כלב ביתי נגוע בכלבת בירכא
בשבת, 08.03.2025 התקבלה הודעה על כלב ביתי, קטן בצבע חום מגזע מעורב, שנגוע בכלבת בישוב ירכא, שבגליל המערבי.שלושה אנשים שנחשפו לכלב הופנו לקבלת טיפול מונע נגד כלבת. חשוב להיות זהירים ולפעול על פי ההנחיות כדי לשמור על בריאותכם ובריאות חיות המחמד שלכם.

לאחרונה התגלו מספר מקרים של כלבת בבעלי חיים באזור הצפון, בירכא וחורפיש בגליל המערבי, בשדה אליעזר ובוקעתא, בישוב יונתן ברמת הגולן, ברמת סירין בגליל התחתון.
ממשרד הבריאות מבקשים מכל מי שהיה במגע או שבעלי החיים שברשותו באו במגע באזור האירוע עם בעל החיים הנגוע או בעל חיים משוטט, בין התאריכים 19.02.2025 ועד 06.03.2025 כולל, לפנות בדחיפות ללשכת הבריאות עכו, טלפון 04-9955138, או ללשכת הבריאות הקרובה למקום מגוריו על מנת לשקול מתן טיפול מונע.
לאחר שעות העבודה ובמהלך סוף השבוע יש לפנות לחדר מיון בבית חולים.
משרד הבריאות מבקש: הורים לילדים מתבקשים לברר עם ילדיהם, אם היו במגע עם בעלי חיים חשודים ולפנות ללשכת הבריאות בדחיפות.
בעלי חיות מחמד באזור זה מתבקשים ליצור קשר עם הוטרינר הרשותי לצורך וידוא מצב חיסונם.
משרד הבריאות מזכיר שוב למי שננשך או נשרט על ידי בעל חיים, לשטוף באופן מידיי את האזור במים זורמים וסבון, לחטא בחומרי חיטוי ולגשת ללשכת הבריאות לבדוק האם יש צורך בקבלת טיפול מונע נגד כלבת.
כלבת היא מחלה נגיפית קטלנית התוקפת את מערכת העצבים. לנגיפי הכלבת יש שני מאפיינים ייחודיים: הם אינם הופכים לפחות אלימים במהלך האבולוציה שלהם וטווח המאכסנים שלהם (מספר המינים שהם יכולים לתקוף) הוא רחב מאוד. המחלה תוקפת לא רק את הכלביים, כפי ששמה עלול לרמז, אלא את כל היונקים, כולל האדם.
הגורם למחלה הוא נגיף המועבר לרוב בנשיכה מבעל חיים נגוע לבעל חיים אחר. מגע עם רוק הוא דרך ההדבקה המשמעותית ביותר, לרוב דרך נשיכה אך ייתכן שגם בליקוק, במעבר דרך מגע רוק עם העין, האף או הפה. הנגיף מגיע ממקום הנשיכה אל המוח דרך תאי העצב המובילים אליו.
בטבע קיים מאגר של נגיף הכלבת בעיקר בתנים, זאבים, שועלים, חולדות, דביבונים ועטלפים, ובעלי חיים נגועים עלולים לשמש כווקטורים המעבירים את הנגיף ולהדביק גם בני אדם הבאים עימם במגע.
נגיף הכלבת מתקדם במעלה מערכת העצבים אל המוח. כל עוד הוא לא הגיע למוח, בעל החיים נקרא נשא. קצב התקדמות הנגיף במערכת העצבים הוא כסנטימטר ליום. קצב התפרצות המחלה תלוי במיקום הנשיכה.
הנגיף מגיע אל מערכת העצבים המרכזית דרך האקסונים המובילים אליה, ושם תוקף אזורים במוח הגדול, האחראים להיבטים מסוימים של ההתנהגות.
אדם החולה בכלבת אחד הסימנים הראשונים של המחלה הוא שינוי התנהגותי. לדוגמה: כלב ידידותי הופך לתוקפני, ולהפך. חיות בר נזהרות בדרך כלל מבני אדם; אם חיית בר ניגשת לבני אדם מיוזמתה, היא עשויה להיות נגועה במחלה.
עם התקדמות המחלה מתפשט הנגיף דרך עצבי הפנים ומגיע לבלוטות הרוק. משלב זה החולה מתחיל להיות מדבק באמצעות הרוק (לדוגמה, דרך נשיכה). בשלב הבא הנגיף יורד לכיוון שרירי הבליעה. התוצאה היא פגיעה ביכולת הבליעה, וריור מוגבר. היות שמאוד כואב לחולה לבלוע, הוא יימנע משתיית מים למרות הצמא. לאחר מכן מתחיל להתפתח שיתוק בכל הגוף, שיתוק שרירי הנשימה ומוות.
הזמן שעובר מהדבקות במחלה ועד ההתפרצות נע בין מספר שבועות לשנה. את הכלבת ניתן לעצור אחרי ההדבקה, עוד לפני התפרצות הסימפטומים. זאת באמצעות חיסון.