מוכנות לתרחישים העלולים להשפיע על בטיחות המזון
יום בטיחות המזון נועד להעלות את המודעות לחשיבות בטיחות המזון בעולם ולעודד פעולות שיסייעו במניעה, גילוי וניהול סיכונים המועברים במזון, תרומה לביטחון המזון, לבריאות האדם, לשגשוג כלכלי, לחקלאות, לגישה לשווקים, לתיירות ולפיתוח בר קיימא.
השנה, זו הפעם השישית בה יצוין יום בטיחות המזון העולמי ב- 7 ביוני 2024. הנושא שנבחר השנה הינו: "מוכנות לתרחישים בלתי צפויים העלולים להשפיע על בטיחות המזון".
ביום בטיחות המזון הבינלאומי, אנחנו מזכירים לעצמנו שבטיחות מזון היא אחריות משותפת של כולנו – מהיצרנים ועד הצרכנים, דרך הרגולטורים, גופים בינלאומיים ועוד. רק כך נוכל להיות בטוחים שהמזון בצלחת שלנו יהיה בטוח.
עם זאת, ישנם מקרים חריגים שבהם גם אם כולנו נפעל כשורה, הבלתי צפוי קורה ובטיחות המזון נפגעת. גם אז, תמיד יש מה לעשות כדי למנוע פגיעה בבריאות הציבור.
אירועי בטיחות מזון יכולים לנוע בין אירועים מקומיים למשברים בינלאומיים גדולים. החל מהפסקת חשמל ביתית, הרעלת מזון המונית, החזרה יזומה של מוצרים מזוהמים על ידי יצרן, התפרצות של מחלה ממוצרים מיובאים, אסון טבע או מלחמה. לסיכוני בטיחות מזון אין גבולות, ולכן שרשרת אספקת המזון הגלובלית חשופה ביותר לסיכון זה. סיכונים שנוצרים על ידי מזון לא בטוח, יכולים להתפתח במהירות מבעיה מקומית למקרה חירום בינלאומי. זאת הסיבה שכל בעלי העניין בתעשיית המזון חייבים להיות מוכנים ליישם תכניות ותגובות חירום, לרבות נהלים לביצוע החזרות יזומות RECALL)). שיתוף מידע מהיר ומדויק בין כל השותפים הרלוונטיים, לרבות גורמי הפיקוח על מזון, עסקי מזון, מעבדות ,ארגונים בינלאומיים ומשרדים ממשלתיים נוספים מסייע בזיהוי מהיר של מקור אירועי בטיחות מזון ומציל חיים.
אחריות משותפת לבטיחות מזון מחייבת שיתוף פעולה בנושאים שמשפיעים על כולנו - ברמה הגלובלית, הלאומית והמקומית. גישה מתואמת ככל הניתן בין משרדי ממשלה, ארגונים בינלאומיים ותעשיית המזון מסייעת למינימום פגיעה בבריאות הציבור.
כאשר הבלתי צפוי קורה, מוכנות היא המפתח. בתי עסק העוסקים במזון צריכים להחזיק בתכנית ניהול ותגובה שתאפשר נקיטת פעולה מידית במקרה של אירוע פגיעה בבטיחות המזון.
על פי הנתונים שפורסמו על ידי האו"ם, כמעט אחד מכל עשרה אנשים סובל ממחלה הקשורה לאכילת מזון לא בטוח, וכן חשוף לזיהום או למחוללי מחלות נוספים. ההשלכות לכך הן רבות, החל מפגיעה ברמת הפרט ועד לפגיעה ברמה הלאומית.
האחריות לשמירה על בטיחות המזון הנה אחריות משותפת בין ממשלות, יצרנים וצרכנים. לכולם יש תפקיד בשרשרת הייצור מבית הגידול ועד לשולחן, וזאת בכדי להבטיח שהמזון שאנו צורכים בטוח ולא יגרום נזק לבריאותנו. באמצעות יום בטיחות המזון הבינלאומי, ממשיך ה-WHO , ארגון הבריאות העולמי, במאמצים לשלב את נושא בטיחות המזון בסדר היום הציבורי ולהפחית את הנטל ממחלות המועברות במזון ברחבי העולם.
בטיחות מזון - למה זה חשוב?
- אספקה של מזון בטוח בכמות נאותה, הנה מפתח לחיים ברי קיימא ולקידום בריאות האדם.
- מזון שאינו בטוח ומכיל חיידקים פתוגניים, וירוסים, טפילים, או מזהמים כימיים עלול לגרום ליותר מ- 200 מחלות, מקלות עד חמורות.
- על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO) מחלות שהנן תולדה של צריכת מזון או מים מזוהמים והגורמות לשלשולים, אחראיות מדי שנה למותם של כ-2 מיליון אנשים בעולם, ובכלל זה של ילדים רבים.
