אבוקדו מה שצריך לדעת

ZOOM IN חודש אוקטובר אבוקדו, עונת הקטיף של האבוקדו החלה בעבר בחודשים אוגוסט ספטמבר עם הזנים המוקדמים. שינויי האקלים הביאו להקדמת והארכת עונת הקטיף וכך אנו יכולים ליהנות מכמעט 12 חודשים של אבוקדו ישראלי משובח בשווקים.

24.10.2022 מאת: פורטל הכרמל והצפון
אבוקדו מה שצריך לדעת

 

פרי האבוקדו חייב להגיע לשלב בגרות מינימלי לפני שייקטף קביעת מועדי סף לקטיף ומדדי הבשלה נועדה למנוע שיווק פרי לא בשל ובלתי ראוי למאכל.

 


אחוז השמן באבוקדו הוא מדד מצוין להבשלת הפרי וההמלצה היא לקטוף פרי רק כאשר הוא הגיע לאחוז השמן המתאים. הבדיקה של אחוז השמן מורכבת, ,יקרה ומסוכנת לבריאות. בשיטה זו ממצים מהפרי את השמן עם ממיסים אורגניים ובעזרת רפרקטומטר בודקים את תכולת השמן במיצוי. כבר מראשית שנות ה-80 נמצא כי יש מתאם גבוה מאוד בין בדיקת חומר יבש בציפת הפרי ואחוז השמן בפרי.

 

 

בעקבות המאמר כך הפסיקו למדוד את אחוז השמן בארץ ובעולם כולו כמדד להבשלת אבוקדו ומסתפקים בבדיקת אחוז החומר היבש, המשקף את כמות המים היורדת בפרי עם ההבשלה. אחוז השמן עולה לאורך תקופת ההבשלה במקביל לאחוד השמן בפרי, בקורלציה עם ירידה באחוז המים בציפה, דבר שמעלה את אחוז החומר היבש. באמצעים פשוטים של דגימת ציפת הפרי וייבושה בתנור ב 70 מ"צ למשך 48 שעות מקבלים את אחוז החומר היבש בפרי. ישנן טבלאות מסודרות בכל ארץ המגדירות את אחוז החומר היבש המינימלי בו מותר לקטוף את הפרי, כדי להיות בטוחים שהפרי יבשיל בצורה טובה.  

 

 

הזן % החומר היבש בפרי, דרגת הבשלה מינימלית מועדי קטיף
טיג 16 החל מ 10.8
דיי 16 החל מ 10.8
גליל 18 20.8 עד ספטמבר
אטינגר 20.5 החל מ 20.9 עד דצמבר
פוארטה 22 מאמצע נובמבר
האס 20.4 מאמצע נובמבר עד אפריל
הרווסט 20 מאמצע נובמבר עד אפריל
חורשים 22 מאמצע נובמבר
פינקרטון 20.50 החל מ 20.11 עד מרץ
לביא 20.4 מתחילת דצמבר
ארד 16 החל מ 15.12 עד פברואר
פינו 20.50 מדצמבר עד פברואר
ניר/אורית 21 מאמצע ינואר
וורץ 20.50 מסוף ינואר עד סוף מרץ
ארדיט 20.50 מסוף ינואר עד סוף מרץ
ריד 22.10

מאמצע מרץ עד יולי

 

 

זן גליל

סימני זיהוי: צורה מאורכת, קליפה חלקה, דקה ומבריקה. נשאר ירוק גם כשמבשיל.
עונה: 20 באוגוסט עד ספטמבר
טעם: עדין, אחוזי שומן נמוכים

 

 

סימני זיהוי: צורה ביצתית, קטן יחסית, קליפה קשה ומחוספסת שמתקלפת בקלות, כשמבשיל משנה צבעו מירוק לשחור
עונה: נובמבר עד אפריל
טעם: אגוזי, מרקם חלק

 

 

זן אטינגר

סימני זיהוי: צורה אליפטית, קליפה ירוקה וחלקה, דקה ומבריקה (מעט מנוקדת). נשאר ירוק גם כשמבשיל 
עונה: סוף ספטמבר-דצמבר
טעם: חמאתי, מרקם חלק

 

 

זן פינקרטון

סימני זיהוי: צורה אגסית מאורכת, קליפה מחוספסת וגבשושית שמתקלפת בקלות יחסית. נשאר ירוק גם כשמבשיל 
עונה: דצמבר עד מרץ
טעם: דומיננטי

 

 

זן ריד

סימני זיהוי: צורה כדורית, קליפה קשה ועבה עם חספוס קל, מתקלפת בקלות יחסית. נשאר ירוק גם כשמבשיל
עונה: מרץ - יולי
טעם: איכותי, הולך ומשתבח במהלך העונה

 

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים