מה הציבור חושב על ההתנהלות בחרבות ברזל?

אמון הציבור בגופי המדינה והביטחון ממשיך לרדת, ירידה משמעותית באמון בצבא, ברמטכ״ל ובדיווחי דו״צ, במשטרה נמדדו אחוזי אמון נמוכים למדי, 17% בלבד דיווחו על אמון גבוה בממשלה, ו-25% העידו על אמון גבוה בראש הממשלה נתניהו.

30.07.2024 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מה הציבור חושב על ההתנהלות בחרבות ברזל?

 

המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS בסקר חדש ממשיך לעקוב אחר עמדות הציבור בנושא מלחמת ״חרבות ברזל״

 

נמשכת מגמת הירידה באמון הציבור בכלל הגופים - ירידה משמעותית זוהתה באמון הציבור ברמטכ״ל ובדיווחי דו״צ,  פחות משליש (28%) מהציבור היהודי העיד כי אם היה לו בן/בת בגיל גיוס היה מעודד אותו/ה להתגייס לקרבי; 73% מהציבור סבור כי תמיכת ארה"ב הנה הכרחית להישרדותה של ישראל.

 

אמון הציבור

שיא שלילי בשיעור המדווחים על אמון גבוה בצה״ל – 71% במדגם הכולל, 78% בקרב האוכלוסייה היהודית (ירידה של 6% בהשוואה לחודש החולף ושל כ-11% מאז התחלנו במדידות בחודש אוקטובר).

 

שיא שלילי בשיעור המדווחים על אמון גבוה במשטרה - 33% במדגם הכולל, 36% במדגם היהודי (ירידה של 36% מאז התחלת המדידות).

 

שיעור המדווחים על אמון גבוה בממשלת ישראל – 17% במדגם הכולל, 18% בקרב האוכלוסייה היהודית (ירידה של 9% בהשוואה לחודש החולף).

 

ירידה בשיעור המדווחים על אמון גבוה בראש הממשלה – 25% במדגם הכולל, 29% בקרב האוכלוסייה היהודית (ירידה של 6% מסקר יוני). 

 

שיא שלילי נרשם גם בשיעור המדווחים על אמון גבוה ברמטכ״ל – לראשונה פחות מ-50% - 42% במדגם הכולל, 45% בקרב האוכלוסייה היהודית (ירידה של 11% מסקר יוני).

 

שיעור המדווחים על אמון גבוה בדיווחי דובר צה״ל – 54% במדגם הכולל, 60% בקרב האוכלוסייה היהודית (ירידה של 12% מסקר יוני ושל 28% מנקודת השיא בנובמבר).

 

61% מהנשאלים במדגם הכולל מאמינים כי צה״ל ינצח במלחמה בעזה, ו-68 אחוזים מהנשאלים באוכלוסייה היהודית מאמינים בכך (ירידה מ-92% בהשוואה לחודש אוקטובר).

 

62% מהנשאלים במדגם הכולל מאמינים כי צה״ל ינצח במלחמה בצפון, ו-68 אחוזים מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית מאמינים בכך (ירידה מ-91% בחודש אוקטובר).

 

45% מהנשאלים במדגם הכולל ו-51% מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית מאמינים כי מטרות המלחמה יושגו במידה רבה או במלואן (ירידה מ-76% בנובמבר).

 

41% מהנשאלים במדגם הכולל ו-45% מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית הביעו אמון ברמה גבוהה או גבוהה מאוד בצה״ל ביחס לאופן תחקור והפקת הלקחים מאירועי ה-7 באוקטובר, בהשוואה ל-49% אשר הביעו מידת אמון נמוכה או נמוכה מאד במדגם הכללי ו-46% במדגם היהודי.

 

רק 15% מהנשאלים במדגם הכולל מעניקים לממשלה ציון גבוה על הטיפול במפונים עד כה.