- מזון בטוח, מזין ומקיים קשור לבריאות באופן הדוק. צריכה של מזון שאינו בטוח עלולה להוביל למעגל אכזרי של תחלואה ותזונה לקויה, המשפיעה באופן מיוחד על אוכלוסיות רגישות וחלשות, לדוגמה תינוקות, מבוגרים וחולים.
- שרשרת אספקת המזון חוצה גבולות, ולכן שיתוף פעולה בין ממשלות, יצרנים וצרכנים יסייע להבטיח את בטיחות המזון.
- להבטחת בטיחות המזון יש לנקוט בפעולות מניעה לאורך כל שרשרת הייצור: מבית הגידול ועד הצלחת.
- שילוב נכון של פעולות מניעה, טיפול ופיקוח יחד עם חינוך הציבור לצריכה מושכלת של מזון ולטיפול נאות בו, יבטיחו מזון בטוח יותר וימנע תחלואה.
מה עושה משרד הבריאות להבטחת בטיחות המזון ולתזונה נבונה?
במסגרת שרותי בריאות הציבור שבמשרד הבריאות, פועלות מספר מחלקות הקשורות להיבטים שונים של הספקת מזון בטוח לציבור.
שרות המזון הארצי מפקח על בטיחות המזון המשווק בארץ, המיוצר בה והמיובא אליה. במקביל לפיקוח של שרות המזון פועלות יחידות נוספות לקידום איכות ובטיחות המזון: המחלקה לבריאות הסביבה ואגף התזונה.
לרשותכם מידע על נתוני פיקוח ואכיפה של שרות המזון הארצי
פעילות שרות המזון לקידום בטיחות המזון
- אימוץ ויישום גישות מתקדמות בעולם לפיקוח על המזון לשם מניעה או מזעור של סיכונים קיימים או צפויים, מניעה של הרעלות ממזון ומחלות הנגרמות או המועברות על ידי מזון ומרכיביו.
- התאמת התשתית התחיקתית ויישומה לתקנות, לנהלים, לכלים ולשיטות העונים לצורכי הפיקוח המודרני.
- קיום שיתוף פעולה יזום דרך קבע, קשרי גומלין הדדיים ויזומים עם הגורמים השונים בתוך משרד הבריאות ומחוצה לו, בארץ ובעולם .
ב- 01/01/2023 נכנסה לתוקפה הרפורמה במזון, במסגרתה נעשה אימוץ עקרוני של 3 תקנות האיחוד האירופי (EC) ב-3 תחומים:
מזהמים כימיים
- תקנות הנציבות האירופי EC מס' 1881/2006 מיום 19 בדצמבר 2006 קביעת רמות מרביות עבור מזהמים מסוימים במזון
- תקנות האיחוד האירופי EU מב' 2018/73 מיום 16 בינואר 2018 קביעת רמות מרביות של שאריות כספית בתוך מוצרים מסוימים
מזהמים ביולוגים
- תקנות הנציבות האירופי EC מס' 2073/2005 מיום 15 בנובמבר 2005 בעניין קריטריונים מיקרוביולוגים למזון.
שאריות חומרי הדברה
- תקנות הנציבות האירופי EC מס' 396/2005 של הפרלמנט האירופי, ושל המועצה מיום 23 בפברואר 2005, בנושא רמות שאריות מרביות של חומרי הדברה בתוך או על מזון ממקור הצומח ומן החי.
האימוץ נעשה בתנאים ובהחרגות ותוך החרגת סוגי מזון מסוימים מתחולת ההוראות המאומצות כאמור (להלן: ההוראות המאומצות).
ידע = מניעה: עצות שימושיות לצרכן לשמירה על מזון בטוח
בתהליך ייצור המזון היצרן מתייחס לסיכונים אלו ונוקט באמצעים למניעה וצמצום תוך שימוש בכללי איכות ובטיחות. במידה ואירעה תקלה, יצרן המזון פועל לביצוע החזרה משיווק של המזון ומיידע את הציבור להימנע מצריכת המזון. לכן אנו כצרכנים נדרשים לעקוב אחר הודעות מסוג זה ולהימנע מצריכת המזון בהתאם לפרסום.
מזון חשוף לסיכונים בטיחותיים גם בעת שהייתו בדרכי השיווק וכן בעת השימוש בו בבית. צרכנות נבונה בעת רכישת המזון ושימוש נכון במזון בבית יסייעו לצמצום הסיכון הבטיחותי.
ארגון הבריאות העולמי פיתח חמישה עקרונות מפתח למזון בטוח יותר
- שמירה על ניקיון (היגיינה)
- הפרדה בין מזון גולמי למזון מבושל (מוכן לאכילה)
- בישול יסודי
- שמירת מזון בטמפרטורה מתאימה
- שימוש במים ובחומרי גלם בטוחים















