נלחמים בניצול צרכנים והעלאת מחירים

הלשכה המשפטית של משרד הכלכלה והתעשייה, הגישה לבתי המשפט ברחבי הארץ כתבי אישום כנגד בעלי עסקים אשר מכרו לציבור במחירים מופקעים, מצרכי מזון בסיסיים שנמצאים תחת פיקוח מחירים. במחצית הראשונה של שנת 2022 בוצעו 2134 ביקורי פיקוח ונפתחו 274 תיקי אכיפה.

12.08.2022 מאת: פורטל הכרמל והצפון
נלחמים בניצול צרכנים והעלאת מחירים

משרד הכלכלה והתעשייה: מאסר על תנאי, קנסות עונשיים והטלת התחייבות כספיות למשך מספר שנים, הוטלו על בעלי עסקים בגין הפקעות מחירי מזון בסיסי בנתיבות, אשקלון, ראש העין, תל אביב ורמת גן

  • מאסר על תנאי של ששה חודשים למשך שנתיים, קנס כספי בגובה של 10,000 ₪ והתחייבות כספית נוספת בגובה 25,000 ש"ח, הוטלו על בעל עסק מנתיבות שהפקיע מהציבור מחירי מזון בסיסיים ומפוקחים בשיעור מצרפי של 170%
  • פיצוי למתלונן בסך 1500 ₪, קנס כספי בגובה 24,000 ₪ והתחייבות כספית בגובה 15,000 למשך 3 שנים, הוטלו על בעל עסק בתל אביב על שהפקיע מחירים
  • קנס כספי בגובה 17,000 ₪ והתחייבות כספית בגובה 20,000 ₪ למשך 3 שנים, הוטלו על בעל עסק ברמת גן על שהפקיע מחירים
  • קנס כספי בסך 6000 ₪ והתחייבות כספית בגובה של 20,000 ₪ למשך 3 שנים, הוטלו על בעל עסק מאשקלון שהפקיע מחירים
  • קנס כספי בסך 7500 ₪ והתחייבות כספית בגובה 10,000 ₪, הוטלו על בעל עסק מראש העין שהפקיע מחירים

בשנת 2021 בוצעו 2429 ביקורי פיקוח ונפתחו 275 תיקי אכיפה ; במחצית הראשונה של שנת 2022 בוצעו 2134 ביקורי פיקוח ונפתחו 274 תיקי אכיפה

נאוה זקן, סמנכ"לית אכיפה, מסחר ומדידה במשרד הכלכלה והתעשייה: "משרד הכלכלה והתעשייה משקיע מאמצעים מוגברים מאוד על מנת להפחית את ולמנויוקר המחייהע ניצול לרעה של צרכנים, באמצעות הפקעת מחירי מזון בסיסיים. לאכיפה השוטפת נוספו לאחרונה שורה של מבצעים מיוחדים וממוקדים שנערכו ויערכו ברחבי הארץ על מנת להביא להפסקת התופעה הפסולה של הפקעות מחירים.  במסגרת זו יינתן דגש מיוחד להסרת ההפרות שהתגלו בביקורת וזאת לצד ביצוע אכיפה ממוקדת לגבי מפרים חוזרים וסדרתיים. בית עסק שיימצא מפר את החוק ומפקיע מחירים, ייפתחו כנגדו בהליכים פליליים ובנוסף לכך תבוצע בו ביקורות נוספות כדי לוודא שההפקעות תוקנו והוראות החוק נשמרות"
                                                                                                  

