1,337 פניות בנושא אפליה מגדרית
מהדו"ח שהגישה הנציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה לשנת 2021, עולה כי כ-42 אחוזים מהפניות שהתקבלו בנציבות היו בנושא אפליה על רקע תנאי עבודה. כ-27 אחוזים מהפניות לנציבות היו בנוגע לאפליה על רקע פיטורים או פיצויי פיטורים וכ-18 אחוזים מהפניות היו בנושא אפליה על רקע קבלה לעבודה.
עו"ד מרים כבהא, הנציבה הארצית: "הגשת הדוח השנתי לשר הינה הזדמנות להעמיק בעבודתה החשובה של הנציבות, לקבל תמונת מצב אודות העשייה בשלל התחומים אשר נמצאים בסמכותה ולראות את העלייה המתמדת הן בפניות והן ביכולת הנגשת השירותים למעסיקים ולציבור בכללותו. אנו בנציבות נמשיך לפעול במרץ על מנת לקדם שוק עבודה שוויוני, מגוון ומכיל ודלתנו תמיד פתוחה עבור שיתופי פעולה לקידום נושא חשוב זה"
עיקרי הדוח:
- מספר הפניות שהתקבלו בנוגע לאפליה על רקע פערי שכר מגדריים היה פי 7 ממספרן בשנה שעברה ופי 28 ממספרן בשנת 2020. הללו היוו רבע מכלל הפניות שהתקבלו בנציבות (לעומת 4% בלבד בשנת 2021 ו-1% בשנת 2020)
- 11,823 פניות התקבלו בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה מאז הקמתה (2008), מתוכן 1,337 פניות בשנת 2022, כמעט פי 1.5 מהפניות שהתקבלו ב-2021
- 65% מהפניות בשנת 2022 - היו פניות של נשים. כ-40% מהן עסקו באפליה על רקע הרחבת המשפחה או טיפול בה (היריון 24%, טיפולי פוריות 3% והורות 11%)
- בעקבות תיקון מס' 6 לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד, התשנ"ו-1996 קיבלה הנציבות כ-260 פניות בגין אפליה מחמת מין (כ-20% מכלל הפניות), פי 5 מהשנה שעברה, הכשירה מאות מעסיקים ונתנה ייעוץ משפטי למעסיקים ולעובדים בעניין
- בשנת 2022 חלה עלייה של פי 1.5 במספר הפניות בנושא אפליה על רקע לאום. שליש מהפניות של הערבים היה אפליה על רקע לאום. אחוז הפניות של הגברים הערבים היה כמעט פי שלושה מאחוז הפניות של הנשים הערביות (60% לעומת 22% בהתאמה).
- בשנת 2022 חלה עלייה במספר הפניות בנושא אפליה על רקע דת (44 לעומת 32 בשנת 2021)
- בשנת 2022 המשיכה מגמת העלייה במספר הפניות בנושא אפליה על רקע ארץ מוצא. מספר הפניות גדל בכמעט פי שלושה מאז 2017 (58 פניות לעומת 21 בשנת 2017).
- בשנת 2022 4% מפניות הגברים לנציבות שוויון היו בעניין אפליה מחמת שירות מילואים.
נציבות השוויון פועלת לקידום השוויון והגיוון בתעסוקה בישראל בשני תחומים עיקריים - בתחום המשפטי, במסגרתו מטפלת בפניות, מעניקה ייעוץ משפטי ומשתתפת בתיקים משפטיים ובוועדות כנסת וועדות שרים, ובתחום ההסברתי, במסגרתו משתפת פעולה עם המגזר הציבורי ועם המגזר הפרטי. בשנת 2022 הרחיבה נציבות השוויון את פועלה בשני תחומים אלה.
הנציבות היתה מעורבת בשנת 2022 במספר תיקים משפטיים מרכזיים. בנוסף, פניות רבות טופלו בהצלחה בעקבות הייעוץ המשפטי שניתן לפונה והליך הבירור מול המעסיק, ולא נדרשו הליכים משפטיים כדי לתקן את המצב. כך לדוגמה, טופלה בהצלחה פנייה על רקע פערי שכר מגדריים: הפונות, שתי מתכנתות מחשבים חרדיות סיפרו ששכרן נמוך באופן משמעותי משכר המתכנתים הגברים שעובדים לצידן ושפנייתן למעסיק לתיקון המצב נענתה בשלילה. הפונות קיבלו ייעוץ משפטי ובעקבות כך המעסיק השווה את שכרן לשכר עמיתיהן הגברים.
נציין כי במהלך שנת 2022 נתנה הנציבות ייעוץ משפטי נרחב בעניין אופן יישום תיקון מספר 6 לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד.
הנציבות הוסיפה להרחיב את פעילותה בתוכניות להטמעת שוויון כדי ליצור שינוי מעמיק ונרחב יותר בקרב ענפים רבים במשק ולהגביר את המודעות לחשיבות הגיוון. בשנת 2022 הפעילה הנציבות שמונה תוכניות להטמעת שוויון וגיוון בתעסוקה ו-15 קורסי הכשרה לארגונים במשק וקיימה למעלה מ־300 פגישות במסגרת התוכניות.
פורסמה המהדורה השישית של מדד הגיוון. המדד מספק תמונת מצב המשקפת את האי־שוויון בייצוג במקומות העבודה ובשכר של נשים, ערבים, חרדים, ילידי אתיופיה ובני 45 ומעלה בעשרים ענפי כלכלה מרכזיים במגזר הפרטי בישראל, ובמגזר הציבורי - ברשויות המקומיות ובממשלה המרכזית, ומאפשר לבסס מדיניות על מנת להפוך את שוק העבודה לשוויוני יותר. במהדורה זו הוצגה השוואה רב שנתית לשנים 2020-2015 של אוכלוסיות הגיוון וניתוח של השכר החציוני לצד השכר הממוצע.
הושק מחוון מקוון של נתוני מדד הגיוון, המאפשר הצגה אינטראקטיבית של מדד הגיוון והשוואה בין פרמטרים שונים.
הושק הדירוג למגזר העסקי, שהינו שיתוף פעולה עם עמותת מעלה, במסגרתו מדורגות החברות שמקדמות גיוון תעסוקתי והכלה במחוזותיהם.
יצאנו בקריאה לכלל המשק לקידום הגיוון והשוויון בשוק העבודה, במעמד נשיא המדינה ובמעמד שרת הכלכלה והתעשייה דאז.
נערכה תחרות 'אות העסקה בשוויון' מכוח החוק לעידוד של שילוב וקידום נשים בעבודה ושל התאמת מקומות עבודה לנשים, תשס"ח- 2008.
במסגרת תכנית משלבים ומשתלבים, פועלת הנציבות בשיתוף פעולה עם מכון מרחבים ומשרד החינוך לשילוב מורים ערבים בבתי ספר במגזר היהודי.
פניות של נשים וגברים
- מאז הקמת נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, מספר הפניות של נשים גבוה ממספר הפניות של הגברים. בשנת 2022 עמד אחוז הפניות של הנשים על 65% מכלל הפניות לנציבות השוויון.
- כ-40% מפניות הנשים עסקו באפליה על רקע הרחבת המשפחה או טיפול בה (היריון 24%, טיפולי פוריות 3% והורות 11%).
- נושא הפנייה של נשים ושל גברים היה יותר מכל אפליה על רקע מין (25% ו-20% בהתאמה). את העלייה במספר הפניות בנושא זה בהשוואה לשנים קודמות יש לייחס, בין היתר, לתיקון מס' 6 לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד, התשנ"ו-1996 (חובת הדיווח) אשר חל מיוני 2022.
- בקטגוריות הבאות בולט הפער בין אחוז הפניות של נשים (מכלל הפניות של הנשים) לאחוז המקביל אצל הגברים: אפליה על רקע הורות – 11% לעומת 3% בהתאמה, אפליה על רקע גיל – 4% לעומת 8% בהתאמה, אפליה על רקע לאום – 3% לעומת 12% בהתאמה.
פניות של יהודים וערבים
- אחוז הפניות של ערבים עמד על 12% מכלל הפניות לנציבות השוויון.
- שליש מהפניות של הערבים היה אפליה על רקע לאום.
- נושא הפנייה הבולט של נשים ערביות וגברים ערבים היה אפליה על רקע לאום, אך אחוז הפניות של הגברים הערבים היה כמעט פי שלושה מאחוז הפניות של הנשים הערביות (60% לעומת 22% בהתאמה).
- נושא הפנייה הבולט של נשים ערביות היה אפליה על רקע לאום (22%) ואפליה על רקע היריון (18%). נושא הפנייה הבולט של נשים יהודיות היה אפליה על רקע מין (26%) והיריון (25%).
פניות לפי שלב תעסוקתי
- שליש מהפניות שהתקבלו בנציבות שוויון הזדמנויות היו בנוגע לאפליה בתנאי עבודה.
- כרבע מהפניות נגעו לאפליה על רקע פערי שכר מגדריים.
- 20% מהפניות היו בנושא אפליה על רקע פיטורים או פיצויי פיטורים ו-20% נוספים היו בנושא אפליה על רקע קבלה לעבודה.
- מספר הפניות שהתקבלו בנציבות השוויון בנוגע לאפליה על רקע פערי שכר מגדריים היה פי 7 ממספרן בשנה שעברה (220 לעומת 31 בהתאמה) ופי 28 משנת 2020 (8 פניות).
- אחוז הפניות שהתקבלו בנציבות השוויון בנוגע לאפליה על רקע פערי שכר מגדריים היווה רבע מכלל הפניות שהתקבלו בנציבות (לעומת 4% בלבד בשנת 2021 ו-1% בשנת 2020).
- שלבי התעסוקה הבולטים בגינן התקבלו פניות הנשים היו תנאי עבודה (36%), פערי שכר מגדריים (27% לעומת 16% אצל הגברים) ופיטורים/פיצויי פיטורים (22%).
- גברים פנו בעיקר בנוגע לאפליה בתנאי עבודה (32%), קבלה לעבודה (29% לעומת 12% אצל הנשים) ופיטורים/פיצויי פיטורים (19%).
פניות בהשוואה רב-שנתית
- משנת 2017 מסתמנת מגמת עלייה באחוז הפניות של עובדים מהמגזר הציבורי.
- בשנת 2022 עלה באופן משמעותי מספר הפניות שהתקבלו מהמגזר הפרטי. עלייה זו יש לייחס לפניות אודות תחרות "אות העסקה בשוויון" ולפניות בנוגע לחובות הדיווח שחלות מכוח תיקון מס' 6 לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד, תשנ"ו-1996, אשר חל מיוני 2022.
- בשנת 2022 המשיכה מגמת העלייה במספר הפניות בנושא אפליה על רקע היריון, הורות (פי 1.6), טיפולי פוריות (פי 1.8), ארץ מוצא (מספר הפניות גדל בכמעט פי שלושה מאז 2017), דת ומקום מגורים.
- בשנת 2022 המשיכה מגמת הירידה במספר הפניות בנושא אפליה על רקע גיל (53 לעומת 71) ומעמד אישי (4 לעומת 11).
- בשנת 2022 חלה עלייה של פי חמישה במספר הפניות לנציבות השוויון בנושא אפליה על רקע מין. עלייה זו יש לייחס לפניות בנוגע לחובות הדיווח שחלות מכוח תיקון מס' 6 לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד, תשנ"ו-1996, אשר חל מיוני 2022.
- בשנת 2022 חלה עלייה של פי 1.5 במספר הפניות בנושא אפליה על רקע לאום (67 לעומת 46 בהתאמה).
- בשנת 2022 חלה עלייה במספר הפניות בנושא אפליה על רקע דת (44 לעומת 32 בשנת 2021).
- בשנת 2022 המשיכה מגמת העלייה במספר הפניות בנושא אפליה על רקע ארץ מוצא. מספר הפניות גדל בכמעט פי שלושה מאז 2017 (58 פניות לעומת 21 בשנת 2017).
















