פגיית רמב"ם מצטיינת ארצית

מזה 6 שנים מתקיימת תכנית הכוכבים שמטרתה לשפר את איכות הטיפול והשירות בפגיות דרך תמרוץ, לפי הפרסום של משרד הבריאות, הפגייה של רמב"ם היא גם המצטיינת בין מרכזי העל הרפואיים בישראל וגם הפגייה עם השיפור הגדול ביותר משנה לשנה.

24.12.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון

צילום: זיו קורן

 

הפגייה של בית חולים רמב"ם, (השוכנת במבנה החדש של בית החולים רות לילדים) קיבלה את הציונים הגבוהים ביותר בבקרה של משרד הבריאות שנערכה בכל הפגיות בישראל.

לפי הפרסום של משרד הבריאות, פגיית רמב"ם עומדת בראש רשימת הפגיות המצטיינות לשנת 2019 בהתאם לציוני בקרת המשרד בין מרכזי העל הרפואיים. ובנוסף, הפגייה של רמב"ם היא אחת משתי פגיות שגם רשמו את השיפור הגדול ביותר בין שנת 2018 ל 2019. 

מסביר פרופ' אמיר קוגלמן, מנהל הפגייה של רמב"ם: "הבחירה נעשתה על סמך ביקורת של משרד הבריאות במסגרת מודל תמרוץ שמטרתו לשפר את רמת הפגיות בישראל. הפגייה ברמב"ם נחשבת למרכז על בשל כמות הלידות בה, ובעיקר בשל היותה מרכז שלישוני, כלומר מרכז המטפל במקרים המורכבים ביותר. הפגייה מטפלת לא רק בפגים, (תינוקות שנולדו לפני שבוע 37), אלא גם בתינוקות שנולדו במועד ונדרשים לטיפול נמרץ בילוד. כלומר הפגייה היא למעשה מחלקת טיפול נמרץ בילוד ובפג. תינוקות שנולדו במועד ומאושפזים בטיפול נמרץ לילוד הם תינוקות הסובלים מתחלואה נשימתית או זיהומית או אחרת בסמוך ללידה, בעלי מומים מולדים (בלב, במח, בכליות ובמערכת העיכול) סובלים מבעיות הקשורות במבנה הגנטי, או ממחלות מטבוליות (חילוף החומרים בגוף).

הטיפולים המורכבים מתאפשרים בזכות המומחים בנאונטולוגיה (רפואת הילוד והפג) וצוות סיעודי מקצועי ומיומן ומעטפת של מומחי על בבית החולים לילדים ע"ש רפפורט שברמב"ם. בבית החולים לילדים מומחים בתחומים הכירורגים (כירורגית ילדים, נוירוכירורגיה, כירורגיית לב, אורולוגיה, אא"ג), ומומחים בתחום הלב, הריאות, הכליות, מערכת העיכול, הדמיה, מחלות מטבוליות ומחלות גנטיות בילדים. בשל מערכת מקצועית זאת רמב"ם מהווה מוקד הפניה לכל הפגיות בצפון הארץ". 

ברמב"ם הסבירו כי ההצטיינות והביקורת של המשרד מכוונים לכמה תחומים:  רמת הבינוי, הניקיון, הציוד המודרני, ובעיקר ברמה האנושית של צוותי הרופאים, האחיות והצוותים התומכים (דיאטנית, עובדת סוציאלית, פיזיותרפיסטיות, קלינאית תקשורת, מרפאות בעיסוק, פסיכולוג, טכנאי הנשמה, אם הבית). אלו מאפשרים טיפול מקצועי בתינוקות, וטיפול מחבק ותומך במשפחות. 

פרופ' קוגלמן מוסיף: "ההישג המשמעותי ביותר היה הפחתת  הזיהומים הנרכשים מצנתרים מרכזים לאפס זיהומים בשנה האחרונה. לאור מורכבות המקרים המאושפזים ברמב"ם, והטיפול הפולשני להם נדרשים התינוקות בשל תחלואתם הקשה, יש להישג זה משמעות רבה. כל אלו הושגו בזכות עבודה מאומצת ובלתי מתפשרת של צוות האחיות, הרופאים, מומחי מניעת הזיהומים של רמב"ם,  וההנהלה שסיפקה את האמצעים האנושיים והחומריים ותמכה בתהליכים שעברה מחלקת טיפול נמרץ ילודים ופגים ברמב"ם בשנים האחרונות" .

