נסראללה וציר הטרור האיראני

ה-וושינגטון פוסט, פרסם דיווח בו נאמר: "איראן מציגה את יכולותיה באמצעות התקפות של קבוצות שהיא תומכת בה ברחבי המזרח התיכון". העיתון אמר כי מלחמת עזה נתנה לאיראן הזדמנות להדגיש את היכולות של רשת מליציות בעלות הברית האיראנית שעברה מבנה מחדש

04.01.2024 מאת: מנדי ספדי
נסראללה וציר הטרור האיראני

 

מה שממחיש את מידת ההשפעה האסטרטגית של טהראן, תוך שהיא מאפשרת לה להישאר במרחק מהמלחמה, לפי גורמים רשמיים ב קבוצות פרו-איראניות ואנליסטים צבאיים .

 

הדו"ח האמריקני ציין כי מאז מתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר, קבוצות נאמנות לאיראן ביצעו פיגועים רבים במקומות שונים במזרח התיכון, ואמרו: "החות'ים בתימן תקפו ספינות בים האדום, כמו כן חטיבות חיזבאללה  בעיראק וקבוצות אחרות תקפו בסיסים אמריקאים בעיראק, וחיזבאללה בלבנון עוסק בירי יומיומי נגד כוחות ישראליים בגבול בין לבנון לישראל".

 

והמשיך: "ההתקפות אולי נראות אקראיות, אבל הן תוצאה של אסטרטגיה מחושבת בקפידה שגובשה בעקבות הריגתו של קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס האיראני, ב-2020, להשגת לכידות בברית של המליציות האיראניות, שטהרן מכנה אותו ציר ההתנגדות".

 

בהקשר זה, אמר ג'וזף ווטל, מפקד פיקוד מרכז ארה"ב לשעבר שפיקח על כוחות ארה"ב בעיראק: "מה שעשו הקבוצות השונות הללו באמצעות התקיפות שבוצעו מראה על עוצמתה של רשת הסוכנים שאיראן הקימה ברחבי מדינות האזור, ומידת הדאגה שהוא מייצר".

 

בשורה של הצהרות, פקידים הקשורים לשלוש מהקבוצות האיראניות העיקריות באזור דיברו על רמת תיאום שלא נראתה מזה כמעט שני עשורים, מאז החלה איראן לטפח קבוצה מגוונת של בעלות בריתה כדרך להרחיב את השפעתה האזורית.

 

הבכירים ציינו כי נציגי קבוצות הקשורות לאיראן משתפים פעולה ומתייעצים באמצעות חדר מבצעים משותף שנפגש בקביעות, בדרך כלל אך לא תמיד, בביירות.

 

גורמים רשמיים אמרו שאין קבוצה אחת לא ששולטת  בכל האזור, ולכל אחת יש מידה של אוטונומיה לגבי אילו פיגועים יש לבצע באזור שלו ומתי, על פי היכולות והאג'נדות המקומיות שלו.

 

לפי ה"וושינגטון פוסט", החות'ים, למשל, לקחו על עצמם את המשימה לתקוף ספינות בים האדום במטרה ללחוץ על הקהילה הבינלאומית לדרוש מישראל הפסקת אש בעזה. כמו כן, קבוצות עיראקיות כוונו לבסיסים אמריקאים בתגובה לתמיכת הממשל האמריקני בישראל. בתורו, חיזבאללה בלבנון ירה לעבר ישראל כדי לפזר ולהרחיק את הכוחות הישראליים מחזית עזה לדבריהם.

 

בינתיים, אמרו גורמים רשמיים במליציות: כל הפעולות היו מכוילות כדי להימנע ממלחמה אזורית רחבה יותר, מה שמרמז כי בעוד שהמיליציות נהנות מאוטונומיה בפעולות אינדיבידואליות, פעולותיהן נועדו שלא להתנגש עם המטרות האסטרטגיות של איראן.

 

כמו כן, גורמים בעלי ברית עם איראן חשפו כי מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה מילא תפקיד חלוצי בחיזוק הברית, שכן הוא הדמות הבולטת ביותר המובילה את המליציה הוותיקה, המצליחה והקשוחה ביותר.

 

העיתון מסר כי הריגתו של סולימאני ב-2020 הותירה את הנהגת הציר במצב של כאוס, והוסיפה: "כמפקד הזרוע הבינלאומית של משמרות המהפכה האיראניים, סולימאני חיזק כמעט לבדו את המיליציות, ובתוך כך השיג הישגים. וזכה למעמד אגדי שחרג בהרבה מדרגתו הצבאית הרשמית. בהיעדר סולימאני אחר חיסולו פרצו יריבויות, בעיקר בין המיליציות העיראקיות, שמפקדה, אבו מהדי אל-מוהנדס, חוסל באותה תקיפה שבה נהרג סולימאני".

 

היא הוסיפה: "לאחר מכן, נסראללה התערב לתווך והחל ליישם אסטרטגיה חדשה בשם אחדות הזירות. כל המליציות התחייבו לפעול באזורים שלהם אם מישהו מהם יותקף, ומלחמת עזה הייתה הפעם הראשונה שהאסטרטגיה הזו הושמה בפועל."

 

העיתון ציטט גורם רשמי ב"גדודי חיזבאללה" בעיראק, שאמר: "אנו רואים בנסראללה הדובר הרשמי של ההתנגדות, ואחד מעמודי התווך והסמלים החשובים ביותר שלה. הוא נהנה מכבוד והערכה של כל הזרמים העיראקים , ואנו רואים בו מטריה לכולנו. 

 

כאמור הדבר ממחיש את הזעזוע הארגוני שספגו המליציות הנתמכות מאיראן אחרי חיסול סולימאני, ונסראללה איחד אותם מחדש והפך למעשה ראש זרועות איראן הפועלות במדינות האזור, ומעמדו ביניהם עולה על זה של איסמאעיל קאאני, שמונה לראש כוח קודס, וחיסולו של נסראללה יפגע אנושות ביציבות וביכולות הזרועות האיראניות ויחלישן מאוד.

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים