דרך האש בכרמל מסלול ייחודי וראשון מסוגו בעולם
אורכו של מסלול דרך האש 1.5 קילומטר, בעל 10 תחנות חלקן אינטראקטיביות וחלקן לימודיות. בתחנות המטיילים יכולים ללמוד על התנהגות האש, דרכי כיבוי שונות, כיצד מונעים שריפות וכיצד משקמים את הטבע אותו איכלה שריפה.
צילום שלומית שביט, רשות הטבע והגנים
רשות הטבע והגנים וכבאות והצלה חנכו את מסלול 'דרך האש' מסלול ייחודי ראשון וראשון מסוגו בעולם המנגיש דרך למידה אינטראקטיבית מידע על התפשטות שריפות ודרכי מניעתן.
במעמד הטקס השתתפו מנכ"לית רשות הטבע והגנים הגברת רעיה שורקי, נציב הכבאות רב טפסר אייל כספי, ראש מועצת עוספיה מוניב סאבא ובני משפחות הנספים באסון הכרמל בשנת 2010.
מסלול "דרך האש" מותאם לכל הגילאים, הליכה במסלול נחשבת להליכה קלה המתאימה גם לילדים. חלק קטן מהמסלול מונגש ובעל דרך סלולה, מרבית המסלול על דרך כורכר.
מנכ"לית רשות הטבע והגנים, רעיה שורקי: "עם פרוץ השריפה הנוראית בשנת 2010 בה קיפחו אנשים חייהם בכרמל הגעתי למקום במהירות. הבנתי שמדובר באירוע מורכב שגובה מחיר חיי אדם תוך פגיעה בשטחי חורש נרחבים. סכנה ממשית ריחפה מעל שמורת החי-בר, בה נעשים מאמצים אדירים להחזיק ולטפח גרעיני רבייה ואישוש של חיות בר ודורסים. בתחקיר המפורט שנעשה בארגון בעקבות השריפה יישמנו לקחים רבים בנושא התמודדות עם שריפות, כולל הקמת ענף יער בצפון לצורך נקיטת פעולות מניעה והסברה בנושא. רשות הטבע והגנים פועלת באופן אקטיבי לצמצום ומניעת שריפות, הקמת קווי חיץ בשטחים אותם היא מנהלת תוך שיתוף פעולה הדוק עם כבאות והצלה. פיתוח שביל 'דרך האש' הוא חלק מהמאמץ ההסברתי המשותף להעלאת המודעות הציבורית למניעת שריפות בשטחים הפתוחים. חשוב לזכור ששריפות בישראל לרוב מתרחשות מפעילות אנושית ולא כדרך הטבע, לכן זהירות ומודעות הציבור יכולה לשנות את המצב. שיתוף הפעולה בין הציבור, לבין גורמי המקצוע בשטח הוא זה שיכול להביא לצמצום הנזקים ולמניעת אסונות".
בעקבות אסון השריפה בכרמל בשנת 2010 ועשרות אירועי שריפות בשטחים פתוחים מידי שנה, תכננה רשות הטבע והגנים בשיתוף כבאות והצלה לישראל מסלול טיול ייחודי הצמוד לאנדרטת הנספים בכרמל, ראשון מסוגו בעולם הכולל תחנות הסברה הממחישות ומנגישות לציבור את המידע על התפשטות שריפות במרחב – והדרכים לצמצומן. המסלול פותח כחלק מתהליך הפקת הלקחים של אסון השריפה הגדול בכרמל ושריפות נוספות שכילו דונמים רבים של הטבע הישראלי.
נציב הכבאות רב טפסר אייל כספי: "משפחת הכבאות איבדה את לוחמי האש רב סמל דני חייט, רב כבאי אורי סמנדייב וצופה האש אלעד ריבן – זכרם לברכה. על ההר הזה הם חירפו את נפשם על מנת להציל חיים. השריפה בכרמל הובילה לרפורמה משמעותית במערך הכבאות ולהפיכתו לגוף הירארכי פיקודי בדומה לגופי ביטחון אחרים. בשנים האחרונות, משפיע משבר האקלים על היווצרות שריפות ועל התפשטותן ועוצמתן. כנציב כבאות והצלה שמתי לי כיעד את תחום המניעה וההסברה. שריפות אינן נגרמות מעצמן. לרוב, השריפות הן מעשה ידי אדם וניתן למנוע אותן. מסלול 'דרך האש' הוא דרך יצירתית ללמד את הציבור כיצד לשמור על החיים ועל הטבע. פה לצד האנדרטה שמנציחה את הנופלים באסון הכרמל, בחרנו יחד, לבנות מסלול לימודי לציבור כדי למנוע הישנות אסון נורא שכזה".