מה הציבור חושב על ההתנהלות בחרבות ברזל?
אמון הציבור בגופי המדינה והביטחון ממשיך לרדת, ירידה משמעותית באמון בצבא, ברמטכ״ל ובדיווחי דו״צ, במשטרה נמדדו אחוזי אמון נמוכים למדי, 17% בלבד דיווחו על אמון גבוה בממשלה, ו-25% העידו על אמון גבוה בראש הממשלה נתניהו.

המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS בסקר חדש ממשיך לעקוב אחר עמדות הציבור בנושא מלחמת ״חרבות ברזל״
נמשכת מגמת הירידה באמון הציבור בכלל הגופים - ירידה משמעותית זוהתה באמון הציבור ברמטכ״ל ובדיווחי דו״צ, פחות משליש (28%) מהציבור היהודי העיד כי אם היה לו בן/בת בגיל גיוס היה מעודד אותו/ה להתגייס לקרבי; 73% מהציבור סבור כי תמיכת ארה"ב הנה הכרחית להישרדותה של ישראל.
אמון הציבור
שיא שלילי בשיעור המדווחים על אמון גבוה בצה״ל – 71% במדגם הכולל, 78% בקרב האוכלוסייה היהודית (ירידה של 6% בהשוואה לחודש החולף ושל כ-11% מאז התחלנו במדידות בחודש אוקטובר).
שיא שלילי בשיעור המדווחים על אמון גבוה במשטרה - 33% במדגם הכולל, 36% במדגם היהודי (ירידה של 36% מאז התחלת המדידות).
שיעור המדווחים על אמון גבוה בממשלת ישראל – 17% במדגם הכולל, 18% בקרב האוכלוסייה היהודית (ירידה של 9% בהשוואה לחודש החולף).
ירידה בשיעור המדווחים על אמון גבוה בראש הממשלה – 25% במדגם הכולל, 29% בקרב האוכלוסייה היהודית (ירידה של 6% מסקר יוני).
שיא שלילי נרשם גם בשיעור המדווחים על אמון גבוה ברמטכ״ל – לראשונה פחות מ-50% - 42% במדגם הכולל, 45% בקרב האוכלוסייה היהודית (ירידה של 11% מסקר יוני).
שיעור המדווחים על אמון גבוה בדיווחי דובר צה״ל – 54% במדגם הכולל, 60% בקרב האוכלוסייה היהודית (ירידה של 12% מסקר יוני ושל 28% מנקודת השיא בנובמבר).
61% מהנשאלים במדגם הכולל מאמינים כי צה״ל ינצח במלחמה בעזה, ו-68 אחוזים מהנשאלים באוכלוסייה היהודית מאמינים בכך (ירידה מ-92% בהשוואה לחודש אוקטובר).
62% מהנשאלים במדגם הכולל מאמינים כי צה״ל ינצח במלחמה בצפון, ו-68 אחוזים מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית מאמינים בכך (ירידה מ-91% בחודש אוקטובר).
45% מהנשאלים במדגם הכולל ו-51% מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית מאמינים כי מטרות המלחמה יושגו במידה רבה או במלואן (ירידה מ-76% בנובמבר).
41% מהנשאלים במדגם הכולל ו-45% מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית הביעו אמון ברמה גבוהה או גבוהה מאוד בצה״ל ביחס לאופן תחקור והפקת הלקחים מאירועי ה-7 באוקטובר, בהשוואה ל-49% אשר הביעו מידת אמון נמוכה או נמוכה מאד במדגם הכללי ו-46% במדגם היהודי.
רק 15% מהנשאלים במדגם הכולל מעניקים לממשלה ציון גבוה על הטיפול במפונים עד כה.
סולידריות וחוסן חברתי
ירידה בתחושת הסולידריות הנצפית בהשוואה לסקר יוני – 34% מהנשאלים במדגם הכולל ו-37% מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית מדווחים כי לדעתם, תחושת הסולידריות התחזקה או התחזקה מאוד. זאת בהשוואה ל-82% בקרב האוכלוסייה היהודית בחודש אוקטובר.
