תיקון שיאפשר לרשויות לנהל את משק המים והביוב ללא תאגיד

השר כהן:"החוק יבטל משרות פוליטיות וישמור על משק כספי סגור", היו"ר ביטן הודיע כי יפתור את סוגיית קיזוז המע"מ של עסקים בהכנה לקריאה שנייה ושלישית, בתום 4 ישיבות סוערות: ועדת הכלכלה אישרה לקריאה ראשונה את התיקון שיאפשר לרשויות לנהל את משק המים והביוב גם ללא תאגיד.

21.03.2026 מאת: פורטל הכרמל והצפון

 

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה היום לקריאה ראשונה שתי הצעות לתיקון חוק תאגידי מים וביוב, של ח"כ איתן גינזבורג ושל ח"כ ווליד טאהא, שנועדו לאפשר לרשויות המקומיות לתת שירותי מים וביוב בעצמן ולא באמצעות תאגיד. האישור התאפשר בתום 4 ישיבות סוערות, ולאחר שהיו"ר ביטן הצליח לגשר בין עמדת משרדי האנרגיה והתשתיות לבין האוצר והמציע ח"כ גינזבורג. היו"ר ביטן הבהיר כי הנושאים שעדיין במחלוקת יוכרעו בעת הכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית, והזכיר כי בין היתר צריך למנוע מצב שהתיקון יוביל לתוספת מע"מ על המגזר העסקי.

 

היו"ר ביטן הדגיש, כי הרפורמה נועדה לתת לרשויות מקומיות חלופה לניהול משק המים, ואמר: "אנחנו רוצים לתת אפשרות לרשויות שמנהלות את עצמן היטב לנהל גם את משק המים שלהן. זה לא יחול על כולם, רק על מי שעומד בקריטריונים הנוקשים". שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, הודה ליו"ר ולוועדה על העבודה המקצועית וציין: "זאת רפורמה חשובה שתיתן חלופה אמיתית לרשויות מקומיות מצליחות. אנחנו לא רוצים למנות עובדים מיותרים או ליצור בירוקרטיה נוספת". ח"כ גינזבורג הוסיף: "המטרה היא להקל על האזרחים ולתת לרשויות מקומיות יעילות את הכלים לנהל את משק המים שלהן".

 

נושא המע"מ עלה בדיון היום השר כהן התייחס לכך, ואמר כי כשהוקמו תאגידי המים הכוונה הייתה טובה, מאחר שהטענה הייתה שהרשויות לא השקיעו בתשתיות שקרסו. אלא שאז, לדבריו, "בא האוצר ולא פעל בידיים נקיות, הוא העביר את זה לחברה ואז שכשחברה שולחת חשבון לגברת כהן היא מכניסה לה גם את המע"מ. אם הם היו באים בידיים נקיות היו שמים את זה בתאגיד עירוני ולא מחייבים את גברת כהן במע"מ, הם באו בחוסר תום לב לסחוט את האזרח והתוספת הזו נולדה בחטא. אני מבקש מהיו"ר ביטן שעד קריאה שנייה ושלישית נחשוב איך להקל על האזרחים, ויחד עם ח"כ גינזבורג נתקן את זה".

 

היו"ר ביטן הזכיר לשר כהן, כי בעבר היה הסכם עם ש"ס ואריה דרעי, שהפחית כ-12% מהתעריף, כחלופה להפחתת המע"מ. "אמרתי לדרעי שבעוד כמה שנים ישכחו את זה, לא אמרו שזה הורדת מע"מ כי האוצר לא רצה", אמר. השר כהן ציין כי היו"ר ביטן צודק, אבל ההטבה של דרעי התפוגגה. "האוצר חובבי העלאות מחירים במוצרים הבסיסיים", אמר השר כהן. נציג אגף התקציבים באוצר, עידו מור, התייחס לכך ואמר כי ב-2017 אכן הממשלה ויתרה על היטלי הפקה בסך 250 מיליון שקל בשנה, וזה הלך באופן קבוע לתעריף המים. הוא הוסיף כי הדבר היחיד שאולי התווסף לחשבון המים של הציבור זה אחוז וחצי לכל היותר, מעלויות מע"מ על הרווח של התאגיד, ולא אמור להיות רווח לתאגיד. "התושבים לא ניזוקו משמעותית מזה, והעסיקים ניזוקו", אמר מור. היו"ר ביטן שב והבהיר כי הנושא ייפתר בעת הכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית.

