שלוש צעירות מהדרום שפורצות דרך בטכנולוגיה
שלוש צעירות מהדרום ליעד גולן, אריקה צ’קינה ואור רצון הן ההוכחה לכך שגם ללא מסלול טכנולוגי מסודר בתיכון, אפשר להצליח בעולם ההייטק.

צילום יח"צ עמותה
בזכות תוכנית ״ניצנים פרו״, הן רכשו כלים טכנולוגיים, פיתחו פרויקטים מרשימים, וכיום הן בדרך לשירות משמעותי במסלולים יוקרתיים בצה"ל עם עתיד מבטיח בעולם הטכנולוגיה.
ליעד גולן, בת 18 מאופקים, למדה בתיכון שבו מגמות טכנולוגיות לא היו חלק מהאפשרויות בתיכון. "אם לא הייתה את 'ניצנים פרו', הייתי צריכה לנסוע רחוק כדי ללמוד מחשבים, 'ניצנים פרו' זו הייתה ההזדמנות שלי להיכנס לתחום" היא מספרת.
במהלך שלוש שנותיה ב'ניצנים פרו', היא עברה הכשרה מעשית בתכנות, למדה שפות כמו Python, השתתפה בהאקתונים ולקחה חלק בפרויקטים חדשניים. אחד האירועים האהובים עליה ביותר היה האקתון שבו היא וצוותה פיתחו גרסה מחודשת של המשחק המיתולוגי ״Icy Tower״. ״זה היה מאתגר ומספק בו זמנית! לקחת רעיון ולגרום לו לקרום עור וגידים, ללמוד תוך כדי ולהצליח לייצר משחק שעובד באמת, זו חוויה משמעותית שבונה אותך" היא משתפת.
היום, ליעד התקבלה למסלול המיוחד של קורס תוכניתנים בצה"ל - מסלול יוקרתי המכשיר את דור המפתחים הבא של יחידות הטכנולוגיה הצבאיות. אחרי השירות היא שואפת ללמוד מדעי המחשב או מתמטיקה באוניברסיטה ולבנות קריירה באחת מחברות ההייטק הגדולות.
אריקה צ’קינה, בת 19 מעומר, נמשכה לעולם הטכנולוגיה מגיל צעיר, למדה בתיכון פיזיקה והנדסת תוכנה, אך רצתה להעמיק את הידע שלה מעבר למה שהוצע לה בבית הספר. כשהוצגה בפניה האפשרות להצטרף ל'ניצנים' בכיתה י', היא לא היססה. לאחר תהליך מיון קפדני, התקבלה – כתלמידה היחידה בקבוצתה. ״זה לא היה קל, אבל אהבתי את סביבת העבודה המאתגרת, את הלמידה בקבוצות ובעיקר את העובדה שבסוף יש תוצר ממשי", היא מספרת.
במהלך שלוש השנים שלה בתוכנית היא למדה תכנות מהבסיס, פיתחה משחקים מורכבים, עבדה על פרויקטים מתקדמים, ולמדה כיצד לחקור, לפתח ולמצוא פתרונות טכנולוגיים בעצמה. הכישורים שצברה העניקו לה ביטחון להתמודד עם אתגרים תחרותיים ולבסוף היא התקבלה לתוכנית ״תלפיות״, אחת התוכניות היוקרתיות ביותר בצה"ל.
"כשהגעתי למיונים לתלפיות, מצאתי את עצמי שוב כמעט היחידה – היינו חדר של עשרות בנים ושלוש בנות אבל זה לא הרתיע אותי בכלל, כבר התרגלתי להצליח בתוך סביבה גברית. גם כיום, במסלול אנחנו 70 בנים ורק 12 בנות." היא אומרת בחיוך.
כיום, במסגרת התוכנית, היא לומדת לתואר כפול בפיזיקה, מתמטיקה ומדעי המחשב, לצד הכשרה טכנולוגית- צבאית ברמה הגבוהה ביותר. "ניצנים בנה אותי, נתן לי ביטחון ויכולת להתמודד עם אתגרים שלא חשבתי שאוכל לעמוד בהם. למדתי שאין שום סיבה להירתע מקושי גם אם הסביבה קשוחה, אני יכולה להצליח," היא מסכמת.
אור רצון, בת 18 מאופקים, למדה בתיכון רב-תחומי במגמות פיזיקה ואלקטרוניקה, אך מגמת מחשבים כלל לא הייתה קיימת בבית הספר שלה. המפגש שלה עם עולם התכנות התחיל בזכות 'ניצנים', שחשפה אותה לראשונה לשפות קוד כמו Python.