הודעת משרד הבריאות: נושא הטיפול בפגים וקידומן של היחידות לטיפול בילוד מצוי מזה מספר שנים בליבת העשייה של משרד הבריאות. הבריאות אשר עוסק רבות בתחום זה וקידומו.  נושא הפגיות והפגים הוגדר כאחת מתכניות הדגל של המשרד, השנה במשרד הבריאות מציינים את השנה השישית לתוכנית הכוכבים המסתכמת ב 260 מלש"ח שחולקו בין כלל הפגיות במדינת ישראל (בהתאם לחלוקת כספי ביטוח לאומי לפגים), ובנוסף,  34 מלש"ח עבור אחיות תוספתיות בפגיות שיחולקו בשנת 2019 בין כל הפגיות על פי מפתח תקינה שנקבע מקצועית לכך.

ד״ר ורד עזרא ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות מסרה:

״מודל התמרוץ לפגיות הינו המודל הראשון שנעשה. בזכות יישום המודל הפגיות במדינת ישראל ביצענו קפיצת מדרגה באיכות ובטיחות הטיפול בפגים. אנחנו ממשיכים לפעול למען המשך המהלך וקידום מתמיד של תחום הנאונטולוגיה. בנוסף, בזכות מודל זה, אנחנו מיישמים תוכניות תמרוץ נוספות בתחומים רבים אחרים במערכת הבריאות.״

ד״ר סיגל ליבראנט-טאוב, ראש אגף רפואה כללית במ.הבריאות:

״התכנית מתקדמת מידי שנה, ורואים את תוצאות השיפור בשטח. זה המקום להודות לצוותים הרפואיים שמקדמים את תחום הפגיות. אנחנו לא נחים על זרי הדפנה וממשיכים לדרוש שיפור בפרמטרים השונים. אני סבורה שהתחרות בתכנית הכוכבים מייצרת תחרות בריאה עבור כולם.

מעוויה כבהה , שמרכז את תחום תכנית הכוכבים במשרד הבריאות בנושא הפגיות הוסיף:

״המשרד מנהל מזה 6 שנים את תכנית הכוכבים שמטרתה לשפר את איכות הטיפול והשירות בפגיות במדינת ישראל. משנה לשנה אנחנו משפרים ומתקדמים עם התכנית, ואני גאה בתוצאות שהצוותים הרפואיים משיגים יחד איתנו. אנחנו נמשיך לפעול לטובת הפגיות במדינת ישראל בדגש על הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית במדינה לשפר את הפרמטרים הרפואיים השונים. ״

אבני הדרך העיקריות בתוכנית

  1. הסדרה מקצועית  בחוזר חטיבת רפואה אשר הגדיר את סטנדרט הטיפול בפגים בישראל.
  2. הפעלת  מודל תמרוץ ייעודי שמודד תשומות ותוצאות על פי הסטנדרט המומלץ בחוזר חטיבת רפואה וזאת בתחומי כוח האדם התשתיות והאיכות בפגיות. המודל מתמרץ פעילות במערך הפגיות, מכוון את משאבי בית החולים לפגיות ובכך משפר את איכות הטיפול בפג.
    המודל הינו דינמי ומתעדכן בין השנים בהתאם לצרכים בשטח, עליית סטנדרט נדרשת, תובנות שעולות מהבקרות והתייעצות עם גורמי המקצוע.
    המודל מדרג את הפגיות בהתאם לרשימת פרמטרים ומתגמל את הפגיות שציונן הוא הגבוה ביותר. בנוסף ישנו רכיב תגמול הלוקח בחשבון שיפור בין השנים. לציין שגם פגיות שציונן נמוך אך השתפרו מעל ממוצע השיפור בכל קבוצת בתי חולים אשר נמדדת יחד (מרכזי על, בינוניים וקטנים) מתוגמלות כספית.
    עד השנה ניתן לראות שכל 30 מחלקות הפגיות שפועלות במדינת ישראל הראו שיפור ניכר ואף תוגמלו כספית על כך, דבר שהביא לשיפור ועלייה באיכות הטיפול בכלל הפגיות.
  3. חלוקה רוחבית של חצי מיליון ₪ ב 2019  נוסף על חצי מיליון ₪ בשנת 2018 ומיליון ₪ בשנת 2017 לכל פגייה בעבור הצטיידות בהתאם לרשימת ציוד הכרחי לפגייה שאושרה ע"י המשרד. 