 

במהלך הדיונים הסוערים התייחס שר האנרגיה כהן לנעשה ואמר כי הוא יושב בשקט כדי לא לתת לגיטימציה לפיליבסטר שניסו לייצר בוועדה. "יושבים כאן חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה וכשהחוק יעלה למליאה תהייה לו תמיכה של 100 חברי כנסת, וזאת הדמוקרטיה. יש ראשי רשויות מצוינים שמתנהלים בלי תאגיד, ויש תאגידים לעומתיים לראשי רשויות ותובעים אותם. מי עובד אצל מי? מי שחייב דין וחשבון לציבור זה ראש המועצה. אם תשאלו תושבים מי מנכ"ל תאגיד המים אף אחד לא ידע, אם תשאלו מי ראש העיר כולם ידעו. הרשויות מטפלות בדברים יותר חשובים מהמים, כמו חינוך, בטיחות, תכנון. משק המים הפך להיות טוב לא בזכות רשות המים והתאגידים, אלא בגלל שהפך למשק כספי סגור. לא בזכות מאות ג'ובים מיותרים, החוק הזה כולל משק כספי סגור ויבטל משרות פוליטיות.

 

נציג האוצר, עידו מור, אמר בישיבות הקודמות כי עדיין צריך לחייב להתאגד אלא אם רשות עומדת בתנאים. מנכ"ל משרד האנרגיה והתשתיות, יוסי דיין, השיב כי החובה להקים תאגיד תתבטל רק למי שיעמוד בתנאים. היו"ר ביטן הזכיר כי הוא ממתין לנוסח ההצעה הממשלתית, ואמר כי אם ההצעה הזו תאושר בקריאה ראשונה אז יהיה תמריץ להביא אותה. הממונה על התאגידים ברשות המים, עומר ורדי, אמר כי הדבר ייצר חרב על הצוואר של התאגידים, והשר כהן, הגיב: "אם המצב הקיים הוא כל כך טוב אז הם יישארו בתאגיד, אבל אתה יודע את כמות הבעיות של הגוף שאתה בין העומדים בראשו".

 

בדיונים הקודמים נדונו גם התנאים שהרשויות יצטרכו לעמוד בהן, שכוללים בין היתר פחת מים שלא יעלה על שיעור שיקבע שר האנרגיה והמים בהתייעצות עם מועצת רשות המים, שיעור גבייה שלא יפחת מהשיעור שיקבע שר האנרגיה בהתייעצות עם שרי הפנים והאוצר, עמידה ב-85% לפחות מתכנית הפיתוח שלה, ניהול משק מים במשק כספי סגור ועמידה בתנאי איתנות פיננסית שיקבע שר האנרגיה בהתייעצות עם שרי האוצר והפנים. עוד נקבע, כי רשות שמנהלת את משק המים והביוב תקים חשבון בנק ייעודי נפרד לכספי משק המים והביוב, והכספים ישמשו רק לצרכי משק המים והביוב.

 

בתום הדיון היום אושרה כאמור ההצעה לקריאה ראשונה פה אחד, בקולותיהם של היו"ר ביטן וח"כ גינזבורג. לאחר ההצבעה ביקש ח"כ גינזבורג להודות לכל מי שלקחו חלק בתהליך, והתייחס גם לדברים הקשים שנאמרו במהלך הדיונים ואמר כי הכוונה היא להביא הצעת חוק טובה, גם אם בדרך יש חילוקי דעות, וכי הוא מאמין שטובת משק המים היא שעומדת לנגד עיני כולם. מור ביקש גם הוא להגיב, ואמר כי בדיונים השתלחו בעובדי מדינה, שהציגו את עמדתם המקצועית שהם סבורים שהיא קריטית, בצורה בלתי סבירה ולא מכבדת. הוא ציין כי בסוף הכנסת היא שקובעת, ואכן מדובר בנושא יצרי, ועדיין אין סיבה להתייחסות לא מכבדת. ח"כ גינזבורג הסכים ואמר כי אכן הכבוד צריך להישמר וביקש להתנצל אם מישהו נפגע מדבריו ואמר כי הוא משתדל לנהוג בכבוד כלפי כולם.

 

תגובות

מומלצים