עיצום כספי 1.2 מיליון ש"ח הוטל על קבלן מג'דידה מכר

בית משפט השלום בנצרת דחה את ערעורו של קבלן תושב ג'דידה-מכר על החלטת פקיד השומה בנצרת, להטיל עליו עיצום כספי בסך כ-1.2 מיליון שקל, בשל הפרת החוק לצמצום השימוש במזומן, לאחר שקיבל שיקים פתוחים בסכומים האסורים בחוק, שכמוהם כשימוש במזומן.

10.03.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
עיצום כספי 1.2 מיליון ש"ח הוטל על קבלן מג'דידה מכר

 

בית המשפט קיבל את עמדת רשות המיסים, שיוצגה ע"י הפרקליטות האזרחית במחוז צפון, ודחה את טענותיו של המערער סאמר אבו נאג'י, לרבות טענות בנוגע לחוסר סמכות להטיל את הקנס עקב היעדר תקנות הפחתה.

 

כידוע, החוק לצמצום השימוש במזומן הינו תולדה של המלצות ועדה שמינתה ממשלת ישראל במטרה לבחון את הבעיות הנובעות משימוש במזומן ובאמצעי תשלום אחרים, לרבות שיקים סחירים, ולגבש מתווה פעולה לצמצום השימוש באמצעים אלו במשק הישראלי, במטרה לצמצם את תופעת הכלכלה השחורה, ולהיאבק בפשיעה ובהלבנת הון. במסגרת החוק נקבע, כי נתינה או קבלה של שיקים פתוחים או הסבת שיקים ללא שם הנסב או המסב, פוגעות בתכליות החוק ומאפשרת פעילויות אסורות שמטרת החוק למגרן, וזאת בשל "האנונימיות הנלווית לפעולות בשיקים מוסבים ולשימוש בשיקים על החלק, וכן בשל הקלות שבהעברתם 'מיד ליד'".

 

במסגרת הליכי חיפוש שביצעה משטרת ישראל, נתפסו 657 שיקים בסכום כולל של כ-26 מיליון ₪, מתוכם 213 שיקים פתוחים ושיקים ללא שם המסב/נסב. הקבלן אבו נאג'י הצהיר בפני בית המשפט בהליך הפלילי, כי שיקים אלו מצויים בבעלותו המלאה ונמסרו לו במסגרת עסקאות שביצע עם מוסריהם. מאחר ומסירת שיקים פתוחים משולה לשימוש במזומן ואסורה בהתאם להוראות החוק החדש, הטילה רשות המיסים עיצום כספי בשיעור 30% מסך הצ'קים הפתוחים.

 

בפסק דינו, הדגיש בית המשפט את הסתירות המשמעותיות שעלו בין הצהרותיו של הקבלן בהליך הפלילי לבין טענותיו בערעור נגד החלטת פקיד השומה. בית המשפט קבע, כי הקבלן לא הציג מסמכים התומכים בטענותיו בנוגע לטיב העסקאות בגינן ניתנו לו השיקים, ודחה את טענותיו כי היה על רשות המיסים להטיל את העיצום הכספי על החברה שבבעלותו, ולא עליו באופן אישי. גם טענותיו של הקבלן כי לא ניתן היה לעשות שימוש בחוק בהיעדר התקנת תקנות הפחתה, נדחו.

 

בית המשפט קבע כי רשות המיסים פעלה בסמכות, וכי אין מקום להתערב בעיצום הכספי שהוטל.

 

תגובות

מומלצים