המודל מופעל זו השנה השישית ולהלן תוצאותיו עד כה (2014 עד 2019): 

א. ירידה של 76% בשיעור הזיהומים הנרכשים בפגיות. (ירידה של 72% עד שנת 2018).

ב. שיפור באיוש אנשי המקצוע המועסקים בפגיות :

  •  גידול של 102 רופאים ( 78 מתמחים ורופאים תחומיים + 24 מומחים) חדשים במקצוע הנאונטולוגיה.
  • תוספת של 396 תקני אחים ואחיות חדשות ( 311 עד 2018).
  • תוספת של 240 תקני אחים ואחיות שעברו הסמכה על בסיסית בטיפול נמרץ ביילוד, ו- 90  נוספים שלקראת סיום הכשרה.
  • תוספת של 159 תקנים במקצועות הבריאות השונים (רוקח, פיסיותרפיסט, פסיכולוג מומחה מקצוע חדש בפגיות, עובד סוציאלי, טכנאי הנשמה, דיאטנית, ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת).
  • תוספת של 20 תקני אחיות ייעודיים למניעת זיהומים בפגיות.
  • הכנסת מנהלן כמקצוע חדש בפגיות, כבר השנה נפתחו 20 תקנים חדשים בפגיות.

ג. שיפור בתשתיות הפגיות:

110 מיטות חדשות.

21 חדרי הורים חדשים

21  חדרי הנקה חדשים.

20 מטבחי חלב חדשים.

16  חדרי תרופות חדשים.

13 חדרי בידוד חדשים.

מכשיר רנטגן DR מופחת קרינה בכל הפגיות.

השלמת פערי בינוי והצטיידות בפגיות השונות.

שיפור בציון הממוצע במודל לאורך השנים ( משנת 2014 עד עתה )-  מ 33 עד 92.2.
בתי החולים חולקו לשלושה בתים (מרכזי העל, מרכזים בינוניים ומרכזים קטנים) על פי גודלם ולפי מספר לידות, שלושת הבתים נמדדו על פי אותם קריטריונים ונדרשו לעמוד באותם דרישות.
 
בין הפרמטרים אשר נוספו למודל בשנת 2019:

  • מתן קולוסטרום (חלב ראשוני) לפגים בתוך 8 שעות ראשונות מהלידה.
  • הוספת תקן מנהלן בפגיות.
  • מדידת וביצוע מעקב אחרי דמם מוחי דרגה 3 ומעלה בפגים.

הפגיות המצטיינות לשנת 2019 בהתאם לציוני בקרת משרד הבריאות הינן : (לפי א.ב.).

  • מרכזי על : איכילוב, שערי צדק, שיבא, שניידר ורמב"ם
  • מרכזים בינוניים: אסף הרופא, העמק, וולפסון, לניאדו ומרכז רפואי לגליל
  • מרכזים קטנים: איטלקי, אנגלי, בני ציון, זיו, כרמל וצרפתי

הפגיות שהראו את השיפור הגדול ביותר בין 2018 ל -2019  הינן: 

  • מרכזי על: רמב"ם ושערי צדק.
  • מרכזים בינוניים: לניאדו ואסף הרופא.
  • מרכזים קטנים: איטלקי (המשפחה הקדושה) ובני ציון.

המודל הוכיח שגם פגיות קטנות, פגיות בפריפריה והפריפריה החברתית יכולות לבצע שיפור משמעותי וליהנות מהתמרוץ של המודל. לאורך שש השנים היה איזון מלא גם בשיפור וגם בתגמול בין הפגיות במרכז ובין אלו שבבתי חולים בפריפריה. לציין שפגיות בבתי החולים האיטלקי בנצרת, בני ציון, לניאדו ואסף הרופא  הראו השנה את השיפור הגבוה בבית המרכזים הקטנים והבינוניים, כמו כן רמב"ם ושערי צדק במרכזי העל, בתי החולים האלה מדורגים כמצטיינים של התמרוץ והתגמול בו זמנית לשנת 2019. כמו כן הוקצה השנה סכום לחלוקה לכלל בתי החולים לתוספת תקני אחיות. זאת, נוסף על סכום שהוקצה לכל פגיה לצורך הצטיידות.

משרד הבריאות ימשיך לפעול למען המשך שיפור מתמיד באיכות הטיפול בפגיות בכלל הפרמטרים.

 

עוד בנושא ביקור ג'יהאן סאדאת ברמב"ם לפני 35 שנה

 

תגובות

מומלצים