שייח' כמאל מנסור חתן פרס ישראל הלך לעולמו

כמאל מנצור, תושב עוספיה, יליד 1931, שכיהן בעבר בתפקיד יועץ לענייני ערבים לנשיאי מדינת ישראל, דבר עליו זכה להוקרה רבה מחוגים נרחבים, תרם תרומה יוצאת דופן לשילוב הבין תרבותי והבין עדתי, חתן פרס ישראל לשנת 2010 על מפעל חייו. בשנת 2014 זכה בעיטור נשיא מדינת ישראל.

22.03.2024 מאת: פורטל הכרמל והצפון
שייח' כמאל מנסור חתן פרס ישראל הלך לעולמו

 

חתן פרס שר החינוך למפעל חיים כמאל מנצור הלך לעולמו בגיל 93, כשהוא משאיר חותם בחברה הישראלית והדרוזית.

 

בראיון שערכנו עמו בעבר הוא התייחס לקבלת הפרס, ההרגשה והמשא ומתן לקבלת זכויות במדינת ישראל, דאז שייח' כמאל אמר: "צריך להבדיל בין אירוח לבין דרישות וחשוב לדעת איך לבקש". לראיון.

 

כמאל מנצור נולד בכפר הדרוזי עוספיא שעל הכרמל בשנת 1931, הוא בן למשפחה דרוזית ותיקה וידועה, בנו הבכור של שיך נגיב מנצור, ראש המועצה המקומית בימי המנדט הבריטי וגם לאחר קום מדינת ישראל. שיך נגיב מנצור זכה לאות "עלה" על פועלו למען בטחון המדינה ושלום אזרחיה.

ממשפחת מנצור צמחו מפקדים בכירים בכוחות הביטחון, שגרירים וקונסולים ממשפחת מנצור ייצגו את ישראל, בוייטנאם איקואדור, אנגולה, פרו ואטלנטה שבג'ורג'יה.

כמאל מנצור היה המוביל בחברה הדרוזית, מאז קום המדינה מילא ועדנו ממלא תפקידים ציבוריים ממלכתיים, ייצג את מדינת ישראל במסעות הסברה ברחבי העולם, פעל רבות במסגרות שונות לחיזוק הקשרים בין עדות המיעוטים ומדינת ישראל ובמסגרת זו ערך מפגשים רבים, ביקורים הדדיים והרצאות.

ב-1956 מונה כמאל מנצור כממונה על ההסברה בקרב הערבים בצפון הארץ, מטעם משרד החינוך והתרבות עד שנת 1986.

במסגרת תפקידו ארגן סיורים לאוכלוסייה הערבית ברחבי הארץ, ערך כנסים וימי עיון לאזרחים הערבים, פעל להבאת רבבות אזרחים ערבים לבית הנשיא ביום "הפתוח" וחלק עלוני הסברה על מוסדות המדינה.

בתקופות הקשות שעברו על המדינה הוא עשה ימים ולילות כדי להרגיע את הרוחות ולפייס ברוח הסבלנות והסובלנות.

פרסם מאמרים רבים על ישראל בעיתונות הערבית המקומית.

בקול-ישראל בערבית שידר וכתב שיחות מדיניות לחיזוק עמדת ישראל בסכסוך הערבי ישראלי ונגד ההסתה.

בעיתונות העברית פרסם מאמרים על העדה הדרוזית, האוכלוסייה הערבית, ועל המזרח התיכון.

הופיע בטלוויזיה המקומית ובטלוויזיות בחוץ לארץ כדי להסביר את עמדת ישראל והדו-קיום בין יהודים וערבים שבמדינה.

ב-1957 בחר בו משרד החוץ להיות השליח הלא יהודי הראשון למסע הסברה בארה"ב, קנדה ואירופה, ובמשך שנים ערך שליחויות הסברה נוספות אשר זכו להערכה ולהוקרה על ידי משרד החוץ ומלווה עצמאות לישראל.

במסגרת מסעות ההסברה שערך במרוצת השנים בארה"ב ובקנדה מטעם משרד החוץ ומלווה העצמאות, הופיע בהרצאות וסימפוזיונים בפני ארגונים יהודיים ובתי כנסת, בפני ארגונים נוצריים ובכנסיות, במועדונים פוליטיים וחברתיים, באוניברסיטאות בפני מרצים וסטודנטים.