63% מהנשאלים במדגם הכולל ו-66% מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית מוטרדים במידה רבה מאוד או במידה די רבה ממצבה החברתי של ישראל אחרי המלחמה.
נמשכת מגמת הירידה באופטימיות בדבר יכולתה של החברה הישראלית להתאושש מהמשבר ולצמוח – 55% מהנשאלים במדגם הכולל מביעים אופטימיות שכזו, ו-61% מהנשאלים בקרב האוכלוסייה היהודית (בהשוואה ל-81% בחודש אוקטובר).
שיעור נמוך של נשאלים מדווח על תחושת ביטחון אישי גבוהה או גבוהה מאוד – 24% במדגם הכולל, 26% בקרב האוכלוסייה היהודית ו-9% בלבד בקרב האוכלוסייה הערבית.
תגובה ראויה בצפון
יציבות בתפיסות הציבור ביחס לתגובה הראויה לפעולות חיזבאללה בצפון בהשוואה לחודש החולך. 24% מהנשאלים במדגם הכולל תומכים בהמשך מדרגת הפעילות הנוכחית, 22% סבורים כי יש ליזום פעילות צבאית מוגבלת בהיקפה, 19% סבורים כי יש ליזום פעילות צבאית רחבה גם במחיר של מלחמה אזורית ו-22% סבורים כי יש ליזום פעילות צבאית רחבה גם במחיר של מלחמה אזורית לרבות כיבוש ושליטה מסוימת בשטחי דרום לבנון.
יחסי צבא-חברה
ירידה קלה בשיעור אלו המשיבים כי היו מעודדים בן משפחה שכבר שירת מילואים קרבי כלוחם במהלך המלחמה, והיה מקבל צו מילואים נוסף להתייצב בכל מקרה (46% לעומת 52% בסקר יוני). במקביל, עלייה בשיעור המשיבים שאמרו כי לא היו מעודדים להתייצב בכל מקרה (15% לעומת 10% בסקר יוני).
פחות משליש (28%) מהציבור היהודי העיד כי אם היה לו בן/בת בגיל גיוס היה מעודד אותו/ה להתגייס לקרבי (לעומת 31% בסקר יוני). נצפתה עליה קלה בשיעור המשיבים שלא יעודדו להתגייס לצה״ל (12% לעומת 7.5% בסקר יוני) ובשיעור המשיבים שיעודדו להתגייס אך לא לקרבי (32% לעומת 25.5% בסקר יוני).
בהמשך להודעת צה"ל כי יפעל לגייס 3000 חרדים בשנה הקרובה, בנוסף ל-1800 חרדים המתגייסים כבר כיום – 39% מהציבור היהודי סבור כי מדובר ביעד נמוך מידיי, 34% סבורים כי מדובר ביעד נכון ואילו 16% סבורים כי לא צריך לגייס חרדים כלל.
40% מהציבור היהודי סימנו את ההנהגה החרדית או הרבנים כגורם האחראי לעובדה שחרדים כמעט ואינם מתגייסים היום לצה"ל. 32% מאשימים את ממשלת ישראל, 9% את בית המשפט העליון ורק 8% מאשימים את צה"ל.
65% אחוזים מהציבור היהודי מאמין שלא יחול שינוי משמעותי בהיקף גיוס חרדים בשנים הקרובות לצה"ל, לעומת 25% בלבד הסוברים את ההפך.
ישראל והעולם
73% מהציבור סבור כי תמיכת ארה"ב הנה הכרחית להישרדותה של ישראל.
רק 29% מאמינים כי ישראל צריכה לחזק קשרים עם מעצמות גדולות אחרות (כמו הודו, סין או רוסיה).
55% מודאגים מאד או די מודאגים מבידוד בינלאומי אפשרי של ישראל.