"בהתחלה זה היה חדש לי לגמרי, אבל ככל שלמדתי והעמקתי, הבנתי שזה בדיוק התחום שאני רוצה לעסוק בו״, היא מספרת. במהלך שלוש השנים שלה בתוכנית היא עברה מסלול מובנה ומדורג החל מלימוד שפות תכנות בשנה הראשונה, דרך פיתוח משחקים בשנה השנייה, ועד להתמחות ב-Data Analysis (ניתוח מידע) בשנה השלישית.
אחד החלקים החשובים בתוכנית היה ההכנה למיוני צה"ל הכנה למבחנים הפסיכוטכניים ולראיונות האישיים. "ניצנים נתנה לי כלים להתמודד עם המיונים לצבא, וזה עזר לי מאוד להתקבל למסלול דאטה אנליסט בבסמח (בית הספר למקצועות התקשוב של צה"ל)״, היא מספרת.
לצד הלימודים, אחת החוויות המשמעותיות ביותר מהתוכנית היא ההאקתונים שבהם השתתפה, ובמיוחד זה שהתקיים במגדלי מיקרוסופט, שם נדרשו המשתתפים לפתור בעיות באמצעות קוד פייתון."הרגשתי שאנחנו עובדים על אתגרים אמיתיים, ברמה גבוהה, ושאני מסוגלת להתמודד עם זה" אור מספרת. כיום, אחיה הצעיר הולך בעקבותיה ולומד בתוכנית בהמלצתה".
"היא עצמה ממליצה לכל נערה שמעוניינת להיכנס לעולם התכנות לא לוותר ״גם אם הדרך נראית קשה תמשיכו להתמיד. רק דרך ההתמדה רואים תוצאות".
לאחר שירותה הצבאי, היא שואפת להשתלב בעולם ההייטק, להיות מנהלת מוצר ולשלב בין אנשים לטכנולוגיה. בנוסף, היא מתכננת לצאת לפיקוד ולהוביל צוותים צבאיים בתחום.
שלוש הצעירות הללו הן הוכחה חיה לכך שהזדמנויות טכנולוגיות לא שמורות רק למרכז הארץ.
בזכות תוכנית 'ניצנים פרו', הרבה השקעה וההתמדה שלהן, הן נכנסו לעולם התכנות והצליחו להגיע למסלולים הצבאיים היוקרתיים ביותר.
בעידן שבו נשים עדיין מהוות מיעוט בתעשיית ההייטק, ליעד, אריקה ואור מוכיחות שאין סיבה להירתע עם רצון, השקעה ומעט הכוונה נכונה, כל נערה יכולה להצליח ולכבוש את הפסגה.
תכנית ״ניצנים פרו״ הוקמה ע"י עמותת "בנתיבי אודי" בשותפות אגף התקשוב וההגנה בסב"ר, אכ''א, בסמח (בית ספר למקצועות המחשוב של אגף התקשוב בצה"ל), מערך הדיגיטל הלאומי במשרד הכלכלה, משרד החינוך ולאחרונה הצטרף אף משרד הנגב והגליל במטרה לאתר ולהכשיר בני נוער בעלי פוטנציאל מהנגב והגליל לשרת בתפקידים טכנולוגיים נחשקים בצה"ל.
התוכנית הושקה לראשונה יחד עם ראש העיר רוביק דנילוביץ' וסגניתו ד"ר חפצי זוהר בבאר שבע, לפני 7 שנים, עם עשרות בודדות של חניכים וחניכות, היום מונה רק בבאר שבע למעלה מ-600 חניכים. התוכנית הוקמה לזכרו של סגן אודי אלגרבלי ז"ל, קצין קשר בחטיבת הצנחנים שנפל בקרב בלבנון.
את העמותה ייסדו ההורים מרדכי וג'ורג'ט אלגרבלי ומפקדו של אודי ז"ל תת אלוף במיל' ארנון זו ארץ.
בנוסף למשרדי הממשלה, בתכנית ניצנים פרו שותפים עמותת ידידי עתידים, קרן משפחת שעשוע, חברת הפניקס, קרן אדליס, הפדרציה היהודית ניו יורק, בנק מזרחי טפחות, חברת מיקרוסופט, חברת XIW, רשת אורט, שותפות ביחד קרית גת, שפיר, לכיש שיקגו של הסוכנות היהודית, רשת דרכא ורשויות מקומיות: עיריית באר שבע, אשדוד ועוד.