"התרשלות חמורה בתחום הספורט בעוספיה"

עו"ד עלאא אבו פארס במאמר אישי מציין את הבעיה העיקרית לה נקלע הספורט בעוספיה,"מחדל מנהלי, פגיעה בציבור וניתוק מהמציאות, אישור תקציב רשות מקומית איננו פעולה פורמלית גרידא, אלא החלטה מנהלית מהותית הכפופה לעקרונות היסוד של המשפט הציבורי, ובראשם עקרונות השוויון, הסבירות, ההגינות וחובת הנאמנות של נבחרי הציבור כלפי תושבי הרשות".

25.01.2026 מאת: פורטל הכרמל והצפון
"התרשלות חמורה בתחום הספורט בעוספיה"

עו"ד עלא אבו פארס

 

עלאא: "תחום הספורט בעוספיא סובל זה שנים מהזנחה מתמשכת ומהתרשלות מנהלית חמורה. חרף אירועי רצח, אלימות ופשיעה קשים שפקדו את היישוב, המועצה המקומית לא פעלה באופן יזום, נחוש ומקצועי לגיוס משאבים ממשלתיים ייעודיים לפיתוח מתקני ספורט, הרחבת מסגרות קהילתיות ותמיכה ישירה בעמותות הספורט הפועלות בשטח.

 

מדובר במחדל של ממש. בשנים האחרונות העמידה המדינה תקציבים ייעודיים משמעותיים לרשויות מקומיות המתמודדות עם אלימות ופשיעה, בין היתר באמצעות חיזוק מסגרות חינוכיות, קהילתיות וספורטיביות. ספורט, כידוע, מהווה כלי מוכר ומוכח למניעת אלימות, לצמצום פשיעה ולשילוב בני נוער במסגרות חיוביות. הימנעות מניצול כלים תקציביים אלה אינה גזירת גורל, אלא תוצאה של ניהול כושל וחוסר יוזמה.

 

בהתאם להוראות פקודת העיריות, לחוזרי משרד הפנים ולהלכה הפסוקה, רשות מקומית מחויבת להפעיל את סמכויותיה באופן אקטיבי וסביר, תוך מיצוי אפשרויות התקצוב העומדות לרשותה. אי-נקיטת צעדים לגיוס משאבים ממשלתיים, שעה שהצורך ברור, מוחשי ודחוף, עלולה להיחשב כהתרשלות מנהלית, חוסר סבירות קיצוני והפרת חובת הזהירות כלפי הציבור.

 

יתרה מכך, אי-העמדת תקציב ייעודי לעמותות הספורט, או חלוקתו שלא על בסיס קריטריונים שוויוניים, גלויים ומקצועיים, פוגעת פגיעה קשה בעקרון השוויון, מנוגדת לעקרונות המנהל התקין וחושפת את המועצה ונבחריה לביקורת משפטית וציבורית חריפה, לרבות עתירות מנהליות והתערבות רגולטורית.

 

לצערי, התנהלות המועצה המקומית בעוספיא משקפת ניתוק מהמציאות החברתית הקשה ביישוב, ומהצרכים האמיתיים של הילדים, בני הנוער והמשפחות. במקום לראות בספורט כלי אסטרטגי להתמודדות עם אלימות ופשיעה, בחרה המועצה להזניח תחום זה ולהפקיר את העמותות הפועלות במסירות ובמשאבים דלים.

 

לפיכך, ככל שהמועצה המקומית עוספיא לא תקצה תקציב כולל של מיליון ש״ח לפחות לעמותות הספורט, ותחלקו בין האגודות השונות בהתאם לנוסחאות צורך מקצועיות, שוויוניות ושקופות, על חברי המועצה להימנע מאישור התקציב. אישור תקציב כזה משמעו מתן לגיטימציה למחדל מתמשך ונטילת אחריות ציבורית ומשפטית לתוצאותיו.

 

תקצוב הספורט אינו פריבילגיה, ואינו מחווה פוליטית. הוא חובה ציבורית ומשפטית, וביישוב המתמודד עם אלימות ופשיעה, מדובר בחובה מוגברת. המשך ההתעלמות ממנה פוגע באמון הציבור, בשלטון החוק ובעתיד הדור הצעיר בעוספיא".

 

תגובות

מומלצים