כן הופיע ברשתות הטלוויזיה המקומיות והארציות בארה"ב ובקנדה וקיים עשרות מסיבות עיתונאיות.

בהופעותיו מטעם מלווה העצמאות לישראל הצליח לאסוף כספים רבים למען חיזוק כלכלת ישראל.

על מגוון פעולותיו במסעות ההסברה זכה להערכה רבה ולשבחים ע"י מוסדות המדינה הרשמיים.

ב-1970 התמנה כמאל מנצור ע"י הנשיא זלמן שז"ר ז"ל לשמש כיועצו לענייני מעוטים, תפקיד זה הוא ממשיך למלא ברציפות, מאז ועד היום, לצדם של שבעת הנשיאים זלמן שז"ר ז"ל, אפרים קציר ז"ל, יצחק נבון, חיים הרצוג ז"ל, עזר ויצמן ז"ל, משה קצב ושמעון פרס.

במסגרת תפקידו כיועץ נשיא המדינה, חזק הקשרים בין בית הנשיא והאוכלוסייה הערבית על ידי מפגשים של נציגי הציבור הערבי עם הנשיאים, וסיורים שוטפים של הנשיאים בישובים הערבים במיוחד בחגיהם.

זאת, לצד היותו גורם מלווה ומייעץ בקשר עם עדות המיעוטים וסיוע בטיפול בעניינים שונים שעלו בתוך העדות ובין העדות למדינה.

ראשי הציבור הערבי, הוזמנו לבית הנשיא באירועים ממלכתיים שנערכו לראשי מדינות.

הנשיא ובית הנשיא הפכו במשך השנים למשענת לאוכלוסייה הערבית ופה לתביעותיהם ממוסדות המדינה.

נשיאי ישראל, שהוקירו את אישיותו ותבונתו, שמחו להיעזר בשירותיו הטובים. כולם כאחד, העריכו את מסירותו ומומחיותו, דרכי הנועם בהם הוא פועל ויכולתו הרבה.

ולהלן ציטטות שכתבו נשיאי ישראל על מר מנצור:

פרופ' אפרים קציר ז"ל, הנשיא הרביעי של מדינת ישראל, כתב על מר מנצור:"אני עצמי נתמלאתי הערכה רבה לכמאל מנצור משום הידע הרב שרכש במורשת, בתרבות, ובמנהגים של האוכלוסייה הדרוזית והאוכלוסייה הערבית, ומשום דרכי הנועם בהם נקט כנציגי עבור אלו שבאו להיפגש עם נשיא המדינה.

אין לי ספק שכמאל סייע בעבר והוא ממשיך לסייע גם היום בהדוק הקשרים בין נשיאי ישראל לבין נציגי העדה הדרוזית והעדה הפלשתינאית ועל כך יבורך."

מר יצחק נבון, הנשיא החמישי של מדינת ישראל, כתב על מר מנצור:"כנשיא לשעבר יכול אני להעיד על פועלו המבורך של כמאל מנצור כיועץ מסור, חכם ונאמן. בימים של עליות ומורדות במערכת המורכבת של יחסי יהודים וערבים, הגיש תמיד את עצתו הנכונה והאובייקטיבית שהקלה עליי את מלאכתי במאמציי לקרב את האוכלוסיות הללו להבנה הדדית ולשיתוף פעולה. במיוחד היה לי לעזר בהכנת נאומיי בערבית שנהגתי לשאת לעתים מזומנות. לסיכום, לפנינו מקרה של אדם יקר שהקדיש כל חייו לחברה ולמדינה, בנאמנות ובמסירות, בצניעות ובכל לב

מר עזר ויצמן ז"ל, הנשיא השביעי של מדינת ישראל, כתב על מר מנצור: "הכרתי את כמאל מנצור עוד לפני שמוניתי לנשיא מדינת ישראל וגם את משפחתו המכובדת. משפחת כמאל מנצור ידועה בהכנסת האורחים שלה ובביתה זכו להתארח אישים רמי מעלה מישראל ומרחבי העולם כולו. כמאל מנצור שמש כיועץ לענייני ערבים לנשיאי ישראל החל משנת 1970.בתקופת שירותי כנשיא המדינה עבדתי עמו באופן צמוד ויומיומי ונהניתי מעבודתו המקצועית, תבונתו ונועם הליכותיו".

