעה לבסוף. זו יכולה להיות מכונת הברד ברקע, שולחן הסנוקר, הנגישות לכל צורך ובכלל האפשרות "לנהל" חיים עצמאיים ולקשור קשרים חברתיים עם כלל שכבות הגיל, דבר שיש בכך חשיפה לתוכן לא תואם והתנהגות לא מותאמת גיל.

 


לצד ההשפעות שיש לחיים במוקדי הפינוי, בבתי המלון מתמודדים בני הנוער עם חשיפה מוגברת לתכנים קשים ברשתות, במיוחד כאלו הנוגעים לאירועי ה 7.10, אך לא רק. "בחודשים האחרונים נחשפים בני הנוער לתכנים מאד קשים ברשתות, ומשכך גם מסגלים התנהגויות מסוכנות ברשת. כשאין פיקוח והדרכה, בני הנוער עלולים ללכת לאיבוד במרחבים מזיקים, ואנו כאן לשם כך, בין אם מדובר במוגנות ברשת או בעולם הממשי".

 


על כן,  בהנחיית ראש העיר אלון דוידי וסגן  ראש העיר אלעד קלימי יזמנו  במרחבי הפינוי תוכנית מוגנות, בשיתוף חינוך רווחה וחוסן  במיוחד למידותיהם של תושבי שדרות המפונים, בדגש על בני נוער והוריהם. כך יזמנו סדנאות זוגיות להורים, גיוס צוות ייעודי למשימת המניעה במוקדי הפינוי, הקמנו סיירת הורים מתנדבים שסיירו במלונות במוקדי הבילוי  ובזירות השונות, הקמנו  14 קבוצות הורים להחזרת הסמכות ההורית ומתן כלים לסייע בהגנה על ילדיהם ועוד. לצד זאת יזמנו מגוון פעילויות וסדנאות מוגנות במרחב הציבורי ובמסגרות החינוך הזמניות שהוקמו", מוסיפה שירן.

 

 
כעת, לאחר ארבעה חודשים יידרשו בני הנוער לשוב לחיי השגרה בעיר, ללימודים במוסדות החינוך, לסמכות ההורית ובכלל להתמודד עם השינוי הקיצוני באורחות החיים. על כן, בעיריית שדרות, בשיתוף המחלקה ביטחון קהילתי גיבשו תכנית מניעה מחודשת בעיר המבוססת על תובנות הפינוי, שתתמקד בשתי זירות: הגברת סמכות הורית בקרב ההורים, תושבי שדרות וישירות מול בני ובנות הנוער.

 


"אנו מבינים שאנו שבים לתקופת הסתגלות שבמסגרתה מוטל עלינו להשיב התנהגויות נורמטיביות שהונהגו קודם לפני. השבת הסמכות להורים, מעקב היכרות הלוז של הילד ומה שהוא עושה ברשת החברתית ועוד. מה שהיה לפני ה 7.10 השתנה ואנו מבינים שעלינו להרחיב משמעותית את המענים בתחום הביטחון הקהילתי . הכנו תכנית ראשונה בנושא מוגנות ומניעה בשיתוף אגף החינוך והשירות הפסיכולוגי , הרווחה ויחידת הנוער במסגרת קליטה מחודשת של עיר שפונתה כליל וחוותה שינוי קיצוני באורחות החיים של תושביה. המודל הוצג בפני משרדי ממשלה שלומדים אותו"
במסגרת תוכנית הקליטה ימוסדו קבוצות הורים על מנת לחזק את הסמכות ההורית שהתערערה בחודשים האחרונים, תועלה המודעות למוגנות מינית, זיהוי התנהגויות חריגות, היכרות עם לוחות הזמנים של הילדים ושלל הנושאים אליהם הוא נחשף  במרחבים השונים.

 


לצד זאת תפעל התוכנית מול בני הנוער במסגרות השונות, על ידי צוות מקצועי שהכשרתו הותאמה במיוחד לשדרות להתמודדות עם טראומה ותחושת חוסר מוגנות בכל המובנים, העלאת המודעות בנושא סכנות הרשת, מוגנות מינית ומניעת שימוש בחומרים ממכרים כגון שתיית אלכוהול, שימוש  בסמים ואלימות במרחב הציבורי(רחוב) ועוד..
החיים בבתי המלון לא ערערו רק את עולמם של בני ובנו הנוער, כי אם גם היוו אתגר משמעותי על חיי הזוגיות והמשפחה. מעדויות של תושבים עולה כי החיים בחלל קטן וצפוף למשך מספר חודשים הציפו מתחים וגררו התנהגויות שהרחיקו בין בני זוג. וגם לכך יינתן מענה במסגרת תוכנית הקליטה. 

 


"על מנת לייצר יציבות עבור בני הנוער חייבים להתחיל ביציבות ההורים. זיהינו קושי גדול בניהול מערכות יחסים תוך כדי פינוי ואנו מבקשים כעת לסייע בחזרה לשגרה גם בהיבט הזוגי. במסגרת כך נעניק מפגשים עם בעלי מקצוע ומטפלים על מנת שכל תושב ותושבת יקבלו את הכלים הטובים ביותר עבורו".

 


ראש עיריית שדרות, אלון דוידי: "תושבי שדרות והעיר עצמה התמודדו עם אתגרים ששום עיר בישראל לא נאלצה להתמודד עמם עד כה עם פינויים של עשרות אלפי תושבים לבתי מלון, שינוי אורחות החיים והשגרה וכל זה תוך לכדי התמודדות עם כאב על אירועי השעה. בשעה טובה העיר מתחילה להתמלא שוב בתושבים, משפחות וקולות ילדים ומתפקידינו לעשות הכל על מנת לחזור לחיים כמה שיותר מהר. במסגרת זאת אנו נעניק ליווי והכוונה לתושבים באמצעות תוכני מקיפה שהוכנה על ידי אנשי המקצוע הטובים".

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים