אושרה לבניה שכונת מגורים חדשה במג'ד אל-כרום

הוועדה למתחמים מועדפים לדיור הותמ"ל אישרה תכנית להרחבת הישוב מג'ד אל-כרום בגליל הארץ, זאת כדי לתת מענה לצורכי גידול האוכלוסייה ביישוב, התכנית כוללת 1700 יח"ד ו-23,000 מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה

09.12.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
אושרה לבניה שכונת מגורים חדשה במג'ד אל-כרום

הדמיה קורין אדריכלים

 

התוכנית הוכנה ביוזמת משרד הבינוי והשיכון ונערכה ע"י קורין אדריכלים. התכנית חלה על שטח של כ- 650 דונם, ממערב לישוב הקיים, ומצפון לכביש מס' 85. התוכנית מציעה הקמת שכונה חדשה כהמשך רציף של היישוב הקיים וכוללת 1700 יח"ד, הן בבעלות בפרטית והן על אדמות מדינה ומאפשרת פתרון עבור מגוון קהלי אוכלוסייה ובין היתר עבור מחוסרי קרקע.

הבינוי המוצע בתכנית, הותאם לטופוגרפיה ולמאפייני הבניה בישוב הקיים ועל כן מתפרס במבנים בגובה משתנה בטווח של 3-7 קומות.

בנוסף לכך, התוכנית כוללת שטחי משרדים בהיקף של כ- 14,000 מ"ר לאורך כביש 85 ביעוד מעורב עם מגורים, ולאורך הרחוב הראשי וכוללת 9,000 מ"ר עבור מסחר בחזיתות הרחוב.

עוד כוללת התוכנית שטחים עבור מבני ציבור, שטחים ציבוריים פתוחים ופארק לאורך נחל שגור אשר יוסדר כחלק מפיתוח השכונה. כמו כן, על מנת לקשור בין השכונה החדשה לישוב הקיים ועל מנת לעודד הליכה התכנית כוללת מערך דרכים ושבילים המקשרים בין חלקי השכונה ובין השכונה ליישוב, אשר ישמשו כמקום מפגש ושהייה עבור תושבי השכונה והישוב הקיים.

במהלך קידום התוכנית צוותי התכנון התמודדו עם אתגרים שעלו בגין ריבוי הבעלויות הפרטיות בתכנית.

נוסף על העובדה שהבעלויות לא היו רשומות בטאבו כדין עלו סוגיות מורכבות כגון התייחסות התכנון לקשרי המשפחה ולרצונות בעלי הקרקע באשר למיקום החלקות במרחב.

על כן הרשות המקומית התגייסה למאמץ התכנוני והובילה באופן פורץ דרך מהלך של שיתוף ציבור חריג בהיקפו ובמסגרתו הוזמנו בעלי הקרקע למסור מידע בנושא הבעלות על הקרקע ולהשפיע על התכנון.

המידע שנאסף ועובד על ידי הרשות המקומית באמצעים טכנולוגיים מתקדמים הביא ליצירת תכנית התואמת את צרכי התושבים תוך מתן מענה מיטבי לבעלי הזיקה לקרקע.

הליך התכנון שנערך בתוכנית זו, שכלל שיתוף פעולה הדוק עם התושבים בהובלת הרשות המקומית הוא עדות ליתרונות שיתוף הציבור, אשר משפיע על עיצוב התכנית, מביא לתכנון איכותי וישים, תכנון אשר מותאם לצרכים המקומיים ומבטיח סיכויי מימוש גבוהים.

אדית בר, יו"ר הותמ"ל וראש מינהל הפיתוח במשרד הפנים:"אישור תמ"ל 1054 במג'ד אל-כרום מגלמת הצלחה נוספת של הותמ"ל ומהווה בשורה משני טעמים. ראשית, מדובר בתכנית איכותית אשר צפויה לספק היצע דיור משמעותי לגשר על המחסור הקיים במג'ד אל כרום וביישובי החברה הערבית בגליל. בנוסף, התכנית התבססה על חשיבה פורצת דרך תוך מעורבות אינטנסיבית של הרשות המקומית אשר הובילה תהליכים חברתיים עמוקים מול התושבים, כל זאת במטרה להביא לתכנית ישימה כך שביום שלאחר התכנית ניתן יהיה לממש אותה בהתחשב במורכבות הבעלויות על הקרקע שכללה אלפי בעלים שונים. אני משוכנעת שהצלחת התהליך שנעשה במג'ד אל-כרום יכול להוות בסיס לקידום תכניות נוספות שיסייעו בפתרון משבר הדיור במגזר הערבי.

סלים סליבי, ראש המועצה המקומית מג'ד אל־כרום:"המועצה המקומית מג׳ד אלכרום רואה באישור תוכנית זו כצעד מאוד חשוב התורם רבות לעתיד תושבי הישוב לשנים הבאות. התוכנית נותנת מענה לצרכי דיור, מבני ציבור תעסוקה ועוד, ומהווה תפנית חשובה מאוד בהתפתחות הישוב. אנו מעריכים מאוד את אישור התוכנית שהתמודדה עם חסמים תכנוניים גדולים ואושרה בפרק זמן שאנו לא רגילים אליו במגזר הערבי תודות לותמ״ל, ומצפים להמשך שיתוף פעולה פורה עם הותמ״ל ומשרד השיכון לצורך יישום התוכנית וקידום עבודות הפיתוח בפועל".

אריג' סרחאן, מהנדסת המועצה המקומית מג'ד אל־כרום:"קידום תוכנית הותמ״ל היה אתגר גדול עבורנו במגד אל-כרום . יש לתוכנית אימפקט גדול לעתיד מג׳ד אל-כרום ולשיפור רמת החיים ולפיתוח החברתי כלכלי בישוב. המועצה המקומית ומחלקת ההנדסה ניסו לאורך התהליך להיות הגורם המגשר בין התושבים לבין משרד השיכון והותמ״ל וגובש מודל חדשני על מנת להתגבר על חסמי המימוש במסגרתו נבנו קבוצות שיוך מותאמים למאפיינים הקהילתיים והמשפחתיים מה שיצר הזדמנויות ותמהיל תכנוני. הירתמות התושבים לתהליך תרמה מאוד לשיפור מערכת האימון והירתמות הותמ״ל והיזם לערוך שיפורים לטובת התכנון ובהמשך במסגרת המענה להתנגדויות המועצה והתושבים. אנו מעריכים את האוזן הקשבת שזכינו בה ויודעים שמחכה לנו אתגר נוסף והוא יישום התוכנית והבטחת העברת המגרשים בצורה טובה ונכונה תוך הבטחת תכנון וביצוע התשתיות בהקדם האפשרי".

 

תגובות

1. דניאל לפני 5 שנים
מחלקת הנדסה؟؟؟

מומלצים