החללית שתסיט את האסטרואידים ותמנע התנגשותם בכדור הארץ

מטרת משימת DART לעתיד, לפגוע באסטרואידים שמסלולם חוצה את מסלול כדור הארץ ועלולים לפגוע בו, הפגיעה באסטרואידים אמורה לשנות את מסלולם.

26.11.2021 מאת: מגד תאבת
החללית שתסיט את האסטרואידים ותמנע התנגשותם בכדור הארץ

צילום נאסא

 

נאס"א שיגרה ב- 24.11  חללית, שבעוד 10 חודשים צפויה להתנגש באסטרואיד דימורפוס ולהסיט אותו מעט ממסלולו סביב אסטרואיד גדול יותר, דידימוס, שאותו הוא מקיף.

 

משימת DART, ששוגרה על גבי משגר פלקון 9 של חברת SpaceX, אמורה לבחון את היכולות של נאס"א לשנות את מסלולו של אסטרואיד על ידי התרסקות חללית על אסטרואיד.

 

מדענים בחרו במערכת האסטרואידים הזו כיוון שהיא קרובה יחסית לכדור הארץ כ-11 מיליון ק"מ.

 

האסטרואיד דימורפוס (Dimorphos). קוטרו כ-160 מטר, והוא מקיף מקרוב אסטרואיד גדול יותר בקוטר של כמעט 800 מטר, ושמו דידימוס (Didymos).

 

תפקיד החללית לשנות מעט את תנועת האסטרואיד דימורפוס, ולבחון איך טכנולוגיה דומה תאפשר בעתיד להסיט ממסלולם אסטרואידים מסוכנים. בדומה לטיל המיירט של "כיפת ברזל", החללית מתוכנת לזהות את האסטרואיד ולנוע אליו באופן אוטונומי, בעזרת טכנולוגיות חדשות שייבחנו בחלל לראשונה. זה יאפשר לה לפעול במרחק רב מכדור הארץ, שם אין אפשרות לשלוט בחללית בזמן אמת, עקב מגבלות מהירות האור.

 

החללית תשלח לכדור הארץ תמונות עד רגע ההתנגשות. מערכת האסטרואידים הכפולה הזו נבחרה משום שבזכות האסטרואיד הגדול, דידימוס, קל לנו למדוד את השינויים במסלולו של האסטרואיד הקטן, דימורפוס,

 

הצוות הישראלי יהיה בין היחידים בעולם שיוכל לראות את ההתנגשות בזמן אמת. תתרחש בזמן שבו מרבית הטלסקופים הגדולים בעולם יהיו באור יום, אך בישראל יהיה לילה. במטרה לזהות כמה ואיזה חומר נפלט מהאסטרואיד בזמן ההתנגשות ותהיה אפשרות ללמוד כמה מהאנרגיה של ההתנגשות נוצלה לדחיפת האסטרואיד וכמה ממנה התבזבזה, כלומר כמה ספג האסטרואיד עצמו בשינוי הצורה – המכתש שנוצר בו והחומר שהתפזר ממנו לחלל בעקבות הפגיעה.

 

על החללית מותקן מנוע יוני מהדור המתקדם ביותר, שמגובה במערכת הנעה כימית רגילה למקרה של תקלה. הפאנלים הסלולריים שייבדקו בתחנת החלל, יפתחו אחרי השיגור ויספקו לחללית ובעיקר למנוע היוני את האנרגיה הדרושה.

 

המכשיר המדעי היחיד על החללית , היא מצלמה מונוכרומטית בשם "דרקו" המצלמה תתחיל את פעילותה כחודש לפני ההגעה ליעד ותדע לנתח את התמונות ולנווט את החללית אל יעד ההתנגשות - הירח דימורפוס.

 

החללית תתנגש בדימורפוס ותשנה את מסלולו כך שכל הקפה שלו סביב דידימוס תיקח מספר דקות נוספות , שינוי שיראה באמצעות טלסקופים על כדור הארץ וילמד אותנו שיעור חשוב לגבי האפשרות להסיט אסטרואיד מסוכן באמצעות התנגשות קינטית.

 

בנוסף, בתוך החללית נמצא לווין קטן 6u של סוכנות החלל האיטלקית ליסיה, שייפרד מחללית האם 10 ימים לפני ההתנגשות ויצלם באמצעות 2 מצלמות את רגע ההתנגשות וענן האבק והרסיסים שיווצר לאחר ההתנגשות ויאפשר לשפר את המודלים הקיימים היום.

 

נמשיך ממרכז החלל בירכא לעקוב אחר התקדמות המשימה ונעדכן

 

מקור

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים