אחד מכל 10 ילדים סובל מרגישות לגלוטן

לאחרונה צוין ברחבי העולם יום המודעות העולמי למחלת הצליאק ולקשיים בהם נתקלים אנשים הסובלים ממנה. כיום, אנשים המאובחנים עם רגישות לגלוטן וחולים במחלת הצליאק, סובלים גם כלכלית, שכן פערי המחירים של מזון ללא גלוטן מאמירים ל-300 עד 500% יותר בהשוואה למזון רגיל

16.10.2022 מאת: פורטל הכרמל והצפון
אחד מכל 10 ילדים סובל מרגישות לגלוטן

צילום דוברות רמב"ם

 

צליאק (כרסת) היא מחלה אוטואימונית בה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את המעי בזמן חשיפה לחלבון הגלוטן. חלבון זה, המורכב מגלוטנין וגליאדין, קיים במיני דגן: חיטה, שעורה, שיפון וכוסמין, בעוד יש חילוקי דעות לגבי שיבולת שועל (קוואקר). הסיבות להיווצרות המחלה לא ברורות דיין אך ברור כי שילוב של פקטורים סביבתיים וגנטיים חשובים.

 

חשיפה של חולי צליאק לגלוטן גורמת לדלקת כרונית ולנזק לסיסים (מבנים דמויי אצבעות במעי הדק) המפרקים את מרכיבי המזון וסופגים אותם. נזק זה נראה בביופסיה מהמעי כרירית שטוחה ללא סיסים עם תאים דלקתיים בתוך הרירית. כתוצאה מכך עלולה להתפתח תת-תזונה כללית או ספציפית למרכיבים מסוימים כגון ברזל או חלבון.

 

הדלקת הכרונית עלולה להעלות במקצת, לאחר שנים רבות, את הסיכון לממאירות ועלולה להוביל לירידה בצפיפות העצם ולסיבוכים נוספים. חשוב להדגיש כי בעקבות הוצאת הגלוטן מהתפריט נעלם הנזק ומערכת העיכול חוזרת לתפקודה התקין, לרבות ירידה בסיכון לממאירות לשיעור הרגיל באוכלוסייה.


ההימנעות מגלוטן חיונית למשך כל החיים, אם כי יתכן שבעתיד יפותחו טיפולים שיאפשרו תזונה יותר חופשית. אם לא נמנעים מצריכת גלוטן, לא בהכרח חשים בבעיה כלשהי, אולם בטווח הרחוק אי-הקפדה על תזונה חסרת גלוטן עלולה להביא לפגיעה ברירית המעי ולסיבוכים שונים.

 

כנס בנושא הצליאק התקיים לראשונה בקריה הרפואית רמב"ם בהשתתפות מאות מוזמנים, אנשי רפואה, מטופלים ובני משפחותיהם.

 


על פי נתוני ארגון זכויות הצליאק בישראל (ע"ר), אחד מכל 10 ילדים סובל מרגישות כזו או אחרת לגלוטן. הורים רבים אינם מודעים לרגישות זו ולוקח זמן עד שהדבר מאותר בקרבם.
 

 

הכנס שהתקיים לראשונה, הוא פרי שיתוף פעולה בין מכון גסטרו ילדים בראשות פרופ' רון שאול, סולאפה חמאיסי, אחות אחראית המכון ודן סולומון, מנכ"ל הארגון לזכויות הצליאק בישראל.

 

בכנס נכחו מאות מבקרים מכל הארץ ושנרשמו מראש, הורים לילדים, צעירים ומבוגרים, אשר נחשפו לתכנים מגוונים סביב מחלת הצליאק

 

הרצאות/הנושאים שעלו בכנס:
 

פרופ' רון שאול הרצאה בנושא: "לא על הלחם לבדו" – כיצד מתנהלת המחלה בשנת 2022
 

הגב' מיכל רוזנברג, דיאטנית בבית החולים לילדים ברמב"ם בנושא: "מיתוסים בתזונה ללא גלוטן"
 

אלה הראל, פסיכולוגית שיקומית מומחית במכון לגסטרו ילדים בנושא: "האספקטים הפסיכולוגיים של מחלת הצליאק"
 

מנכ"ל הארגון, דן סלומון, פרש בפני המשתתפים את כל הדרכים למיצוי הזכויות שמדינת ישראל מאפשרת.
 

 

הארגון הוקם בשנת 2014 על-ידי דן סולומון
 

ארגון זכויות הצליאק הוקם בשנת 2014 על-ידי דן סולומון, אשר הוביל את מאבק הצליאק למען תנאי מחייה נוחים והוגנים יותר לחולי הצליאק ומשפחותיהם. הארגון מנוהל ברובו בסיוע מתנדבים ואינו נושא רווחים. כל מי שפעיל ורשום בארגון פועל תוך ידיעה שחייהם של חולי הצליאק חייבים לעבור שינוי במגוון תחומים: כלכלי, חוקתי ומערכתי.

 

כיום, אנשים המאובחנים עם רגישות לגלוטן וחולים במחלת הצליאק, סובלים גם כלכלית, שכן פערי המחירים של מזון ללא גלוטן מאמירים ל-300 עד 500% יותר בהשוואה למזון רגיל.

 

על כן פועלת העמותה ומנסה להוביל יוזמות חקיקה שתסייענה להוריד את המחירים, לסייע בסבסוד מוצרי ייסוד, פתיחת השוק הישראלי לייבוא, לאפשר ייבוא מקביל על מוצרים דומים, לסייע למפעלים ויצרנים בישראל בהתאמת קו המוצרים שלהם לפלח אוכלוסייה זה, ואף לסייע כספית לחולים.

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים