הדרוזים בחברות ביטחוניות ובצה"ל

30% המשרתים ביחידות הטכנולוגיות מגיעים מהפריפריה. ראש חטיבת התכנון בצה"ל: "באמצעות הנגשת המהלכים, מתן הזדמנות שנייה ושינוי שיטת השיבוץ והמיון אנחנו מגיעים ליעדים". הנהלת רפאל לא ייעדה משרות ליוצאי אתיופיה ובני העדה הדרוזית.

18.05.2023 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הדרוזים בחברות ביטחוניות ובצה"ל

 


הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי דנה בייצוג הפריפריה ואוכלוסיות שונות בחברות ביטחוניות ובצה"ל. הדיון התקיים לבקשת דיון מהיר של חברי הכנסת הכנסת מירב בן ארי, יונתן מישרקי, חמד עמאר, צגה מלקו ומשה רוט, בעקבות דו"ח המבקר שפורסם באחרונה ולפיו יש חוסר ייצוג של אוכלוסיות הגיוון בחברות ממשלתיות ביטחוניות.

 

 

הבקשה לדיון של ח"כ מירב בן ארי הייתה בנושא תת-ייצוג לפריפריה ביחידות הטכנולוגיות בצה"ל שמהווים לדבריה רק כ-16.5% מהיחידות הטכנולוגיות המרכזיות, לעומת 74% מבין תושבי הישובים מהעשירונים העליונים (דירוג 7-9) באותן היחידות. בדיון אמר נציג צה"ל כי הנתונים הללו השתנו מאז הפרסום האחרון בנושא ומגיעים לכמעט כפול מכך.
 

 

 

בדו"ח שהוצג לוועדה בנוגע לחברות הביטחוניות עלה כי לגבי בני האוכלוסייה הערבית והצ'רקסית, אין חקיקה הנוגעת לייצוגם בחברות הממשלתיות וכן  לא קיים מנגנון שמאפשר לחברות ממשלתיות, לקבל מידע לגבי שיעור העובדים עם מוגבלות. בשל כך החברות הממשלתיות ורשות החברות לא יכולות לדעת אם החברות הממשלתיות עומדות ביעד ההעסקה לגבי אנשים עם מוגבלות.

 

 

 

לגבי חברת רפא"ל אמר כי ממצאי הדו"ח מעלים כי עד יוני 2022 דירקטוריון רפאל לא גיבש מדיניות כדי לאפשר ולעודד ייצוג הולם לרבות באמצעות ייעוד משרות והעדפה מתקנת, זאת שלא בהתאם לחוק החברות הממשלתיות ולחוזרי רשות החברות הממשלתית. הנהלת רפאל לא ייעדה משרות ליוצאי אתיופיה ובני העדה הדרוזית. כמו כן, ועדת הדירקטוריון של תע"א לא אישרה גם יעדים לקליטת אוכלוסיות הגיוון ולקליטת נשים בתפקידי "ליבה בכיר" בישיבות שקיימה מ-2017 ועד יולי 2022.
 

 

 

יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי אמר בדיון: "הנתונים שעולים לא טובים בכלל. יודע שהחברות עושים את תפקידם מעולה, חברת רפאל עשיתם כיפת ברזל - דבר ענק שהציל את עם ישראל אבל תפקידכם לעשות גם כיפת ברזל חברתית לדאוג שהייצוג של כל האוכלוסיות יהיה אצלכם וכן אצל כל החברות הביטחונית הממשלתיות. הוועדה מבקשת מהיועמ"ש של הכנסת להעביר סמכות מוועדת העליה והקליטה בנוגע לבני העדה האתיופית וכן מוועדת חוקה, חוק ומשפט בנוגע לבני העדה הדרוזית לוועדה לביקורת המדינה כדי לעקוב ולפקח על הנושא. נקיים דיון מעקב מורחב בנושא בעוד שלושה חודשים יחד עם רשות החברות הממשלתיות. לא צופה שיהיה עד אז שינוי בנתונים אבל יהיה שינוי בדרך וביעד".
 

 

 

ח"כ מירב בן ארי: "יש שיפור ואנחנו בהתקדמות ממה שהיה בעבר. הפיקוח על כל הנושא של ייצוג צריך להיות מסודר בצורה מקצועית ולא לפזר את זה בוועדות שונות לא קשורות.בכל האוכלסיות שמראש מודרות דוגמת חרדים, נשים, דרוזים, אתיופים וכד' ההעדפה מתקנת צריכה להיות על השולחן. לצערי לא מרגישים את זה מספיק".
 

 

 

ח"כ צגה מלקו: "בתפקידי כעתונאית עסקתי רבות בתחום כל שנה היינו עושים מעקב על בני העדה האתיופית ושילובם. חברות אמרו שיש אצלם עובדים באחוז מספק אבל היו לוקחים עובדים בתפקידים הכי פשוטים ומכניסים למשוואה. רפא"ל בכלל לא מדווחת כמה אחוז מועסקים אצלם מבני העדה האתיופית בישראל".
 

 

 

ח"כ יונתן משרקי: "נחשפתי לנתונים אודות האוכלוסייה החרדית. מדברים על שוויון והכנסת המגזר לתוך התעסוקה הישראלית - עשרות אלפי סטודנטים חרדים קיימים ובתעסוקה זה לא ניכר. לדעתי לא צריך חוק בכלל כדי לגוון תעסוקה, אבל אחרי שיש חוק צריכים לקבוע יעדים. החברות הממשלתיות הן אפשרות למימוש הכישורים והמוחות שלא נמצאים רק במקום אחד. החברות ירוויח ובגדול אם יעסיקו ויגוונו עם האוכלוסייה החרדית".
 

 

 

ח"כ חמד עמאר: "זה מדיניות של רפאל לא לקבל דרוזים. מהנדסים שלמדו בטכניון והיו בכירים בצבא לא מתקבלים שם. המרחק זה ל תירוץ - אני נוסע משפרעם לכאן ועבדתי בירושלים גם לפני הכנסת. הדרוזים וכנים לנסוע לכל מקום. היום יש יותר מ40 דרוזים שעובדים בשדה תעופה. כל מקום שיציעו להם, הם יעבדו. יש אנשים מוכשרים מאוד מהחברה הדרוזית גם ביחידות 8200 ויחידות מובחרות אחרות. ברפאל. הרבה חברה ששולח לשם לא מתקבלים לא מצליח לשלב אפילו בחור אחד אצלם".
 

 

 

רח"ט התכנון ומנהל כ"א בצה"ל, תא"ל אמיר ודמני אמר בדיון כי בצה״ל מתנהלת תוכנית משמעותית ביותר לשילוב של תושבי פריפריה בצה״ל, שכוללת קשר הדוק בין צה״ל לבתי ספר, עדכון שיטת המיון, הזדמנות למבחנים חוזרים ולומדות כחלק מההכנה, הנגשת המיונים ושת״פ עם משרד החינוך במסגרתו מרחיבים את תוכניות המצוינות בבתי הספר, עתודה, מכינות טכנולוגיה בפריפריה ועוד. לדבריו, מטרת התכנית היא להביא לעלייה באחוז תושבי הפריפריה ביחידות הטכנולוגית. לדבריו כיום זה כבר 30% וצפוי הגעה ל32% עד סוף השנה. "אנחנו צבא העם והמטרה שלנו היא שכל החלקים של האוכלוסיה יהיו בכל מקום. אנחנו רואים בזה חוסן וכוח משמעותי".
 

 

 

מחברת רפאל הגיב בדיון רז פורת סמנכ"ל החברה שאמר כי במהלך הביקורת אימצו את ההמלצות לבצע פעולות מתקנות, חלקן נקודתיות וחלקן מתמשכות, "אנו עושים מיפוי של כלל האוכלוסיה. נקבעו יעדים בדירקטוריון בהתאם למיפוי מדויק. יש קושי מהותי להגיע ולשאול מועמד שאלות שנוגעות לצנעת הפרט".
 

 

 

נציג התעשייה האווירית בדיון, שאול דבי, סמנכ"ל ומבקר הארגון אמר בדיון כי "רואה חשיבות בגיוון תעסוקתי מגזרי, החברה מכבדת מאוד את מגוון האוכלוסייה בישראל. יחד עם זאת יש לזכור שהחברה היא טכנולוגית, כ- 80% מהעובדים הם טכנולוגיים. אנו חברה ממשלתית שיש לה יעדים שצריך לעמוד בהם. חברה מגוונת היא חברה מצליחה. אנו פועלים לא רק בקליטת העובדים, אלא גם בשימורם. אנו לצערנו לא מצליחים לקלוט נשים למקצועות ליבה".

 

תגובות

מומלצים