סיפורו של ארון קבורה בן 1800 שנה
בגן הארכיאולוגי שבשדרות קדש באשקלון, מוצג לציבור אחד הממצאים המרשימים שהתגלו בישראל, ארון קבורה (סרקופג) נדיר ומפואר מאבן, בן כ-1800 שנה, המעוטר בפיסול מרהיב המשקף את האמנות והאמונה הרומית. אבל לא כולם מכירים את הסיפור המעניין מאחורי גילויו.

צילום: אמיל אלג׳ם ויולי שוורץ, רשות העתיקות
המדובר באחד מארונות הקבורה הנדירים ביותר שנתגלו בארץ ישראל. אורכו 2.5 מטרים ומשקלו כשני טון, הוא עשוי אבן גיר קשה ומפוסל מכל עבריו. על מכסה הארון פוסל דגם אדם בגודל מלא, דמות גבר בתלתלים מסודרים, לבוש טוניקה מעוטרת, שעיניו שובצו, ככל הנראה, באבני חן. על דפנות הארון מופיעים קופידונים ערומים, זרי עלי אקנתוס, ראשי שוורים הקשורים לטקסים דתיים, ודמותה של מדוזה אותה דמות מיתולוגית, שנועדה להגן על נשמת המת
אולם, הסיפור המרתק של הארון לא מתחיל רק בתקופה הרומית, אלא גם בגילויו המודרני. הוא התגלה במקרה באתר בנייה בשכונת וילות חדשה באשקלון. אז, אך במקום לדווח עליו כנדרש, בחרו קבלנים להוציאו מהאדמה בעצמם באמצעות טרקטור, מה שגרם לפגיעות חמורות בעיטוריו. כדי למנוע את חשיפתו, הם הסתירו את הארון תחת ערמות פחים ועצים ואף יצקו רצפת בטון מעל השטח, בניסיון להעלים כל עדות לקיומו.
מידע שהתקבל ביחידה למניעת שוד ברשות העתיקות הוביל לפעילות מבצעית לילית של מפקחי הרשות, בסיוע משטרת אשקלון. בחיפוש בשטח נמצאו הארון והמכסה שלו, שהוסתרו במגרש הבנייה.
לדברי ד"ר גבי מזור, גמלאי רשות העתיקות המומחה לתקופות הקלאסיות, "ארונות קבורה כאלה נמצאו בדרך כלל במבני קבורה משפחתיים או לצדם. רמת העיטורים הגבוהה העידה על מצבה הכלכלי הטוב של המשפחה".
היום, לאחר שעבר שימור מקיף בידי מומחי מנהל השימור שלנו, הארון זוכה למקום של כבוד בגן הארכיאולוגי הפתוח שהקימה רשות העתיקות בשיתוף עם עיריית אשקלון, ליד הים.