מר משה קצב, הנשיא השמיני של מדינת ישראל, כתב על מר מנצור:"עם סיום כהונתי כנשיאה השמיני של מדינת ישראל, אני משבח אותך על שירותך כיועץ הנשיא לענייני מיעוטים ועל עבודתך המסורה, האחראית והנמרצת, על תרומתך האישית שהביאה להצלחת המשימות החשובות אשר עמדו על סדר יומה של מדינת ישראל בתקופת כהונתי. עבדנו יחד בתקופה מעניינת, מורכבת ומלאת אתגרים ואירועים ובמהלכה הוכחת תבונה וכישרון, יכולת גבוהה והתמדה, ועמדת במטלות הרבות שהוטלו עליך לשביעות רצוני. שירתנו את מדינת ישראל ואת אזרחיה בנאמנות ובתחושת שליחות, היקפי הפעילות היו אדירים, רבים ומגוונים ועמדנו בהצלחה ביעדים שהצבנו בתחום הלאומי והממלכתי..."

מר שמעון פרס, הנשיא התשיעי של מדינת ישראל, כתב למר מנצור: "תודה על תרומתך לבית הנשיא ובהוקרה עמוקה על תרומתך למדינה".

שיח מופאק טריף הראש הרוחני של העדה הדרוזית ויו"ר המועצה הדתית הדרוזית בישראל העניק למר מנצור תעודת הוקרה בעת ביקור נשיאותי בקבר יתרו בנוכחות ראשי העדה הדרוזית בישראל ובה נכתב "העדה הדרוזית מעריכה שירותו הנאמן, המיוחד והמתמשך בשירות המדינה במשך יותר משלושים וחמש שנים כיועצם של ששת נשיאי ישראל.

כמוכן על שליחויות ההסברה בחו"ל מטעם מדינת ישראל ועל תרומתו הרבה לחיזוק הדו קיום בין כל העדות.

מר מנצור הרצה על הדרוזים, הערבים ובנושאים מזרח תיכוניים מאות הרצאות במשך השנים ברחבי הארץ, באוניברסיטאות, בבתי-ספר, במועדונים, בערים, במושבים, בקיבוצים ובפני כוחות הביטחון; כן עזר והדריך תלמידים וסטודנטים רבים בהכנת עבודות סיום וגמר על הדרוזים בארץ ובעולם.

מר מנצור כתב ספר בערבית תחת הכותרת "מאמתחתי- הרהורים ותחושות" אשר זכה להדים רחבים וחיוביים בארץ ובעולם הערבי. הספר הוגש לנשיא מצריים המנוח אנואר סאדאת ולסגנו מובארק שהרעיפו על מחברו תשואות והערכה.

כן כתב במשך השנים מאמרים בעיתונות העברית על הדרוזים, על הערבים ובנושאים מזרח תיכוניים ורבים מהם צוטטו ע"י פוליטיקאים ואנשי אקדמיה. בעיתונות הערבית הוא כתב על נושאים ישראליים אקטואליים ונושאים ספרותיים.

במסגרת הכנסת האורחים הדרוזית המפורסמת, ומתוך ראיה מדינית, פתח את שערי ביתו שבכפר עוספיה, בו ארח במשך השנים רבבות של אורחים רשמיים מהארץ ומחו"ל שכללו נשיאים, ראשי ממשלה, שרים, פרופסורים, חברי פרלמנט, סנטורים, עיתונאים ושחקנים.

קבוצות רבות של יהודים ולא יהודים מחוץ לארץ התארחו בביתו של כמאל מנצור ושמעו הרצאות על מדינת ישראל – ובכך הפך ביתו של כמאל מנצור (לסניף של משרד החוץ הישראלי)ומוסדות ציבוריים אחרים.

