הזדווגות צבי ים לשנת 2024 בשדות הים

בימים האחרונים התקבלו דיווחים על הזדווגות של צבי ים, רשות הטבע והגנים קוראת למתרחצים ולמבלים על החוף לפקוח עיניים, לזהות את העקבות שמשאירה אחריה נקבת צב הים שעולה להזדווג ובהמשך להטיל ביצים ולדווח למוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639*.

10.04.2024 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הזדווגות צבי ים לשנת 2024 בשדות הים

צילום אילן אלגרבלי

 

עונת הרבייה של צבי הים החלה החודש ותימשך עד חודש ספטמבר.

 


צבי הים נמצאים בסכנת הכחדה עולמית. עונת ההטלה של נקבת צב הים החום וצב הים הירוק חלה בחודשים מאי עד ספטמבר בחופי הים התיכון של ישראל. בתקופה זאת הנקבות עולות לחוף, מזדווגות ובהמשך חופרות קינים, מטילות ביצים ושבות אל הים. נקבות צבי הים מותירות אחריהן עקבות ברורות בחול והעקבות מסייעות לפקחי רשות הטבע והגנים שהוכשרו לכך לאתר את הקינים ולהצילם. כמו כן, קבוצות מתנדבים שהוכשרו לכך לוקחות חלק באיתור העקבות מידי בוקר.

 


נקבות צבי הים עולות להטיל, על פי רוב, באותו אזור בו הן עצמן בקעו, ורק אחוז קטן מהקינים מוטל באתרים מרוחקים יותר. שימוש הולך וגובר של האדם בחופים, לאורך השנים, גורם להרס של חופי ההטלה ומקשה על הרבייה: מבני מגורים ותיירות, מסעדות, כבישים, מפעלים, מרינות ונמלים מצמצמים את שטח החוף הזמין לנקבה המטילה. רעש, תאורה חזקה ונוכחות אנושית בחופים במהלך הלילה מפריעים לצבות העולות אל החוף להטיל ומפחידים אותן.

 

 

נקבת צב הים רגישה מאוד לכל הפרעה, ואם לא תינתן לה האפשרות להטיל בשלווה או לא תמצא מקום הולם להטלה, היא תשוב אל הים מבלי להטיל את הביצים. יתכן שתנסה שוב למחרת, אך אם גם הפעם לא תצליח היא עשויה להטיל את הביצים בים (אז סיכויי ההישרדות של הביצים אפסיים), או חמור מכך הביצים לא יוטלו, ובמקום זאת ירקבו בגופה ויגרמו למותה של הנקבה.

 


רשות הטבע והגנים פועלת להגנה על צבי הים משנות ה-80 ועד היום; סריקות חופים לאיתור ושמירה על קיני צבי הים, הקמה של מרכז ארצי להצלת צבי ים פגועים וגרעין רבייה לצב הים הירוק, צמצום הפגיעה בצבי הים ממפגעים שונים, הכרזה על שמורות טבע ימיות וחופיות, הגברת מודעת הציבור לחשיבות השמירה על צבי הים ואיסוף נתונים רבים לטובת מחקרים על צבי הים. מתנדבים/ות רבים הצטרפו אלינו ומסייעים לנו בשמירה על בעל חיים ייחודי זה.

 


ברשות הטבע והגנים סכמו את עונת הרבייה בשנת 2023 עם 400 קינים שאותרו בחופי הים התיכון (41% מהם אותרו ע"י מתנדבים ומתנדבות סורקי חופים). מתוכם, 367 קינים של צב ים חום ו-30 קינים של צב ים ירוק (3 קינים נוספים ללא זיהוי טקסון).

 


אחוזי הבקיעה בקינים שהועתקו לחוות ההדגרה ובקינים שנשארו באתרם (In-situ) היו גבוהים (77%) מה שמעיד על עבודה מקצועית וטובה בשמירה על הקינים.

 

 


מעל 19,000 אבקועים של צבי ים בקעו ושוחררו לים, מרביתם בעזרת השמרצבים. בפעילות לשמירה על צבי הים לקחו חלק מתנדבים ומתנדבות של רשות הטבע והגנים: 384 סורקי חופים, 269 שמרצבים ו-90 מתנדבי מרכז ההצלה.

 

 

בכל שנה בעונת ההטלה, פקחי רשות הטבע והגנים בסיוע של מתנדבים/ות, סורקים את חופי הארץ מידי בוקר לאיתור עקבות של צבי ים, ובמקום בו נמצאו עקבות מתרכזים המאמצים באיתור הקן. קן שהוטל בחופים עם הפרעות אדם, יועתק משם לחוות מגודרות מוגנות בשמורות טבע, כדי למנוע פגיעה בקן ולהגביר את סיכויי האבקועים להגיע לים.

 

 

בשמורות טבע או גנים לאומיים של רשות הטבע והגנים, הקן יישאר במקום בו הוטל וישולט עם הסברה בנושא. אנו קוראים לציבור לשמור על הקינים ולהימנע מהפרעות, דוגמא נוכחות ותאורה בלילה, השארת פסולת, רעש וכדומה.
 

 

מאחר ומדובר במאמצי איתור רבים בכל חופי הארץ, יש ערך רב לעזרת הציבור בזיהוי העקבות ודיווח עליהן, ובייחוד בחופים עמוסים בפעילות אדם שעלולה לטשטש את העקבות טרם הסריקה והאיתור.
 

צילום: ים אמיר, ואילן אלגרבלי צבים ירוקים שתועדו בים תיכון בעונה הקודמת

 

פורטל הכרמל

צילום אילן אלגרבלי

תגובות

מומלצים