 

 

סולידריות וחוסן חברתי

ירידה בתחושת הסולידריות הנצפית בהשוואה לסקר יוני – 34% מהנשאלים במדגם הכולל ו-37% מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית מדווחים כי לדעתם, תחושת הסולידריות התחזקה או התחזקה מאוד. זאת בהשוואה ל-82% בקרב האוכלוסייה היהודית בחודש אוקטובר.

 

63% מהנשאלים במדגם הכולל ו-66% מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית מוטרדים במידה רבה מאוד או במידה די רבה ממצבה החברתי של ישראל אחרי המלחמה.

 

נמשכת מגמת הירידה באופטימיות בדבר יכולתה של החברה הישראלית להתאושש מהמשבר ולצמוח – 55% מהנשאלים במדגם הכולל מביעים אופטימיות שכזו, ו-61% מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית (בהשוואה ל-81% בחודש אוקטובר).

 

שיעור נמוך של נשאלים מדווח על תחושת ביטחון אישי גבוהה או גבוהה מאוד – 24% במדגם הכולל, 26% בקרב האוכלוסייה היהודית ו-9% בלבד בקרב האוכלוסייה הערבית. 

 

תגובה ראויה בצפון

יציבות בתפיסות הציבור ביחס לתגובה הראויה לפעולות חיזבאללה בצפון בהשוואה לחודש החולך. 24% מהנשאלים במדגם הכולל תומכים בהמשך מדרגת הפעילות הנוכחית, 22% סבורים כי יש ליזום פעילות צבאית מוגבלת בהיקפה, 19% סבורים כי יש ליזום פעילות צבאית רחבה גם במחיר של מלחמה אזורית ו-22% סבורים כי יש ליזום פעילות צבאית רחבה גם במחיר של מלחמה אזורית לרבות כיבוש ושליטה מסוימת בשטחי דרום לבנון.

 

יחסי צבא-חברה

ירידה קלה בשיעור אלו המשיבים כי היו מעודדים בן משפחה שכבר שירת מילואים קרבי כלוחם במהלך המלחמה, והיה מקבל צו מילואים נוסף להתייצב בכל מקרה (46% לעומת 52% בסקר יוני). במקביל, עלייה בשיעור המשיבים שאמרו כי לא היו מעודדים להתייצב בכל מקרה (15% לעומת 10% בסקר יוני).

 

פחות משליש (28%) מהציבור היהודי העיד כי אם היה לו בן/בת בגיל גיוס היה מעודד אותו/ה להתגייס לקרבי (לעומת 31% בסקר יוני). נצפתה עליה קלה בשיעור המשיבים שלא יעודדו להתגייס לצה״ל (12% לעומת 7.5% בסקר יוני) ובשיעור המשיבים שיעודדו להתגייס אך לא לקרבי (32% לעומת 25.5% בסקר יוני).

 

בהמשך להודעת צה"ל כי יפעל לגייס 3000 חרדים בשנה הקרובה, בנוסף ל-1800 חרדים המתגייסים כבר כיום – 39% מהציבור היהודי סבור כי מדובר ביעד נמוך מידיי, 34% סבורים כי מדובר ביעד נכון ואילו 16% סבורים כי לא צריך לגייס חרדים כלל.

 

40% מהציבור היהודי סימנו את ההנהגה החרדית או הרבנים כגורם האחראי לעובדה שחרדים כמעט ואינם מתגייסים היום לצה"ל. 32% מאשימים את ממשלת ישראל, 9% את בית המשפט העליון ורק 8% מאשימים את צה"ל.

 

65% אחוזים מהציבור היהודי מאמין שלא יחול שינוי משמעותי בהיקף גיוס חרדים בשנים הקרובות לצה"ל, לעומת 25% בלבד הסוברים את ההפך.

 

ישראל והעולם

73% מהציבור סבור כי תמיכת ארה"ב הנה הכרחית להישרדותה של ישראל.

 

רק 29% מאמינים כי ישראל צריכה לחזק קשרים עם מעצמות גדולות אחרות (כמו הודו, סין או רוסיה).

 

55% מודאגים מאד או די מודאגים מבידוד בינלאומי אפשרי של ישראל.

 

תגובות

מומלצים