ספרי האורחים בביתו שבהם חתמו האורחים והביעו הערכה רבה כלפיו, מהווים עדות חייה ומאלפת לתרומתו של כמאל מנצור להסברת עמדת ישראל והפך במרוצת השנים למסביר לאומי.

אוניברסיטת חיפה העניקה למר מנצור תעודת הוקרה ובה נכתב:

"על תמיכתו בהגשמת חזון הקמת האוניברסיטה של צפון הארץ. השתתפותו הפעילה בבניית אוניברסיטת חיפה וביסוסה ועל סיועו במימוש מטרות האוניברסיטה ושירותו המופתי ומחויבותו לאוניברסיטה ועל תרומתו להאדרת המצוינות של ההשכלה הגבוהה בישראל".

מר מנצור זכה בפרס ההסתדרות ובתעודה נכתב:
"כאות הערכה על פועלו רב-השנים בקירוב לבבות בין יהודים וערבים".

בעשר השנים האחרונות, מר מנצור התנדב והתגייס למען קליטתם של חיילי צבא דרום לבנון,צד"ל, בחברה הישראלית לרבות קליטתם במקומות עובדה, וכך הפך יחד עם משפחתו כמושיעים לצד"ל ממצוקתם הקשה.

דמותו ואישיותו של מר כמאל מנצור הם נציגתה של העדה הדרוזית בישראל, כממשיך מסורת משפחתית ארוכת שנים, במסירות ללא לאות למען ענייני המדינה, לצד אלה של עדתו, הפך את מנהיגותו כלי שרת למען הזולת והחברה בעת מחלוקת ומצוקה. פעילותו ואישיותו, אכן מעמידים את מר מנצור בשורה הראשונה של מנהיגי העדה הדרוזית בישראל כמי שראוי, להוקרתה של המדינה.

זה חלק ממפעל חיים של כמאל מנצור במשך עשרות בשנים בתפקידים הממלכתיים והציבוריים אשר הפכו אותו ופועלו למוסד מיוחד במינו ראוי להערכה ולהוקרה.

אין גם ספק שבחירתו של כמאל מנצור תתקבל בציבור הרחב בברכה חמה וכאות הוקרה לעדה הדרוזית כולה על מסירותה ונאמנותה למדינה ותרומתה החיונית לביטחונה.

 

تعزية بفقدان المرحوم ابو زكي كمال نجيب منصور

طاقم موقع פורטל הכרמל והצפון يتقدم بأحر التعازي بفقدان المرحوم أبو كايد جهاد سلامه منصور , عن عمر ناهز ال 70 , من قرية دالية الكرمل , الصلاة على الجنازة ومراسم الدفن في بيت الشعب، اليوم الاثنين الموافق 18/3/24, الساعة الواحدة(13:00) ظهرًا . له الرحمه ولكم من بعده طول البقآء , إنا لله وإنا إليه راجعون.

من قرية عسفيا

 

ابو زكي كمال نجيب منصور, من قرية عسفيا, عن عمر ناهز  ٩٣ عاماً. الصلاة على الجنازة ومراسم الدفن اليوم الجمعة الموافق 22.3.2024 الساعة الثامنة والنصف (20:30) مساءً في بيت بني معروف.


 

للأخذ بالخاطر عائلة الفقيد ستكون متواجدة في بيت بني معروف ايام السبت والأحد من الساعة الرابعة وحتى الثامنة مساءً.
 

للتواصل مع عائلة الفقيد على الأرقام التالية:
 

 

ابناء الفقيد:
 

 

السيّد أبو كمال زكي كمال منصور0544514725
 

 

السيّد ابو عناب نجيب كمال منصور 0506204147
 

 

أنسباء الفقيد:

 


السيّد ابو طارق فرج شكيب منصور0506243034
 

 

السيّد أبو آدم عادل علي0528989660
 

 

السيّد ابو سليم شفيق سلامة0505247834
 

 

السيّد أبو دانيال حسون حسون0506727272

 

 

لا آراكم الله مكروهاً بعزيز
 

إنا لله وإنا إليه راجعون

 

כמאל מנסור מפעל חיים2010.wmv

תגובות

מומלצים