קורבנות של המשטר האיראני
"קיבלתי את אבי מאיראן בארון מתים" אומרת גאזל בקטע הוידאו המרגש, איראנית שנאבקת למען זכויות האדם של עמה "אנחנו לא אוייבים, נכבשנו ע"י הממשל זה כל כך חשוב שישראלים יישמעו את הסיפורים שלנו האיראנים, אני פונה אליכם הישראלים אנחנו איתכם נלחמים יד ביד נגד האוייב המשותף שלנו האייתלות".
צילום יח"צ
הנשים והגברים האיראנים שהתראיינו לספר העוצמתי החדש של דובר ישראל באו"ם "מחווה לקורבנות הגדולים ביותר של משטר איראן"
מנכ"לית שהוטרדה מינית על ידי המשטר, בת שקיבלה את גופת אביה המרוטשת בארון מתים, ואלוף עולם בהיאבקות שנמנע ממנו להשתתף באולימפיאדה אלו רק חלק מהנשים המדהימות והגברים האמיצים שנרדפו באיראן והתראיינו למחבר הבריטי-איראני ג’ונתן אהרונוב, דובר ישראל לאו"ם, במסגרת ספרו החדש שיושק באירוע בינלאומי ב"לב גנים" בנתניה.
איך זה להיות דובר ישראל באו"ם ולדבר עם התקשורת הזרה? איך עיתונאים רואים אותנו באמת? איך זה להיות אחת הדמויות הישראליות המשפיעות ביותר בתקשורת הבינלאומית תוך כדי ראיונות עם איראנים לספר ייחודי מסוגו? ולמה בחר להשיק את הספר דווקא בדיור מוגן?
"העולם מדבר על איראן", אומר אהרונוב, "אבל מתמקד במדיניות החוץ ההרסנית ובתוכנית הגרעין שלה לא באנשיה". "Unveiled: Inside Iran’s WomanLifeFreedom Revolt" מספר את סיפוריהם המצמררים של נשים וגברים איראנים אמיצים ששילמו את המחיר על חירותם, ומזכיר שלמרות שהרפובליקה האסלאמית קיימת רק 46 שנים, התרבות הפרסית נמשכת למעלה מ‑2,500 שנה.
הספר זכה לשבחים מדמויות בולטות, כולל זוכי פרס פוליצר, וכבר הפך לרב מכר בקטגוריית ההשקות החדשות באמזון.
"הבחירה לקיים את ההשקה הראשונה מול אנשים שזוכרים את ימי הטיסות הישירות של אל על מתל אביב לטהראן הייתה טבעית. אני רגיל לעמוד מול מיקרופונים וכתבים אבל במיוחד מרגש אותי שהספר יושק לראשונה בפני דור המייסדים, בדיור המוגן לב גנים בנתניה".
אלהה: ב־21 בספטמבר 2022, אלהה אם לתאומים בני 10 השתתפה בהפגנה בצפון איראן ונורתה בעינה על ידי כוחות המשטר. היא פוטרה מעבודתה ונזקקה לטיפול רפואי דחוף באיטליה ואז בארה"ב.
מרים: מנכ"לית מצליחה באיראן, שהצליחה לטפס בסביבה גברית. החברה שלה עבדה עם בכירי משמרות המהפכה, ואחד מהם התחיל לשלוח לה הודעות מיניות מה שאילץ אותה להימלט מאיראן לצמיתות. כיום חיה באירופה.
גאזל: נולדה שנתיים אחרי מהפכת 1979. אביה, ג’משיד איש עסקים גרמני-איראני ובעל גרין קארד אמריקאי נחטף על ידי שלטונות איראן ב־2020 בעת נסיעת עסקים לדובאי, הואשם בטרור, והוחזק בתא מוות. באפריל 2025, גופתו הוחזרה לגרמניה כשהיא מרוטשת וללא איברים פנימיים. גאזל נאבקה שנים להצילו.
דריה: חברת פרלמנט בבלגיה. אחרי מותה של מהסה אמיני בספטמבר 2022, גייסה תמיכה עולמית למען הנשים האיראניות. באוקטובר אותה שנה, גזזה את שיערה בשידור חי בפרלמנט הבלגי, כמחווה של סולידריות. מאז היא ממשיכה להעצים את קולן.
סאדר: אלוף עולם לשעבר ומאמן נבחרת איראן בהיאבקות. נולד באותו אזור כורדי כמו מהסה אמיני. על אף שעמד בקריטריונים לאולימפיאדת 2000, נאסר עליו להשתתף בגלל מוצאו. משפחתו הוכתה, אחיו נחטף. סאדר נמלט לארה"ב, שם הקים את "United for Navid" – לזכר חברו נאויד אפקארי, שהוצא להורג ב־2020. סאדר ממשיך לפעול למען זכויות אדם ופונה לגופים כמו פיפ"א והוועד האולימפי להדיח את איראן מהספורט הבינלאומי.


