  • בעקבות תלונה שהעביר אזרח על הפקעת מחירים בבית עסק לממכר מזון בנתיבות, פתח משרד הכלכלה והתעשייה, באמצעות חוקרי מינהל אכיפה ומדידה, בחקירה מאומצת בבית העסק לבחינת תקינות המחירים המפוקחים הנגבים מהציבור. מהביקורת שנערכה בבית העסק עלה, כי נמכרו לציבור בהפקעה ניכרת, חמישה מצרכי מזון בסיסיים הנמצאים תחת פיקוח וזאת בשיעור מצרפי של 170% הפקעה לסך חמשת המצרכים וביניהם חלב, גבינה, שמנת ועוד.  בעקבות כך גזר בית המשפט על בעל העסק ששה חודשי מאסר על תנאי למשך שנתיים, קנס כספי בגובה של 10,000 ₪ והתחייבות כספית נוספת בסך של 25,000 ₪ למשך שלוש שנים להימנע מביצוע עבירות של הפקעת מחירים. 
  • בעקבות ביקורת של מנהל האכיפה והמדידה שבמשרד הכלכלה והתעשייה לבדיקת מצרכי יסוד שבפיקוח, בבית העסק לממכר מזון באשקלון, הרשיע בית המשפט את בעל בית העסק במכירת מצרך ביצים שבפיקוח מעל המחיר הקובע וגזר עליו   קנס עונשי בסך 6,000 שקל,  וכן חייב אותו לחתום על התחייבות בסך 20,000 שקל למשך  3 שנים , שלא יעבור את אותה העבירה בה הורשע. במסגרת הכרעת הדין , בית המשפט מבקש לציין כי "הערך המוגן בעבירה זו הוא שמירה על הוגנות במסחר, שמירה על יציבות המחירים ברמת מחירים סבירה של מוצרי יסוד אשר מכוונת בעיקר להגנה על זכויות אדם בסיסיות ובפרט, להגן על האוכלוסייה החלשה".
  • בעקבות תלונה של צרכן על הפקעת מחיר במצרך מזון שבפיקוח בבית עסק לממכר מזון בראש העין,  בוצעה חקירה  בנושא על ידי מנהל האכיפה והמדידה שבמשרד הכלכלה והתעשייה .  המתלונן הלין  כי רכש תבנית ביצים של 12 יחידות גודל XL במחיר של 25 שקל במקום 12.40 שקל מחיר הפיקוח (שיעור הפקעה המסתכם ב- 101% ), וזאת  בניגוד לחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, תשנ"ו-1996 אשר נועד להגן על הצרכן ומכוחו נקבעים מחירי מקסימום למצרכי מזון בפיקוח . בגין עבירה זו, הוטלו על בעל העסק קנס עונשי בסך של 7,500 ₪ וכן התחייבות כספית נוספת למשך שנתיים בסך של 10,000 ₪ להימנע מביצוע עבירות על חוק זה. 
  • בעקבות תלונה של צרכן  על הפקעת מחיר במצרך מזון שבפיקוח על חלב בבית עסק לממכר מזון בתל אביב, בוצעה ביקורת בבית העסק על ידי מנהל האכיפה והמדידה שבמשרד הכלכלה והתעשייה , ונמצא כי הופקעו  מצרכי יסוד המצויים תחת פיקוח מחירים -  גבינה 5% , חלב, אשל, גיל , שמנת חמוצה .  הוגש כתב אישום נגד הבעלים של  בית העסק בגין הפקעת מספר מצרכי מזון, וזאת בניגוד לחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים , תשנ"ו-1996 . ביולי 2022 לאחר הסדר טיעון בתיק, הרשיע בית המשפט את בעל בית העסק   בעבירה של מכירת מצרכים בפיקוח מעל המחיר הקובע  וגזר על  בעל בית העסק -  קנס עונשי  בגובה 24,000 שקל, וכן חייב אותו לחתום על התחייבות  בסך 15,000 שקל למשך 3  שנים שלא יעבור את אותה עבירה שבה הורשע ,  וכן קבע פיצוי למתלונן בסך 1500 שקל בגין הפקעת מחיר אסורה.
  • בעקבות תלונה של צרכן על הפקעת מחיר במצרך מזון שבפיקוח , ביצים  בבית עסק לממכר מזון ברמת גן,  בוצעה ביקורת בבית עסק זה על ידי מנהל האכיפה והמדידה שבמשרד הכלכלה והתעשייה , ונמצא כי הופקעו  מצרכי יסוד המצויים תחת פיקוח מחירים -  גבינה  5%, מלח, ביצים, אשל, גיל ושמנת חמוצה בעקבות מעשים אלו,   הוגש כתב אישום נגד הבעלים של  בית העסק בגין הפקעת מספר מצרכי מזון, וזאת בניגוד לחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים , תשנ"ו-1996. ביולי 2022 לאחר הסדר טיעון בתיק, הרשיע בית המשפט את בעל בית העסק   בעבירה של מכירת מצרכים בפיקוח מעל המחיר הקובע  וגזר על  בעל בית העסק -  קנס עונשי  בגובה 17,000 שקל, וכן חייב אותו לחתום על התחייבות  בסך 20,000 שקל למשך 3  שנים שלא יעבור את אותה עבירה שבה הורשע . במסגרת הכרעת הדין , בית המשפט מבקש לציין כי הפיקוח על המחירים נועד להגן על השכבות החלשות ולאפשר להם תזונה בסיסית.

בעקבות ממצאים אלו, וכתוצאה ממאמצי האכיפה המוגברים של משרד הכלכלה, הגישה הלשכה המשפטית של משרד הכלכלה והתעשייה, לבתי המשפט ברחבי הארץ כתבי אישום כנגד בעלי עסקים אשר מכרו לציבור במחירים מופקעים, מצרכי מזון בסיסיים שנמצאים תחת פיקוח מחירים וזאת בניגוד להוראות חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, תשנ"ו-1996, אשר נועד להגן על ציבור הצרכנים ובעיקר על השכבות החלשות מפני הפקעת מחירים אסורה, כאשר מכוחו של חוק זה נקבעים מחירי מקסימום למצרכי מזון בפיקוח. לעניין זה, התבטאו בעבר בתי משפט כי הפקעת מחירים הינה בבחינת גזלה מאנשים קשיי יום הנדרשים למוצרים בסיסיים שכאלה ובכלל מהציבור. 
 
באחריות כל העוסקים במכירת מוצרים הנתונים בפיקוח מחירים, הן במכירה לקמעונאי והן במכירה לצרכן, להתעדכן במחיר המרבי העדכני למוצרים וכן בעדכוני המחירים השוטפים המופיעים בחוק ולמנוע מצב שבו הצרכן משלם עבור מוצר יסוד יותר מהקבוע בחוק. 

 

 

תגובות

מומלצים