ענף הנדל"ן הישראלי במצב לא טוב
"ענף הנדל"ן הישראלי נמצא במצב לא טוב כיום, עקב עליית הריבית החדה בשנה האחרונה, ששינתה את כל חוקי המשחק. מענף שהיה קטר מוביל במשק, ושהכניס למדינה הכנסות ממיסים בהיקף 75 מיליארד שקל ממיסוי ומכירת קרקעות, ו-90 מיליארד שקל ב-2022, אנו צופים ירידה חדה של 40% בשנת 2023".
צילום יח"צ
כך אומר אלון רחמיאן, יו"ר ארגון קבלני מחוז צפון וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ האחראי על הארגונים המקומיים.
רחמיאן דיבר ביום עיון משותף בנושא מיסוי מקרקעין, שקיימו ארגוני הקבלנים מחוז הצפון ומחוז חיפה, בשיתוף משרד עו"ד מאיר מזרחי ושות' והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה לקראת החגים.
לדבריו, "חלק מהקבלנים במחוז הצפון נמצאים במצב תזרימי שלילי, בייחוד קבלני התשתיות והבנייה החוזית שנאלצים לממן מכיסם את הפעילות של מכרזי המדינה. כך, קבלנים לא ניגשים למכרזים לרכישת קרקעות, מכרזים נכשלים, וגם המכירות בירידה חדה עקב התייקרות המשכנתא לרוכשי הדירות.
"והמדינה? היא מצידה לא עושה כלום בנידון. אין תגובה הולמת מצידה להעלאת הריבית ע"י נגיד בנק ישראל, מלאי הדירות שבידי קבלנים הולך ומצטמצם, התחלות הבנייה צונחות, ומי שנפגע מכל אלה הם הזוגות הצעירים שכבר כיום מתקשים לרכוש דירות בעפולה, בחיפה ובקריית שמונה. אם להתבסס על ההיסטוריה, כשתעצור עליית הריבית, אנחנו נראה נהירה המונית של רוכשי הדירות כפי שקרה בעבר אחרי משברים, אבל הם ייפגשו היצע מדולדל וזה יוביל לזינוק מחודש במחירי הדירות", אומר רחמיאן.
עוד לדברי רחמיאן, "העלאת הריבית פגעה קשות גם בשוק הדיור להשכרה, חברות שרכשו קרקעות לצורך פרויקטים להשכרה לטווח ארוך מכרו את הדירות לשוק החופשי והשוק קרס. המדינה הגדילה לעשות ואף 'קנסה' את הרוכשים במס רכישה מוגדל של 8%, דבר שהוביל לגריעה של כ-5,000 דירות להשכרה מהשוק רק בשנה האחרונה. וכשההיצע קטן, מחירי השכירות עולים. המשקיעים מוציאים את הכסף שלהם מהמדינה לחו"ל והמדינה מפסידה שוב. אני קורא למדינה להפחית את מס הרכישה לדירות להשקעה כדי לעודד את המשקיעים ואת השוק כולו".
"הממשלה צריכה להחזיר את אמון רוכשי הדירות בפעילות של המדינה – משרדי השיכון והאוצר – למען שוק הדיור ולמען הרוכשים", אומר רחמיאן. "המדינה צריכה לפעולה במיידי להגדלת היצע הקרקעות במחירים סבירים, לתמרץ את הקבלנים וגם את הרוכשי לבצע עסקאות כפי שהיה בעבר, ובאופן כללי לעשות הכל כדי להחזיר את הקטר למסלול".
גם עופר שגיב, יו"ר ארגון קבלני מחוז חיפה, הסכים כי "הריבית היא גיים צ'יינג'ר של ממש הפוגע בענף הנדל"ן כולו ומביא לירידה חדה בהתמודדות של קבלנים במכרזי קרקעות של רמ"י. סביבת הריבית הגבוהה מייצרת מצוקה של ממש גם לרוכשים שלא יכולים לקנות דירה בריביות המשכנתא הגבוהות, וגם ליזמי הנדל"ן שלא רוכשים קרקעות לבנייה בגלל עלויות המימון העצומות, וגם משהים יציאה לדרך בפרויקטים חדשים בקרקעות שכבר בבעלותם, והבנקים שמקשיחים עמדות מול שניהם. בהתחשב בירידה בהיקפי הבנייה, המחסור בדירות רק יילך ויגבר ולא יהיה לאנשים איפה לגור, זה לא משנה אם בדירות בבעלות או בהשכרה, פשוט לא תהיה סחורה בשוק, והמשמעות היא הרת גורל".
יום העיון המשותף לארגוני הקבלנים מחוז צפון וחיפה בנושא מיסוי מקרקעין, נערך בהשתתפות הנהלת הארגונים וחבריהם, כמו גם בעלי תפקידים שונים בחברות - עורכי דין, רואי חשבון, סמנכ"לי כספים ועוד.
הועברו הרצאות בנושאים החמים ביותר הקשורים לעבודה השוטפת בענף הנדל"ן: יניב כהן, מנהל מיסוי מקרקעין חדרה ברשות המיסים, הציג עדכונים במיסוי מקרקעין במסגרת חוק ההסדרים 2023; עו"ד ורו"ח שלומי לזר ממשרד עו"ד מאיר מזרחי ושות', הרצה בנושא שינוי מבנה בחברות; עו"ד עדי קימל ממשרד עו"ד מאיר מזרחי ושות', דיברה על מיסוי עסקאות קומבינציה, ומס רכישה על הוצאות פיתוח והטבות מס בפרויקטים לשכירות לטווח ארוך.