מזג האוויר ההפכפך של חודש מאי הוציא את הנחשים ממחילותיהם

בשל מזג האוויר החם והיבש, מתעוררים הנחשים מתרדמת החורף ומגיחים ממחבואיהם, ההכשות של תום עונת האביב הן המסוכנות ביותר, והכשה עלולה לסכן חיים, איך מתמודדים עם התופעה.

27.05.2015 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מזג האוויר ההפכפך של חודש מאי הוציא את הנחשים ממחילותיהם

לחדר מיון ילדים של המרכז הרפואי הלל יפה הגיע לפני מספר ימים עידו כהן, נער בן 13 מהיישוב בורגתא, אשר הוכש ברגלו על ידי נחש בעת ששהה בחצר בית הספר. הוא הובהל לבית החולים, שם הוחלט על מתן נסיוב לאור הנפיחות שהלכה והתפשטה במהירות והחשש מנזק לרגל ומפגיעה כלל-מערכתית. הנער אושפז במחלקת הילדים להמשך מעקב וטיפול.

"בהמשך היום בו אושפז, ולמרות השפעת הנסיוב", מספרת ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים של "הלל יפה", "הורע מצבו, והיה צורך בעירוב אורתופד בכיר לשם בדיקת האפשרות לנתח את רגלו ולשחרר את הלחץ שנוצר עקב הנפיחות הרבה. בסופו של דבר, הצלחנו לייצב את מצבו הרפואי ללא הניתוח, שהיה דורש החלמה של מספר חודשים, והנפיחות ירדה, לשמחת כל המעורבים בדבר".

"הצוות כאן, כולו, עשה ממש עבודת קודש", מבקשים הוריו של עידו להדגיש, "אין לנו ספק שללא הטיפול המסור שלהם, זה יכול היה להיגמר לא טוב". עידו עדיין מאושפז במחלקה, אך מצבו השתפר פלאים, והוא מסוגל כבר לעמוד על הרגל הפגועה.

ד"ר קליין מבקשת להזכיר כי ההכשות של תום עונת האביב הן המסוכנות ביותר, וכי גם אם הנחש קטן וצעיר, הרי שאין הדבר מעיד בהכרח על כמות ארס קטנה או סיכון גופני מופחת כתוצאה מהכשתו. יתר על כן, יש הסבורים שהכשה של נחש צעיר או הכשה של נחש בתחילת העונה, אף מסוכנת יותר משום שטרם עשה שימוש בארס לשם ציד. 

התופעות האופייניות להכשה הראשונה הן נפיחות רבה, כאבי בטן, חום, ירידה בלחץ הדם וחוסר יציבות המודינמית. הכשות אלו גם מתפתחות מהר יותר כתוצאה מכמות ארס גדולה ומרוכזת יותר הנאגרת בחורף.

"יש לציין, כי לא כל אדם אשר הוכש יהיה חייב בטיפול בנסיוב", מסכמת ד"ר קליין, "אך גם אם לא הופיעו תסמינים חריפים במיוחד, יש לפנות לבדיקה בבית החולים לצורך אבחון וטיפול. כמו כן, אין צורך להביא את הנחש לחדר המיון – מרבית ההכשות הינן של נחש צפע, והטיפול הוא בהתאם". 

ברוב אזורי הארץ ניתן למצוא בעונה זו של השנה נחשים, כאשר הנפוצים ביניהם הם הצפע הארצישראלי, השפיפון והאפעה. השניים האחרונים מצויים בעיקר בנגב. בעונה זו של השנה, מתעוררים הנחשים משנת החורף כשהם רעבים מאוד ובגופם כמויות גדולות של ארס ועל כן הם מסוכנים מאוד. רוב הזמן מסתתרים הנחשים מתחת לסלעים ובין נקיקים. על כן, יש להימנע מלהרים או להזיז אבנים כבדות או לחטט בצמחיה עבותה שמא מתחבא בה נחש.

על מנת לסייע לציבור להישמר מפני הסכנה שבהכשת נחש, מפרסמים במד"א הנחיות זהירות והוראות טיפול ראשוניות במי שנפגע מהכשות נחש או עקרב.

הכשת נחש

כיצד תימנעו מהכשות?

בחצרות הבתים: יש להקפיד לנעול נעליים גבוהות וללבוש מכנסיים ארוכים. יש להרחיק סלעים, אבנים וחפצים שלא משתמשים בהם על מנת להפחית את המקומות בהם יוכל נחש או עקרב להתחבא. בנוסף, יש להקפיד על גיזום הדשא.

בטיולים בשטח: יש לנער את האוהל ואת שק השינה לפני שנכנסים אליהם ללינת הלילה. בבוקר, יש לנער את הבגדים לפני שמתלבשים, ולנער היטב את הנעלים. שימו לב- אין לדחוף את היד אל תוך הנעל, שמא נחבא שם נחש או עקרב. על מנת לנער נעליים יש להפוך אותם ולנער.

כיצד תנהגו במקרה של הכשת נחש?

הרגיעו את הנפגע והשכיבו אותו במנוחה מוחלטת כדי להקטין ככל האפשר את התפשטות הארס בגוף.

קבעו את הגפה הפגועה והקפידו על מינימום תנועה על מנת למנוע את התפשטות הארס.

הזעיקו בדחיפות את מד"א בטלפון חירום 101. הפאראמדיקים במוקד מד"א יעניקו לכם סיוע טלפוני מיידי והנחיות ברורות עד להגעת הצוות הרפואי למקום.

אין למצוץ את ארס הנחש מגוף הנפגע!

אין להניח חוסם עורקים על האזור שהוכש.

אין לקרר את אזור ההכשה. קירור האזור עלול להחמיר את הנזק.

יש להימנע ממתן משקה אלכוהולי לנפגע.

יש לתעד את הדוגמא שעל גב הנחש. אין לנסות ללכוד את הנחש, אלא אך ורק לנסות ולצלם אותו על מנת שהצוות הרפואי יידע להתאים לנפגע את הטיפול הטוב ביותר במהירות הרבה ביותר.

תגובות

מומלצים